Cea mai mare parte a femeilor, indiferent de greutate, se lupta zi de zi cu 2 probleme legate de aspectul fizic: celulita si vergeturile. Daca despre celulita si despre eficienta cremelor anticelulitice am mai vorbit, astazi vom discuta putin despre cum scapi de vergeturi fara a cheltui sume exorbitante pe tratamente „revolutionare” si lotiuni „miraculoase”.
Insa, inainte de toate, este important sa stim si de ce avem aceste dungulite albe pe piele si daca exista vreo modalitate de a preveni aparitia lor.
Cauze ale aparitie vergeturilor
Vergeturile sunt, practic, rupturi in fibrele elastice ale pielii, cauzate de cresterea rapida a unei parti a corpului si intinderea brusca a pielii. In prima instanta, vergeturile sunt rosii deoarece rupturile dezvaluie vasele de sange de sub piele, iar apoi se albesc intrucat aceste vase de sange se contracta si devin mai putin vizibile.
Principalele cauze ale aparitiei veregeturilor sunt:
– sarcina (vergeturile apar in ultimele luni de sarcina la peste 80% dintre femei);
– acumularea kilogramelor in plus pe durata unei perioade scurte de timp sau cresterea rapida in masa musculara;
– cresterea (in perioada pubertatii in special, baietii prezinta vergeturi pe umeri, spate sau genunchi, in timp ce fetele pe solduri sau sani));
– cauze genetice sau anumite boli (ex: Sindrom Marfan);
– utilizarea prelungita sau gresita a corticosteroizilor.
Cum scapi de vergeturi
Este important sa stii ca cele mai mari sanse de a diminua aspectul vergeturilor este in prima faza a acestora, adica la scurt timp dupa aparitia lor, cand sunt inca rosiatice. Apoi, cand vergeturile se albesc, sansele de a le estompa sunt foarte mici.
Este esential sa iti mentii pielea hidratata permanent, atat pentru a diminua aspectul inestetic al vergeturilor deja existente, cat si pentru a preveni aparitia altora. De aceea, pe langa consumul de apa din abundenta, este bine sa folosesti lotiuni naturale de 2-3 ori/ zi, cu urmatoarele ingredinte cheie:
Vitamina E: aceasta vitamina imbunatateste elasticitatea pielii si ajuta la repararea celulelor afectate. Poti folosi o crema cu vitamina E sau poti aplica direct vitamina E pe piele, dar nu uita sa incluzi cat mai des in alimentatia ta si alimente bogate in vitamina E, pentru a actiona si din interior catre exterior (ex: migdale, seminte de pin, caise uscate, busuioc, oregano, spanac, masline, seminte de floarea soarelui sau alune);
Vitamina C: aceasta vitamina creste productia de colagen si amelioreaza aspectul vergeturilor, facandu-ti pielea mai ferma si mai stralucitoare. Aplica des creme cu vitamina C si consuma multe alimente bogate in vitamina C.
Acid glicolic: acidul glicolic este folosit in cosmetica pentru ameliorarea ridurilor, a acneei, a petelor pe piele sau a vergeturilor, intrucat imbunatateste productia de colagen, contribuie la eliminarea celulelor moarte si la regenerarea pielii.
Unt de shea: datorita cantitatii mari de vitamina A si E din compozitia sa, untul de shea te poate ajuta sa scapi de vergeturi, imbunatatind circulatia la nivelul pielii, accelerand regenerarea celulara si protejand pielea de razele UV. De asemenea, si untul de cacao este recomandat de specialisti in tratarea vergeturilor.
Ulei de masline: fiind o sursa extraordinara de antioxidanti, masarea frecventa cu acest miracol natural previne uscarea pielii si diminueaza aspectul vergeturilor. De asemenea, uleiul de masline este foarte bun si pentru intarirea unghiilor, stoparea caderii parului sau vindecarea buzelor crapate.
loading...
Niciun comentariu :
Impartaseste din experienta...