marți, 5 aprilie 2016

Plantarea si ingrijirea narciselor

Niciun comentariu.


Bulbii de narcise infloresc primavara,adaugand o culoare luminoasa peisajelor naturale.In Romania exista celebra „Poiana narciselor” situata in judetul Brasov. Aici, primavara in luna mai, printre stejari infloresc milioane de narcise. Atunci are loc si Festivalul Narciselor.
Narcisele necesita ingrijire foarte putina fiind folosite an după an. Narcisele sunt una dintre cele mai bune alegeri pentru incepatori cat şi pentru gradinarii profesionisti deopotrivă.
Cel mai important aspect al culturii de narcise este selectia corecta. Prin planificare atentă, puteţi avea flori de narcise de la sfârşitul lunii martie pana la începutul lunii mai.

Narcise se potrivesc foarte bine pentru multe utilizari in designul peisagistic, inclusiv in fata arbuştilor, sub copaci mari şi în rocă sau in gradini perene. Ele nu ar trebui să fie plantate prea aproape de fundaţia clădirilor deoarece acest loc poate fi prea uscat.

Pregătirea solului pentru narcise


Narcisele cresc corespunzător în mai multe tipuri de sol. Plantarea lor intr-un sol bine udat si fertil care conţine materiale organice din abundenta ne va rezulta cea mai bună performanţă.
În cazul în care terenul este jos,este necesar sa ridicati in pat la cativa cm deasupra nivelului solului din jur,in care sa adaugati cantităţi mari de substanţe organice(6 cm sau mai mult).

Cele mai bune surse de materie organică sunt gunoiul de grajd bine putrezit sau muşchi de turbă. Narcisele, ca si cele mai multeplante cu bulb, prospera soluri uşor acide (pH 6.0 – 6,5). Nu adăugaţi calcar dacă nu aţi testat solul.

Plantarea narciselor

Bulbii de narcise ii puteti cumpara inca din Septembrie si ii puteti planta de indata ce ii cumparati sau ii puteti pastra intr-un loc uscat si racoros(recomandat in pivnita) pana sunt gata deplantat.Bulbii de narcise se planteaza in luna Octombrie.Spre deosebire de alti bulbi florali, cei denarcise nu au nevoie de o perioada de pastrare la rece si intuneric, solicitand si o perioada scurta de cultivare.Incercati sa plantati in acelasi timp atat soiuri care infloresc foarte repede, cat si unele care infloresc mai tarziu, pentru a va bucura de minunatele covoare denarcise pana in luna martie.Plantarea narciseloreste simpla.

Distanta dintre randuri trebuie sa fie de 20 – 25 cm.Recomantat este sa sapati gropile manual,cu ajutorul uneltelor de sapat la o distanta de 10 – 20 cm una de cealalta pe lungimea unui rand.Adancimea la care veti planta bulbii va fi stabilita de dimensiunea acestuia.Cel mai bine este sa plantati bulbii de narcise la o adancime de 3 ori dimensiunea acestuia.In cazul in care in zona in care locuiesti iernile sunt aspre,mai bine sapa o groapa de 4 ori mai mare decat bulbul.

Ingrijirea narciselor


Fertilizarea narciselor – prima fertilizare se face pe zapada iar ultima cand florile incep sa se coloreze.

Udatul narciselor– ori de cate ori este necesar, avand in vedere ca atat seceta cat si excesul de apa sunt total nefavorabile. Se uda cu furtunul.
Prasile narciselor – pentru distrugerea crustei si a buruienilor. Se fac 4, 6 prasile.

Cumpararea bulbilor de narcise

Înainte de a comanda bulbii, studiati-va nevoile pentru a sti ce culori si soiuri sunt cele mai potrivite pentru dvs.
Cartile sunt surse bune de informare pentru a vedea si invata despre narcise.

Este recomandat sa cumparati bulbii de la un magazin bine cunoscut pentru calitatea ridicata a produselor oferite sau de la un furnizor de bulbi.
Cumparati bulbii de narcise din timp,chear in momentul cand au fost pusi la vanzare.
Selectati bulbii cei mai mari care nu au pete sau altfel de defecte.




loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...