sâmbătă, 31 octombrie 2015

Adolescenta mea se machiaza prea strident !

Niciun comentariu.


Cand adolescentele ies din casa, fie ca se duc la scoala, fie ca se intalnesc cu prietenii, ele trec printr-un ritual indelung de pregatire, iritant pentru unii parinti. Isi schimba hainele de cateva ori, isi aranjeaza parul cu infinita rabdare (uneori suvita cu suvita!), se fardeaza, se parfumeaza, se uita lung in oglinda, mai ofteaza, isi intreaba mamele cum le sta, se razgandesc si aleg alte tricouri, incearca cateva perechi de cercei, se plang ca iar le-a aparut un cos si rezultatul este cam acelasi: “nu-mi place cum arat!”. Parintii, daca nu si-au pierdut rabdarea intre timp, isi pun intrebarea de ce au ele nevoie de toate aceste pregatiri, cand, din punctul lor de vedere, arata bine, si mai au si frumusetea varstei de partea lor.

Nicio interventie brutala sau directa din partea parintilor nu are vreun efect educativ si nici nu le va opri pe adolescente sa isi petreaca ore intregi in fata oglinzii. Orice critica va fi traita puternic si va influenta echilibrul emotional – deja fragil – al adolescentelor. Este nevoie de foarte mult tact cand o mama ii atrage atentia fetei sale ca este prea strident fardata. Si este nevoie de multa delicatete cand un tata ii spune ca decolteul bluzei este cam generos. In fata acestor situatii, parintii se simt depasiti si nu stiu cum sa mai reactioneze in fata exceselor zilnice ale fetelor.

Adolescentele nu sunt de convins si se vor farda in continuare, dar este bine sa li se spuna ca nu au de ce sa se ascunda sub un strat gros de fond de ten sau pudra. Mamele le pot indruma sa puna accent pe un ten frumos si curat, sa le duca la dermatolog daca au o acnee juvenila care se cere tratata, nu camuflata, si le pot sugera sa puna in evidenta in mod delicat ceea ce au frumos. Parintii le pot incuraja sa faca sport, pentru ca un corp frumos dezvoltat va complimenta orice piesa de imbracaminte. Mamele le vor explica ce mesaje pot transmite cand sunt imbracate prea sexy si cum pot fi ele percepute de catre ceilalti. Tatii le pot complimenta cand le place cum arata imbracate sau aranjate. Glumele legate de tinuta lor nu sunt indicate.

Ca o vrem sau nu, excese vor exista, si cu aceasta situatie parintii trebuie sa se obisnuiasca. Toate generatiile au testat diverse coafuri, stiluri vestimentare, accesorii indraznete, si toate astea din dorinta de a iesi in evidenta, de a arata mai special. Adolescenta este chiar perioada in care fiecare isi cauta stilul propriu si incearca sa se defineasca sub multe aspecte. Parintii nu vor ajunge la niciun rezultat criticand, ci doar incurajand acele mici victorii ale adolescentelor in gasirea unui stil potrivit. Excesele vor disparea de la sine cand fetele au intelegerea parintilor, indrumarea si incurajarea lor si modele frumoase in care sa creada.



Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...