marți, 8 decembrie 2015

Cum sa te pregatesti pentru interviul de angajare

Niciun comentariu.


Daca ai trecut de etapa de evaluare a CV-ului si a scrisorii de intentie inseamna ca deja te pregatesti pentru interviul de angajare. Exista o idee preconceputa precum ca unii dintre noi reusesc sa straluceasca la aceste interviuri pentru ca au un talent natural. Nu este adevarat. Succesul la un interviu depinde de cat de bine te pregatesti pentru el. Daca esti o persoana emotiva, pregatirea te va face sa fii mai sigura pe tine si sa te descurci mai bine. Iata cateva lucruri de care este important sa tii cont.

Cunoaste-ti angajatorul

Nu lasa nimic la voia intamplarii din ce poti controla. Afla tot ce poti despre firma (de la informatiile de baza precum domeniul de activitate, la cele mai recente rezultate, concurenti, succese sau probleme), despre departamentul in care vei lucra si postul pe care il vei ocupa (foloseste site-ul firmei, blog-uri, forum-uri, incearca sa obtii informatii de la angajati ai firmei sau fosti angajati) si nu in ultimul rand despre persoana care te va intervieva.

Cunoaste-ti job-ul

Analizeaza foarte bine postul pentru care candidezi. Daca ai nelamuriri, noteaza intrebarile pentru a le putea adresa la interviu. Fa o lista cu abilitatile si competentele pe care crezi ca le necesita acel post (uneori o parte din ele vor fi specificate in anuntul de recrutare) si o alta lista cu abilitatile si competentele tale cele mai importante si vezi care dintre ele se potrivesc. Foloseste-le pentru a sustine candidatura ta pe acel post.

Cunoaste-ti CV-ul

Asigura-te ca stii tot ce e scris in CV. Pune pe cineva sa te intrebe din el. E posibil ca unele elemente care tin de o perioada mai indepartata sa nu fie foarte clare. Verifica daca poti raspunde la intrebari legate de continutul CV-ului tau.

Repeta

Pregateste o lista cu intrebari pe care crezi ca le-ai putea primi sau pe care le-ai pune tu daca ai angaja pe cineva pentru acel post si roaga o prietena sau o ruda sa te intervieze. Inregistreaza simularea de interviu si evalueaza-ti performantele. Noteaza-ti punctele slabe si repeta din nou pana esti multumita de ce ai obtinut.

Pregateste-ti hainele


Alege tinuta pentru interviu cu cel putin o zi inainte. Asigura-te ca e curata si calcata si ca ai tot ce-ti trebuie. Nu lasa nimic de genul acesta pe ultima clipa. Daca e un post de birou, imbraca o tinuta business in care sa te simti bine. Daca este un post de alta natura, este important sa fii imbracata curat si ingrijit. Tinuta este un element care spune angajatorului cat de potrivita esti pentru postul respectiv, deci ia asta in considerare atunci cand alegi imbracamintea.

Verifica locatia


Un aspect foarte important in reusita unui interviu este punctualitatea. Verifica cu cateva zile inainte daca stii exact cum sa ajungi la sediul firmei sau locatia unde va avea loc interviul. Daca vei folosi transportul in comun asigura-te ca stii exact orarul si ca nu e nimic schimbat in ziua respectiva.

Ce iei cu tine

Ia cu tine la interviu cateva copii ale CV-ului, o agenda sau un block notes si un pix pentru cazul in care trebuie sa notezi ceva. Poti lua de asemenea, daca e cazul, elemente de portofoliu (daca faci parte din categoria web desginer-ilor, fotografilor, etc.). Daca iei telefonul la tine, nu uita sa-l inchizi inainte de a intra la interviu, este un semn de respect.

Propuneri

Pe baza informatiilor pe care le-ai gasit despre firma, concurenti si postul tau, incearca sa pregatesti cel putin o propunere de imbunatatire sau o idee noua care ar intra in sfera de activitate a postului tau. Arata-ti interesul si capacitatea de a contribui la dezvoltarea firmei.

Codul bunelor maniere

Fiecare dintre persoanele pe care le intalnesti in cadrul companiei ti-ar putea fi pe viitor coleg sau colega. Saluta politicos de toata lumea si mai ales pe secretara persoanei care te va intervieva, daca e cazul, o atitudine pozitiva conteaza foarte mult.

Cu cat te pregatesti m ai bine pentru interviu, cu atat cresc sansele sa ai succes si cu atat te vei simti mai sigura pe tine. Prin urmare nu lasa nimic la voia intamplarii.



loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...