marți, 27 octombrie 2015

Vaccinul Rotarix impotriva diareei la bebelusi

Niciun comentariu.
vaccin antirotavirus, vaccin diaree, vaccin rotarix, vaccin rotarix 6 luni, vaccin rotavirus sugar,


Rotarix este un vaccin viral, care contine rotavirus uman viu, atenuat si care ajuta la protectia copilului dumneavoastra, incepand cu varsta de 6 saptamani, impotriva gastroenteritei (diaree si varsaturi) produse de infectia cu rotavirus.


Cum actioneaza Rotarix ?

Infectia cu rotavirus este cea mai frecventa cauza de diaree severa la sugari si copii mici.
Rotavirusul se transmite usor de la mana catre gura, dupa contactul cu materiile fecale ale unei persoane infectate. Majoritatea copiilor cu diaree aparuta din cauza rotavirusului se vindeca de la sine. Cu toate acestea, exista copii care prezinta o boala grava cu varsaturi severe, diaree si pierderi de lichide care le pun viata in pericol si care necesita spitalizare.

Cand se administreaza vaccinul unei persoane, sistemul imunitar (apararea naturala a organismului) produce anticorpi impotriva celor mai frecvente tipuri de rotavirus. Acesti anticorpi protejeaza organismul impotriva imbolnavirii produse de aceste tipuri de rotavirus.

Ca in cazul tuturor vaccinurilor, este posibil ca Rotarix sa nu protejeze complet toate persoanele vaccinate impotriva infectiilor cu rotavirus a caror prevenire se doreste.


Exista situatii in care nu este indicata administrarea vaccinului Rotarix la copii ?

Da. 

Nu administrati Rotarix in urmatoarele cazuri:
  • in cazul in care copilul dumneavoastra a prezentat anterior orice reactie alergica la vaccinuri cu rotavirus sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui vaccin. Semnele unei reactii alergice pot include eruptii pe piele cu senzatie de mancarime, dificultati in respiratie si umflarea fetei sau limbii.
  • in cazul in care copilul dumneavoastra a avut anterior invaginatie (obstructie la nivelul intestinului subtire in care un segment al intestinului se pliaza in interiorul altui segment).
  • in cazul in care copilul dumneavoastra s-a nascut cu o malformatie a intestinului care poate duce la aparitia invaginatiei.
  • in cazul in care copilul dumneavoastra are o boala mostenita rara care afecteaza sistemul imun, numita imunodeficienta combinata severa (IDCS).
  • in cazul in care copilul dumneavoastra are o infectie severa cu febra mare. Poate fi necesara amanarea vaccinarii pana la vindecare. O infectie minora cum ar fi o raceala nu trebuie sa reprezinte o problema, dar discutati mai intai cu medicul dumneavoastra.
  • in cazul in care copilul dumneavoastra prezinta diaree sau varsaturi. Poate fi necesara amanarea vaccinarii pana la vindecare.
De asemenea, este necesar sa vorbiti cu medicul dumneavoastra inainte de a administra Rotarix copilului dumneavoastra daca:
  • el/ea a intrat in contact cu o persoana care are sistemul imunitar slabit, cum ar fi o persoana care are cancer sau care utilizeaza medicamente ce i-ar putea slabi sistemul imunitar.
  • el/ea are orice tulburari la nivelul tractului gastro-intestinal
  • el/ea nu ia in greutate sau are intarzieri de crestere
  • el/ea are orice boala sau ia orice medicament care ii scade rezistenta la infectii.
In cazul in care, dupa ce i-a fost administrat Rotarix, copilul dumneavoastra prezinta dureri abdominale severe, varsaturi persistente, sange in scaun, abdomen umflat si/sau febra mare contactati imediat medicul.
Ca intotdeauna, aveti grija sa va spalati pe maini dupa ce schimbati scutecele copiilor.


Cum interactioneaza Rotarix cu alte medicamente si vaccinuri ?

Spuneti medicului dumneavoastra daca copilul dumneavoastra ia sau a luat recent sau s-ar putea sa ia orice alte medicamente, sau daca i s-a administrat recent orice alt vaccin.

Rotarix poate fi administrat copilului dumneavoastra in acelasi timp cu alte vaccinuri recomandate in mod normal, cum ar fi vaccinurile difteric, tetanic, pertussis (tuse convulsiva), Haemophilus influenzae tip b, polio oral sau inactivat, hepatitic B precum si vaccinurile pneumococic si meningococic serogrup C conjugate.


Este influentata absorbtia Rotarix de consumul unor alimente si bauturi ?

Nu exista restrictii pentru copilul dumneavoastra in ceea ce priveste consumul de alimente sau bauturi, nici inainte si nici dupa vaccinare.


Pot sa alaptez copilul in ziua administrarii vaccinului oral Rotarix ?

Pe baza dovezilor obtinute in studiile clinice, alaptarea nu reduce protectia oferita de Rotarix impotriva gastroenteritei cu rotavirus. De aceea, alaptarea poate fi continuata pe perioada schemei de vaccinare.


Rotarix contine zahar !

Daca medicul v-a atentionat despre copilul care urmeaza sa fie vaccinat ca are intoleranta la unele categorii de glucide, este indicat sa-l intrebati inainte de administrarea acestui vaccin.


Cum se administreaza Rotarix ?

Medicul sau asistenta vor administra copilului dumneavoastra doza recomandata de Rotarix. Vaccinul (1,5 ml de lichid) se administreaza pe cale orala. In niciun caz acest medicament nu trebuie administrat pe cale injectabila.

Copilului dumneavoastra i se vor administra doua doze de vaccin. Fiecare doza se administreaza separat, la un interval de cel putin 4 saptamani. Prima doza poate fi administrata incepand de la varsta de 6 saptamani. Cele doua doze ale vaccinului trebuie administrate pana la varsta de 24 saptamani, desi este de preferat sa fie administrate inainte de varsta de 16 saptamani.
Rotarix poate fi administrat conform aceleiasi scheme nou-nascutilor care au fost nascuti prematur, la cel putin 27 saptamani de sarcina.

In cazul in care copilul dumneavoastra scuipa sau regurgiteaza cea mai mare parte a dozei de vaccin, se poate administra o doza de inlocuire in timpul aceleiasi vizite medicale pentru vaccinare.
Cand se administreaza Rotarix copilului dumneavoastra ca prima doza, se recomanda ca si cea de a doua doza administrata sa fie tot Rotarix (si nu un alt vaccin rotavirus).

Este important sa respectati instructiunile medicului dumneavoastra sau ale asistentei in ceea ce priveste urmatoarele vizite medicale. Daca uitati sa reveniti la medicul dumneavoastra conform programarii, cereti sfatul medicului dumneavoastra.


Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest vaccin poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Urmatoarele reactii adverse pot sa apara in cazul utilizarii acestui vaccin:
Frecvente (acestea pot sa apara pana pentru 1 din 10 doze de vaccin):
  • diaree,
  • iritabilitate
Mai putin frecvente (acestea pot sa apara pentru pana la 1 din 100 doze de vaccin):
  • dureri abdominale, flatulenta (gaze)
  • inflamatii la nivelul pielii.

Cum se pastreaza Rotarix?

Nu lasati acest vaccin la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest vaccin dupa data de expirare inscrisa pe cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Pastrati la frigider (2°C – 8°C).
Nu congelati vaccinul.
Pastrati-l in ambalajul original, pentru a fi protejat de lumina.
Vaccinul trebuie folosit imediat dupa deschidere.


Ce contine Rotarix ?

Substanta activa este tulpina de rotavirus uman RIX4414 (viu atenuat). Celelalte componente din Rotarix sunt: zahar, adipat disodic, mediu Dulbecco Eagle modificat (MDEM), apa purificata.

Sursa:www.pediatrutecuci.com


Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...