sâmbătă, 31 octombrie 2015

Copiii stau toata ziua pe net? Asigurati-va ca sunt in siguranta!

Niciun comentariu.


Copiii se pot confrunta cu numeroase riscuri online, iar deciziile pe care le iau si modul cum gestioneaza situatia cand se confrunta cu o problema tine in mare masura si de sfaturile primite de la parinti. De cele mai multe ori parintii oscileaza intre impunerea de restrictii privind utilizarea computerului si timpul petrecut online si incercarea de a discuta cu copiii despre internet.

Ce este cel mai eficient? Nu exista o metoda prin care ii puteti invata pe copii sa se fereasca de riscuri, dar sunt numerosi pasi pe care ii puteti face pentru a va asigura ca este in sigurata pe internet:

 Instalarea de software care sa tina evidenta site-urilor vizitate sau sa blocheze anumite site-uri. Aceasta metoda poate fi eficienta mai ales in cazul copiilor mai mici, care pot ajunge pe site-uri cu un continut nepotrivit pentru varsta lor.

„Monitorizarea” activitatii copilului online. Extrem de important ca parintele sa stea in preajma lui cand este online, sa stie cine sunt prietenii sau contactele de pe retelele de socializare sau programele de instant messaging, ce informatii a trecut copilul lor in profilul creat online sau ce imagini obisnuieste sa posteze pe retelele de socializare, precum si ce website-uri viziteaza in mod curent.

Impunerea de reguli. Interzicearea accesului la internet nu este o solutie, dar impunerea unor limite mai ales in ceea ce priveste folosirea programelor de instant messaging sau a retelelor de socializare (Facebook, HI5) este necesara. Majoritatea pre-adolescentilor si adolescentilor folosesc aceste canale, de aceea cenzura totala nu va functiona. In schimb poti discuta si stabili impreuna cu el anumite reguli si alternative. La fel de necesar este sa inteleaga anumite limite si criterii privind informatiile pe care le posteaza online despre el sau despre familie, precum si reguli privind descarcarea de filme, jocuri sau muzica de pe internet.

Dincolo de toate aceste masuri, discutiile cu copilul despre siguranta pe internet sunt esentiale. La fel cum obisnuim sa ne intrebam copiii ce au facut la scoala, trebuie sa ne luam timp pentru a vorbi cu ei despre internet si sa ii intrebam daca au intampinat probleme. Sfaturile despre siguranta pe internet, precum si despre cum sa se comporte fata de ceilalti online, explicatiile de ce anumite site-uri sunt bune sau nu, toate acestea trebuie oferite copiilor inca de cand incep sa foloseasca internetul. In acest fel, cand va fi singur in fata computerului, va putea alege corect.

Folosirea internetului si implicarea activa. Nu ii poti vorbi din carti despre internet: e important sa cunosti cel putin la fel de bine internetul, sa intelegi cum functioneaza retelele de socializare si sa le folosesti la randul tau. Doar asa ii poti oferi copilului sfaturi aplicate si solutii concrete, si, mai ales, poti fi mai aproape de el si in mediul online. De multe ori copiii stiu mult mai multe decat parintii lor, si atunci este foarte important sa le cereti ajutorul si sa petreceti timpul impreuna online, invatand unul din experienta celuilalt – a unuia de internaut, a celuilalt de viata.


Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...