miercuri, 2 decembrie 2015

Cum sa vorbesti cu adolescentul despre sex

Niciun comentariu.


Multi parinti se simt inconfortabil sa vorbeasca cu copii lor adolescenti despre sex sau sarcina. Este posibil ca unii dintre ei sa fi crescut intr-un mediu in care aceste subiecte nu erau discutate, deci nu sunt siguri cum ar trebui initiata o astfel de conversatie. Alti parinti ar putea fi ingrijorati ca nu stiu cum sa raspunda intrebarilor pe care copii le-ar putea adresa, sau pot fi confuzi in legatura cu informatiile potrivite pe care ar trebui sa le ofere.

Desi poate fi un inceput dificil si stangaci, este o discutie care trebuie purtata pentru ca este in primul rand un prim pas pe drumul unei comunicari deschise intre copii si parinti. Mai important decat informatiile pe care un parinte le poate oferi, dintre care multe pot fi gasite si pe Internet, este relatia parinte-copil in perioada adolescentei. Cum poti incepe?

Castiga-i increderea

Fa-ti copilul sa inteleaga ca poate vorbi cu tine despre orice. Acest lucru va incuraja comunicarea. Cum faci asta? Asculta ce are de spus si implica-te in discutie ori de cate ori vezi ca iti cere parerea. Indiferent cat de neimportant sau nefamiliar ti s-ar parea subiectul discutiei. Problemele adolescentilor pot parea uneori hilare pentru un adult, dar sa nu uitam ca este copilul tau, si ca pentru a avea o sansa in a-l incuraja sa vorbeasca cu tine trebuie sa ii castigi increderea. Reasigura-ti copilul ca intrebarile lui sunt normale si binevenite.

Foloseste oportunitatile

Profita de situatiile care permit aducerea subiectului in discutie – de exemplu, stiri, articole, filme sau chiar sarcina unei prietene. Nu este un subiect dificil de discutat doar pentru tine, pentru copilul tau este cu atat mai greu, mai ales daca a crescut intr-o familie in care sexul si manifestarile afective sunt un subiect tabu. Foloseste situatii care permit aducerea subiectului in discutie in mod natural.

Asculta fara prejudecati

Permite-i copilului sa vorbeasca si asculta ceea ce are de zis. Gandeste-te la ceea ce esti intrebat. Incearca sa nu iti creezi scenarii standard de discutie: “Daca ma intreaba asta, ii spun asta” pentru ca s-ar putea sa te surprinda cu niste intrebari care nici nu ti-au trecut prin cap si sa raspunzi pe langa subiect. Asculta cu atentie ce are de zis, daca nu stii ce sa raspunzi cere mai multe detalii, incearca sa afli de ce se gandeste la ce te-a intrebat, ca sa-i poti raspunde cat mai corect. In acest mod ii arati ca esti atent la ce te intreaba si ca il asculti. Nu-ti fie teama sa admiti ca nu stii raspunsul la o intrebare.

A discuta nu inseamna a face


Evita sa tragi concluzii pripite. Faptul ca adolescentul tau are intrebari despre sex, nu inseamna neaparat ca este activ din punct de vedere sexual. Unul dintre principalele motive pentru care ezita sa vorbeasca cu tine despre asta este faptul ca stie ca sunt sanse foarte mari ca tu sa crezi ca este deja activ sexual daca aduce subiectul in discutie. Discuta cu el sau ea din timp, spune-i si arata-i ca este un subiect care poate fi discutat foarte usor si fara a fi vorba de o viata sexuala activa.

Impartaseste din propriile experiente

Da raspunsuri sincere si bazate pe fapte reale. Impartaseste-ti gandurile si valorile cu copilul tau si incurajeaza-l sa ti le impartaseasca pe ale lui. Da-i copilului exemple de moduri in care sa iasa din situatii de risc si invata-l cum sa ia decizii sanatoase in privinta sexului.

Uneori altcineva

Intelege ca copilul rau s-ar putea simti uneori mai confortabil sa vorbeasca cu altcineva in afara de tine. Poate nu este varianta pe care ti-ai imaginat-o sau poate dimpotriva, te simti usurata ca poate vorbi cu altcineva. Important este ca copilul tau sa aiba alaturi o persoana de incredere cu care sa se poata sfatui. Ajuta-l sa faca o lista cu alti adulti in care se poate increde pentru ca si tu sa fii linistita ca stii cu cine vorbeste si ca primeste sfaturi de calitate.



loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...