miercuri, 2 decembrie 2015

Cum sa-ti ajuti copilul in primele saptamani de scoala

Niciun comentariu.


Primele saptamani de scoala sunt importante pentru stabilirea unei rutine sanatoase, crearea unei atitudini pozitive fata de scoala si a unei relatii deschise intre voi si copilul vostru in ceea ce priveste aceasta noua parte a vietii lui.

Mai mult stres si oboseala

Inceputul scolii inseamna pentru copil o noua rutina cu care trebuie sa se obisnuiasca, o schimbare fata de programul cu care este obisnuit, mai mult stres, mai multa oboseala. Va avea nevoie de timp sa se relaxeze si sa se odihneasca si este posibil sa fie mai alintat si mai imbufnat ca de obicei din aceasta cauza. Incercati sa faceti in asa fel ca acasa, rutina sa se modifice cat mai putin posibil pentru a echilibra noutatea din viata lui. Anuntati-l din timp daca in unele zile veti avea un program diferit.

Scrieti orarul de scoala pe o hartie mare sau pe un orar cumparat de la librarie si puneti-l undeva la vedere. Dupa orarul de scoala poti adauga si activitatile de acasa (ora de facut temele, cina, etc.).

Comunicarea

Mersul la scoala inseamna pentru multi copii o gramada de griji: ca nu vor reusi sa-si faca prieteni, ca nu fac fata la lectii, etc. E important sa va faceti timp pentru a discuta cu el in fiecare zi despre ce a facut la scoala si cum i-a fost ziua. Pentru copiii este destul de dificil sa raspunda la intrebari generale de genul Cum te-ai simtit astazi la scoala?. Puneti intrebari simple: Cu cine ai vorbit? Ce ai invatat azi? Ce prieteni noi ti-ai facut? Te-a suparat ceva sau cineva?

Incurajati copilul sa-si faca prieteni, in special daca stiti ca este mai timid si ii este greu sa socializeze. Ascultati cu atentie tot ce va povesteste despre scoala si mai ales lucrurile care il ingrijoreaza sau supara.

Amintiti-va sa vorbiti cu invatatoarea din cand in cand pentru a afla si parerea ei cu privire la evolutia copilului, la cat de bine se integreaza in colectivul clasei, cat de bine se intelege cu colegii etc.

Lectii, teme si probleme

E important sa tineti cont de faptul ca inceputul scolii inseamna un program nou nu numai pentru copil ci si pentru voi. La inceputul clasei I va avea nevoie de voi pentru a invata cum sa-si formeze deprinderile care tin de activitatile de acasa: scrisul temelor, invatatul lectiilor. Incurajati-l sa vina la voi daca are nelamuriri sau are nevoie de ajutor. Oricat de ocupati ati fi, trebuie sa simta ca sunteti alaturi de el in aceasta calatorie si ca daca nu se descurca singur se poate bizui pe voi.

Adoptati o atitudine pozitiva fata de orice problema care apare si invatati-l sa faca la fel. Aratati-i ca aveti incredere il el si ajutati-l la teme doar in masura in care apar probleme pe care nu reuseste sa le rezolve singur. E important sa nu cadeti in capcana de a-i face voi temele. Aratati-i un exemplu si apoi lasati-l sa rezolve singur sau puneti-l sa rezolve si el din nou problema.



loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...