vineri, 11 martie 2016

Tunderea si intretinerea liliacului

Niciun comentariu.


Tunderea liliacului vara

Inflorescentele trecute se indeparteaza pana la primele frunze. Aceasta tundere tine mai mult de preferintele detinatorului de liliac si nu este esentiala pentru dezvoltarea plantei. Ea ajuta arbustul sa aiba un port compact si previne desfrunzirea bazala. Dupa aceasta tundere de vara, in anul urmator, liliacul va inflori din nou.
 
Tunderea de intinerire in octombrie

Daca liliacul a devenit prea mare sau prea batran I se poate aplica o tundere de intinerire. Cel mai bun moment pentru o astfel de tundere este in octombrie, dupa ce s-a incheiat sezonul de crestere.

Tunderile repetate de intinerire va ajuta sa aveti practic o planta noua in trei-cinci ani. Hotarati in avas ce crengi veti taia in fiecare an, de pe toata suprafata arbustului. Incepeti tunderile cu crengile de la mijlocul coroanei catre exterior. Scurtati crengile cu 30-40 cm pana deasupra unui mugure orientat catre exterior. In primul an indepartati numai o treime din crengile programate pentru tundere. In al doilea an tundeti inca o treime si in al treilea an crengile ramase.

Tunderi in aprilie – septembrie

Lastarii gurmanzi care apar din radacini se dezvolta pe toata durata sezonului de crestere. Ei trebuie indepartati rapid si taietura sa fie cat mai adanca. E posibil ca aceasta tundere sa incurajeze aparitia altor lastari. Si ei vor trebui indepartati imediat.



loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...