duminică, 10 ianuarie 2016

Retinopatia de prematuritate

Niciun comentariu.
retinopatia-de-prematuritate,retinopatie,retinopatia,retinopatia-prematuritarii, retinopatie-prematur, retinopatie-tratament


Retinopatia de prematuritate este o afectiune a retinei care apare la copiii nascuti prematur si care poate duce la pierderea vederii daca nu este tratata si diagnosticata la timp.

Ce se intampla de fapt cu retina?

Retina este membrana interna a globului ocular, sensibila la lumina, alcatuita din numeroase celule dispuse in straturi, pe care se formeaza imaginea vizuala. Formarea retinei incepe in saptamana a saisprezecea de sarcina si este complet dezvoltata la nou-nascutul la termen. La copilul prematur, vasele retinei sunt incomplet dezvoltate si, in evolutie, se pot forma vase de sange anormale, ceea ce poate duce in final la dezlipire de retina si la pierderea totala a vederii.

Care copii sunt expusi riscului de a dezvolta retinopatie de prematuritate?

Retinopatia prematurului se dezvolta mai frecvent la copiii prematuri cu varsta gestationala mai mica de 34 de saptamani si la cei cu greutate la nastere mai mica de 2000 g.

Cauza principala a retinopatiei de prematuritate este expunerea prelungita la oxigen in concentratii mari, la care se adauga si alti factori de risc precum: deficitul de vitamine al prematurilor, ventilatia mecanica indelungata, oxigenarea insuficienta, anemia, socul, hemoragiile si unele boli congenitale, dar si boli ale mamei din timpul sarcinii cum ar fi diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala.

Cum evolueaza retinopatia de prematuritate?

Retinopatia prematuritatii evolueaza in cinci stadii. In primele doua stadii, retinopatia se poate vindeca de la sine, in stadiul trei este indicat tratamentul, iar stadiile patru si cinci, de dezlipire de retina, sunt cele in care pot ajunge copiii care nu au fost examinati la timp, dar si cei care au primit tratament dar s-au confruntat cu forme severe de boala (retinoaptie agresiva posterioara).

Retinopatia de prematuritate nu evolueaza la fel la toti copiii. Uneori boala se vindeca de la sine, alteori, mai ales in lipsa tratamentului, poate duce la dezlipire de retina si orbire.

Cum se stabileste diagnosticul de retinopatie de prematuritate?

Prima examinare oftalmologica se efectueaza la aproximativ 28 de zile dupa nastere. Exceptie fac prematurii cu varsta de gestatie mai mica de 26 de saptamani la care prima consultatie se face in saptamanile 5 sau 6 de viata.

De cele mai multe ori, primul consult oftalmologic are loc in maternitate. In cazul in care prematurul a fost externat inaintea examenului de specialitate, parintii trebuie sa se prezinte la control conform indicatiilor medicului neonatolog si oftalmolog.

Cum tratam retinopatia prematurului

Retinopatia prematuritatii necesita frecvent tratament cu laser. Interventia opreste dezvoltarea anormala a vaselor retinei care pot duce in final la dezlipire de retina si pierderea vederii.

La prematurii cu foma agresiva de retinopatie, inainte de tratamentul laser, poate fi indicata injectia intraoculara cu Avastin in scopul limitarii distructiei retiniene.

In cazul prematurilor la care afectarea oculara a ajuns la stadiul de dezlipire de retina, este indicata interventia chirugicala, insa aceasta reuseste de cele mai multe ori sa restabileasca vederea cel mult pana la nivelul de perceptie a luminii.

Ce trebuie sa faceti la externarea din maternitate

Parintii prematurilor expusi la factorii de risc pentru retinopatia prematuritatii trebuie sa citeasca cu atentie recomandarile din biletul de externare si sa intrebe neonatologul si oftalmologul maternitatii cand trebuie sa mearga cu bebelusul la control sau daca s-a facut examenul oftalmologic.





loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...