miercuri, 2 decembrie 2015

Cum iti dai seama ca pisica ta e bolnava

Niciun comentariu.


La fel ca oricare alte vietuitoare si pisicile sunt expuse la boli. Daca te-ai hotarat sa primesti una in casa ta, este important sa stii cum iti dai seama dacapisica ta este bolnava si necesita consult veterinar. Iata cateva semne care iti pot indica acest lucru.

Schimbari in comportament

Cel mai evident semn ca ceva nu este in regula este de cele mai multe ori schimbarea in comportament. Daca pisica ta este de obicei foarte jucausa si de ceva timp este apatica, nervoasa, doarme foarte mult si sta ascunsa prin colturi verifica si celelalte semne ale unei posibile afectiuni. La fel, daca pisica ta este de obicei lenesa si nu foarte jucausa si a devenit brusc agitata, agresiva, sare si alearga prin casa.

Pofta de mancare

Pofta de mancare trebuie tinuta sub observatie in relatie cu evolutia in greutate a pisicii si comportamentul de dejectie si urinare. Trebuie sa o observi cu atentie daca mananca prea mult, mananca prea putin, mananca mult si nu se ingrasa. De asemenea, consumul prea mare de apa poate fi un semn de diabet, afectiuni ale rinichilor sau alte boli. Constipatia sau diareea prelungita, semnele de sange in scaun sau in urina, urinarile necontrolate sau dificultatile in urinare sunt alte semne care trebuie sa te indrume catre consultarea unui medic veterinar.

Interiorul gurii

Daca pisica ta este sanatoasa, interiorul gurii va avea o nuanta de roz. O culoarea prea pala, spre alb, este semn de anemie, spre galben, poate insemna probleme la ficat iar spre albastru, inseamna oxigenare insuficienta si prin urmare probleme de respiratie sau otravire.

Urechile

La fel ca si in cazul gurii, o culoare galbuie sau spre albastru este semn de imbolnavire. Pisicile au obiceiul de a-si pastra urechile foarte curate, deci in afara de putina ceara in urechi, tot ceea ce gasesti in plus poate fi un indiciu al starii de sanatate: zgarieturi, mici umflaturi, coji, zone in care pielea este jupita, murdarie asemanatoare cu pamantul (poate indica prezenta de acarieni de ureche). De asemenea, daca observi ca pisica ta se scarpina sau se spala prea mult pe urechi, poate fi un semn de iritatie sau paraziti.

Ochii

Ochii pisicii sunt de obicei clari si curati. Daca observi ca pupilele au dimensiuni diferite, poate avea probleme ale sistemului nervos. O pupila incetosata cu aspect albicios poate fi semn de cataracta sau alte boli. De asemenea, daca observi ca albul ochilor este galbui sau inrosit, are puncte sau zgarieturi, trebuie sa mergi neaparat cu pisica la doctor. Acelasi lucru este indicat daca pisica ta are marginea ochilor inrosita.



loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...