sâmbătă, 31 octombrie 2015

Adolescentul meu are probleme cu alcoolul. Cum gestionez situatia?

Niciun comentariu.


O tema care nu este dezbatuta deschis in familiile cu adolescenti este tema alcoolului. Parintilor le este greu sa recunoasca cum ca fiul sau fiica lor are probleme cu alcoolul. Le este rusine sau se tem de oprobriul celorlalti adulti. Insa, a nu constientiza sau a nu discuta deschis despre o problema poate sa duca la negare, iar negarea nu aduce cu sine nici rezolvarea si nici disparitia problemei.

Un alt motiv pentru care se evita discutiile despre alcool este chiar consumul lui in cadrul familiei, anume de catre parinti, chiar firescul cu care acestia se raporteaza la starea pe care o induce, la finalul unei zile obositoare, un “pahar de vin sau de bere”. Cand un astfel de obicei este prezent in familie si intretinut zilnic de catre parinti, adolescentii vor trata consumul de alcool cu mai multa indulgenta, stiind ca parintii nu au cum sa fie un model de cumpatare, nerealizand cat de periculos poate fi acest obicei pentru oricare – adolescent sau adult.

Inainte de a enunta efectele fiziologice negative ale consumului de alcool, voi da prioritate aspectelor psihologice care explica aplecarea spre alcool in adolescenta, o perioada atat de dificila prin transformarile si provocarile cu care vine aceasta la pachet. Va propun voua, parintilor, sa faceti un scurt exercitiu de empatie si de reconectare la propria perioada de adolescenta, si sa va reamintiti cu ce probleme v-ati confruntat. Un trup inca nedefinit, in plina transformare, o lipsa de incredere si de stima de sine, o stare de insatisfactie sau de iritare aproape permanenta, un sentiment de inadecvare la momentul prezent, ignorarea sau neintelegerea acestor stari confuze de catre adulti, dorinta de afirmare si de confirmare a propriei valori, dorinta de a fi acceptat sau adoptat in grupul de prieteni sau colegi, debutul vietii amoroase sau sexuale cu toate starile si trairile implicite, inclusiv cu teama de ridicul sau de respingere – iata doar cateva din multitudinea de stari prin care un adolescent trece, asa cum s-a intamplat si cu voi, parintii.

In mod evident gresit, alcoolul este vazut cel mai la indemana sau cel mai simplu de procurat antidepresiv, si este asociat in primul rand relaxarii, uitarii problemelor sau depasirii unor stari interioare. Aceste efecte de moment se pliaza foarte bine pe conflictele adolescentilor, care nu stiu inca sa-si prelucreze starile. Alcoolul ii ajuta sa gestioneze emotii puternice, sa faca fata unor frici sau stresului de la scoala sau din familie. Cand exista un grup in care isi doresc sa fie primiti, pot bea doar ca sa fie ca ceilalti, din dorinta de a fi acceptati. Ei ajung sa bea uneori chiar si din curiozitate sau din plictiseala, sau din dorinta de a avea experiente noi. Adolescentii nu mai sunt copii, dar nici adulti, si isi doresc sa depaseasca aceasta perioada intermediara cat mai repede, iar bautura le induce falsa impresie ca sunt adulti. Ei pot ajunge sa depinda de o substanta asociata in mod gresit cu linistea sufleteasca sau relaxarea.

In functie de cantitatea consumata, alcoolul poate duce la o anumita relaxare, la somnolenta, la intoxicare sau chiar la coma alcoolica. Alcoolul afecteaza organe vitale precum stomacul, ficatul si creierul. Odata ajuns in stomac, o parte din alcool trece in fluxul sangvin, restul ajungand in intestinul mic unde este absorbit in sange. Ficatul incearca sa descompuna alcoolul in apa, bioxid de carbon si energie din alcoolul care ajunge la el, dar nu poate s-o faca decat intr-un ritm de 15 ml alcool/ora, restul fiind lasat sa circule in sange. Efortul ficatului de a prelucra alcoolul este mare si ii afecteaza capacitatea de descompune grasimi, ducand in timp la steatoza hepatica (“ficat gras”) sau la ciroza. Alcoolul afecteaza puternic activitatea creierului si incetineste functionarea sistemului nervos. Procesul gandirii si capacitatea de concentrare sunt serios afectate. Atentia si reflexele sunt si ele grav incetinite, daca nu chiar afectate pe termen lung.

Pe scurt, acestea sunt cauzele si efectele consumului de alcool la adolescenti. Cu acest material, ne propunem initierea unui nou capitol de comunicare „Intre noi, parintii”. Chiar daca este incomoda, tema de fata este prezenta in vietile adolescentilor nostri mai mult ca oricand. Si pentru a gasi impreuna modalitati de a stopa sau macar limita “bautul”, de a-i ajuta sa depaseasca cu bine aceasta tentatie si de a preveni dependenta, vom discuta deschis despre tot ce implica consumul de alcool.

Cateva posibile masuri de urmat:
  • nu intrati in panica in momentul in care va dati seama ca adolescentul a facut cunostiinta cu alcoolul
  • incercati sa discutati cu el sincer si sa identificati impreuna ce anume l-a facut sa experimenteze alcoolul
  • vedeti daca nu cumva exemplul personal al unui membru al familiei (poate chiar al dumneavoastra) contribuie la abordarea acestui consum cu risc; daca asa este, discutati deschis despre acest aspect
  • nu fiti rigid in abordare, permiteti-i adolescentului sa se exprime cu incredere si sinceritate.

Tineti minte:
  • orice invat isi are si dezvatul
  • comportamentul se amendeaza prin intelegerea efectelor, nu prin pedeapsa
  • aveti mai multi aliati decat credeti: membri ai familiei, prieteni, colegi, autori de carti de parenting, psihologi
  • nu exista o singura metoda de abordare – fiti deschisi sa experimentati pana dati de metoda care functioneaza.


Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...