miercuri, 2 decembrie 2015

Cum sa-ti pregatesti copilul pentru prima zi de scoala

Niciun comentariu.


Prima zi de scoala este un moment emotionant pentru fiecare copil. Inseamna patrunderea pe un taram nou, necunoscut, intr-o lume in care se vor descurca fara parintii lor. Fiecare copil se adapteaza mai usor sau mai greu in functie de propria personalitate, dar sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a-l pregati pentru acest moment si a face tranzitia mai usoara.

Familiarizarea cu scoala

Il poti familiariza cu scoala citindu-i povesti cu acest subiect sau povestind intamplari din propria ta experienta.

Mergeti intr-o plimbare la scoala, admirati cladirea, curtea, intrati intr-o sala de clasa daca e posibil. In acest fel, prima zi de scoala se va desfasura intr-un cadru deja cunoscut.

Vezi daca este in clasa macar cu unul dintre prietenii lui. Daca nu, aranjeaza in asa fel incat sa faca cunostinta din timp macar cu un coleg sau o colega de clasa. In acest fel in prima zi de scoala va avea deja un prieten.

Vorbeste-i despre ce va avea de facut la scoala, despre orar, ora de incepere si ora de venire acasa, despre rechizite si pregatirea temelor, despre cum va fi programul sau acum ca este destul de mare sa mearga la scoala.

Spune-i cat de frumos va fi, cate lucruri noi va invata si cati prieteni isi va face.

Abilitati de baza

Clasa I implica deja stapanirea unor abilitati de baza. Copilul trebuie sa stie sa stea pe scaun (in banca) si sa aiba rabdare sa asculte ce i se spune, sa mearga singur la toaleta, sa se dezbrace pentru folosirea toaletei si sa imbrace. Daca stii ca are dificultati cu aceste aspect, mai lucreaza cu el pana incepe scoala.

Cumparaturi pentru scoala

Ia copilul cu tine atunci cand mergi sa faci cumparaturile pentru scoala. Este o activitate care sigur ii va face placere si care il pregateste pentru scoala.

Programul

Nu astepta prima zi de scoala pentru schimbarea programului de somn. Trezitul de dimineata reprezinta pentru multi copii o problema si poate creste dificultatea primei zile. Schimba-i programul de trezire cu cel putin o saptamana inainte de inceperea scolii. Procedeaza la fel si cu masa de pranz, pentru a-l obisnui sa manance in pauza de masa.

Cu o seara inainte

Fa din pregatirea pentru prima zi de scoala o activitate interesanta si amuzanta. Pregatiti impreuna ghiozdanul cu rechizite, alegeti tinuta si stabiliti ce-i vei pregati pentru masa de pranz.

Emotiile

Prima zi de scoala poate starni o gramada de emotii si ingrijorari din partea copilului tau: Daca invatatoarea e rea? Daca copiii nu ma plac? Daca ma uita parintii la scoala? etc. Ajuta-l sa le faca fata, comunica cu el, intreaba-l cum se simte, nu-i minimaliza reactiile („Esti prostut, n-are de ce sa-ti fie frica”), pastreaza-ti calmul si increderea si cautati impreuna solutii la toate starile si dificultatile. E important sa vada ca il intelegi, esti alaturi de el si ai incredere in capacitatea lui de a face fata cu brio problemelor.

Incurajeaza-l sa-ti puna intrebari, asa vei afla cel mai usor care sunt temerile si grijile sale.



loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...