sâmbătă, 5 decembrie 2015

Cum se calculeaza varsta sarcinii

Niciun comentariu.


“Felicitari! Esti Insarcinata! Deci, cat de avansata e sarcina?” ” Ei bine, eu am cam 18 saptamani. Asa ca am patru luni. Sau sunt patru luni si jumatate? Ei bine, daca as numara Inapoi de la ultimul meu ciclu… Ummmmm … lasa-ma sa vad …”

Daca ai fost prinsa intr-o discutie de genul acesta, nu te simti prost. Marea majoritate a oamenilor vorbesc despre sarcina ca despre o perioada de noua luni, iar cand te intreaba asa ceva se asteapta sa le raspunzi fie folosind numarul de luni, fie trimestrul in care esti. Pe de alta parte, cei atenti la detalii vor sa auda numarul de saptamani. Pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate numaratoarea incepe cu ultima zi a ultimei tale menstruatii – inainte de a fi cu adevarat insarcinata. Deci cum descurci itele? Si care e modalitatea cea mai usoara sa raspunzi intrebarii : ”Cat de avansata e sarcina?”

Modul traditional de a calcula o sarcina este prin luni calendaristice. Pentru a calcula data nasterii, ia prima zi a ultimului ciclu menstrual, adauga noua luni si o saptamana. Deci, daca prima zi a ultimei menstruatii a fost 1 ianuarie vom adauga noua luni si o saptamana pentru a obtine o data scadenta de 8 octombrie. In februarie ai putea spune ca esti gravida de o luna, In luna martie ar fi doua luni de sarcina, si asa mai departe. Folosind ca masura lunile calendaristice, este de asemenea usor de calculat trimestrele: lunile 1-3 ar fi primul trimestru de sarcina, lunile 4-6 ar fi al doilea trimestru, si In lunile de 7-9 ar fi trimestrul al treilea.

A doua si mai “oficiala” modalitate de a calcula sarcina ta este prin intermediul saptamanii. Aceasta este metoda pe care o folosesc cei mai multi medici, precum si metoda prin care cei mai multi experti masoara dezvoltarea fetala. Cum functioneaza? Fiecare luna este formata din patru saptamani, si o saptamana din sapte zile. O sarcina “normala” va dura 280 de zile de la data ultimei menstruatii. Si aici e partea confuza – Inseamna ca sarcina va fi de 40 de saptamani sau 10 luni „lungi”.

Pentru a exemplifica aceasta metoda reluam primul exemplu: Esti Insarcinata, si prima zi a ultimului ciclu menstrual a fost de 1 ianuarie. Ai o data estimata In mod corespunzator de 8 octombrie. Dar la momentul ovulatiei, cam pe data de 15 ianuarie iti va fi luat In considerare doua saptamani de sarcina. Pana in momentul in care ar fi trebuit sa iti vina iarasi menstruatia vei fi considerata in patru saptamani de sarcina. (Prin aceasta metoda, cele mai multe sarcini nu sunt declarate confirmate pana cand nu trec de durata de cinci saptamani ).

Folosind aceasta masuratoare, primul trimestru de sarcina ar fi Intre conceptie si 13,5 saptamani, al doilea trimestru ar fi in intervalul de la 13.5 la 27 saptamani, iar trimestrul al treilea va fi de la 27 la 40 saptamani.

Desigur, toate aceste calcule se aplica presupunand ca aveti un standard de 28 de zile a ciclului menstrual. In cazul In care ciclul este mai lung sau mai scurt, va trebui sa se adapteze calculele pentru data scadenta. Posibil sa aveti nevoie sa faceti ajustari si In cazul In care nu esti sigura asupra primei zile a ultimului ciclu menstrual, mai ales daca ai tendinta de a avea cicluri neregulate.


loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...