marți, 8 decembrie 2015

Secretele CV-ului perfect

Niciun comentariu.


Pregatirea unui CV remarcabil este primul pas catre o cariera de succes si iti poate pregati calea pentru toate stagiile de pregatire sau locurile de munca viitoare. Desigur, experienta de munca, abilitatile si personalitatea sunt factori decisivi in decizia de angajare. Dar, daca nu iti prezinti calitatile intr-o maniera coerenta si bine argumentata, este foarte posibil ca atu-urile tale sa fie trecute cu vederea. De cele mai multe ori persoanele care evalueaza CV-uri au de ales din teancuri de aplicanti. Sansele de a fi ales cresc cu cat CV-ul tau se diferentiaza mai mult de celelalte. Trebuie sa creezi un CV care scoate la iveala tot ce ai mai bun si sa o faci in asa fel incat sa captezi atentia.

Evita cuvintele comune

Dupa ce citesc CV-uri dupa CV-uri, persoanele de la Resurse Umane incep sa devina “imune” la cuvintele si frazele comune folosite de majoritatea candidatilor pentru a descrie experientele de munca din trecut, precum: “responsabil pentru”, “de succes”, “ dezvoltat”, etc.

Daca vrei sa iesi in evidenta si sa fii ales din multime, trebuie sa te “joci” cu fraze sau cuvinte mai putin folosite si cu sonoritate puternica, precum:
a administra, a analiza, a evalua, a planifica, a centraliza (pentru abilitati de management);
a media, a negocia, a recruta, a identifica, a integra (abilitati de comunicare);
a clarifica, a diagnostic, a extrage, a investiga, a cerceta (abilitati de cercetare);
a ilustra, a inventa, a initia, a revitalize, a introduce, a diferentia (abilitati de creativitate);

Gasesti liste extensive cu astfel de verbe pe Internet pentru abilitatile pe care vrei sa le prezinti.

Argumenteaza-ti abilitatile

Este foarte important sa formulezi cat mai credibil fiecare abilitate pe care o prezinti. “Creativ” sau “ membru de echipa” poate semnifica orice si inseamna ceva diferit pentru fiecare persoana in parte. Explicatia din spatele etichetei este cea care diferentiaza candidatii. Explica ce ai vrut sa spui mai exact prin “om de echipa”. Un exemplu ar fi sa spui ca ti-ai sacrificat propriul interes pentru binele echipei intr-un anumit context. Cu cat esti mai explicit, cu atat poti iesi mai mult in evidenta fata de altii.

CV cu dedicatie

Nu trimite acelasi CV catre toate firmele la care aplici. CV-ul tau are o valoare cu atat mai mare cu cat este mai evident ca este facut pentru compania si job-ul pentru care trimiti.

CV-ul trebuie sa ilustreze cum poti tu ca potential angajat sa contribui la dezvoltarea firmei cu abilitatile si experienta ta. Fiecare organizatie este diferita atunci cand vine vorba de viziuni, valori si cultura. Inainte de a adapta CV-ul, cauta informatii despre firma, activitatea sa si job-ul pentru care aplici. Este important sa stii ce anume cauta angajatorul la un candidat si sa arati ca ai aceste calitati.

Fii concis si ingenios

Atunci cand scrii un CV, imagineaza-ti ca persoana care il citeste ii va acorda atentie doar cateva secunde. Pentru un job se parcurg de obicei zeci sau sute de CV-uri, deci va trebui sa treci rapid la subiect si sa captivezi recrutorul inca din primele momente.

Paragrafele compacte si lungi nu-l vor ajuta pe angajator sa decida daca tu esti persoana potrivita pentru job. Daca trebuie sa deduca el abilitatile si experienta ta, atunci nu vei fi ales. Trebuie sa il ajuti printr-un format bine structurat si concis (maximum doua pagini).

Evidentiaza realizarile

Include in detaliu ceea ce te face diferit de restul lumii. Daca ai fost responsabil de o echipa pentru un anumit proiect la locul de munca anterior, ai nevoie de detalii care sa iti sustina declaratiile, precum rezultatele obtinute. In loc sa scrii ”Am condus o echipa intr-un proiect de cercetare”, ar trebui sa spui si cati oameni erau in echipa ta si ce randament ai avut.

Explica golurile din CV

Unul din lucrurile de care poti fi sigur este ca cel care angajeaza te va intreba la interviu ce e cu acele spatii goale din CV-ul tau (daca ajungi pana la interviu). Pentru a fi sigur, umple spatiile goale chiar in CV-ul tau. Explica pe scurt de ce nu ai fost angajat pentru un an sau doi si ce ai facut in timpul acela.

Integreaza cuvinte-cheie

Analizeaza cu atentie anuntul de recrutare si identifica acele cuvinte cheie care te pot ajuta sa punctezi suplimentar cu CV-ul tau. Textul anuntului specifica de cele mai multe ori foarte clar ce abilitati si experienta se astepta de la candidat. De cele mai multe ori CV-urile sunt evaluate in prima faza pe baza prezentei sau absentei acelor cuvinte cheie care indica angajatorului un nivel de baza al aptitudinilor unui potential angajat. Foloseste-le!



loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...