miercuri, 2 decembrie 2015

Copilul adoarme greu? Iata cateva solutii salvatoare!

Niciun comentariu.


Cand e vorba de dormit, copiii sunt precum pisicile – ambii dorm foarte mult. In timpul copilariei, petrecem aproximativ 40% din timp dormind. Somnul e vital pentru dezvoltarea fizica si psihica a unui copil.

Cu toate acestea, a convinge un copil sa mearga la culcare poate fi uneori foarte dificil. Si cand copiii nu dorm destul, le este mai greu sa isi controleze emotiile, devin iritabili si hiperactivi. Copiii care sufera de lipsa cronica de somn sunt mai predispusi la probleme de comportament, de concentrare a atentiei si invatare, precum si la probleme de greutate. Prin urmare, desi nu este usor, este important sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a-i asigura copilului tau suficiente ore de somn.

Rutinele au un impact major asupra abilitatii unui copil de a dormi normal si de a functiona la capacitate maxima. Stabilind si mentinand obiceiuri bune de dormit il ajuti pe copilul tau sa adoarma, sa ramana adormit si sa se trezeasca odihnit si vioi.

Somnul – o prioritate

Stabileste ore de mers la culcare si de trezit pentru intreaga familie si asigura-te ca le respectati cu totii – chiar si in weekend. Poti fi sigur ca copiii dorm destul atunci cand adorm in primele 15-30 de minute de la asezarea in pat, se trezesc usor dimineata si nu adorm in timpul zilei.

Rezolva tulburarile de somn

Semnele unei lupte cu somnul includ dificultatea de a adormi, treziri in timpul noptii, sforaitul, trasul de timp inaintea culcarii, dificultati de respiratie in timpul noptii si respiratie grea sau zgomotoasa in timpul somnului. Tulburarile de somn pot fi observate si in timpul zilei. Daca copilul tau pare foarte obosit, somnoros sau morocanos in timpul zilei, adreseaza-te medicului de familie. Printre cauzele tulburarilor de somn se pot numara si amigdale inflamate sau amigdalita faringiana, care pot fi observate foarte usor la un consult si tratate.

Lucreaza in echipa

Este important sa discuti si sa stabilesti o strategie de somn pentru copilul tau impreuna cu partenerul de viata si sa lucrati impreuna in echipa pentru a mentine strategia. Altfel, nu te poti astepta ca copilul tau sa invete sau sa isi schimbe comportamentul.

Daca incepi o noua rutina de somn pentru copilul tau, include-l in echipa explicandu-i noul plan daca e destul de mare cat sa inteleaga. Pentru un copil mai mic, incearca sa folosesti un desen pentru a-l ajuta sa inteleaga noua rutina. Schimbarea hainelor, periatul dintilor si citirea unei carti pot fi aratate usor prin imagini.

Rutina, rutina, rutina

Copiii o adora, le prieste si functioneaza. Rutina inainte de culcare il ajuta pe copilul tau sa devina somnoros, asa cum cititul in pat ii adoarme pe adulti. In acelasi timp, il ajuta sa asocieze dormitorul cu sentimente placute si asigura sentimentul de securitate si control, eliminand stresul dinainte de culcare.

Nu exista o rutina potrivita pentru toata lumea, dar in general, ar trebui sa includa toate lucrurile pe care copilul trebuie sa le faca inainte sa se duca la somn: periajul dintilor, spalarea, schimbarea in pijamale si servirea unei gustari sau a unui pahar de apa. Copilul tau s-ar putea sa vrea sa ii citesti, sa ii vorbesti despre ziua ta sau sa ii spui o poveste. Orice ai alege, mentine rutina scurta (30 de minute sau mai putin, neincluzand o baie) si fii ferm cand vine vorba de a o incheia.

Gustari inainte de culcare

Copiii au nevoie de mai mult de 3 mese pe zi pentru a-i mentine activi, deci o mica gustare inainte de culcare le poate ajuta organismul in timpul noptii. Optiunile sanatoase includ cereale integrale cu lapte, biscuiti cu graham sau un fruct. Evita gustarile prea consistente, in special in cazul copiilor mai in varsta, deoarece un stomac plin poate perturba somnul.

Imbracamintea si temperatura din camera

Toata lumea doarme mai bine intr-o camera racoroasa, dar nu rece. Pentru un confort optim, o regula buna este sa iti imbraci copilul asa cum te imbraci si pe tine, tinand cont de faptul ca copiii mai mici dau de obicei la o parte patura in timpul noptii si nu sunt capabili sa se inveleasca la loc.

Mediul in care doarme

Asigura-te ca dormitorul e intunecat si linistit si nivelul de zgomotul din casa este cat mai slab. Daca copilului tau nu ii place o camera in totalitate intunecata, aprinde o lumina slaba in timpul noptii sau lasa lumina de pe hol aprinsa si usa de la camera deschisa.

Obiectul ce il face sa se simta in siguranta

Culcarea inseamna separare de parinti si asta se poate face mai usor cu un obiect personal precum o papusa, un ursulet de plus, o patura sau alt obiect confortabil care sa ramana cu el. Aceste obiecte familiare ofera sentimentul de securitate si control.

Un ultim detaliu


Copiii vor cere mereu ceva ca fiind “ultimul” – pupici, imbratisari, o gura de apa, folosirea baii, inca o carte. Pot fi foarte inventivi. Fa tot posibilul sa anticipezi acest lucru incorporandu-le in rutina dinainte de culcare. Astfel poti sa le rezolvi pe toate inainte de a urca copilul in pat.

Explica-i ca daca s-a urcat in pat, trebuie sa ramana acolo. Daca se ridica din pat, nu reactiona – ia-l de mana si condu-l inapoi la pat. Daca te certi sau cedezi la rugaminte, ii acorzi prea multa atentie si intarzii ora de culcare. Si nu ceda in capcana “doar de data asta”, risti sa nu duci la capat rutina pentru care ai luptat atat de mult.



loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...