vineri, 11 martie 2016

Tunderea si ingrijirea trandafirilor

Niciun comentariu.


Trandafiri acoperitori 

Tunderi in martie
Trandafirii acoperitori nu au nevoie de tunderi propriu zise. Indepartati uscaturile si crengile degerate peste iarna si este suficient.

Tunderi vara
Pe timpul lunilor de vara se indeparteaza orice lastar gurmand sau nepotrivit.


Trandafirii cu flori mari 

Tunderi in februarie sau martie
Trandafirii cu flori mari pto fi tunsi in februarie sau amrtie, in functie de vreme. Nu e o idee buna sa-i tundeti pe ger pentru ca vor ingheta. La momentul potrivit, indepartati uscaturile si crengile degerate pana la lemn verde. Va rugam sa nu lasati mai mult de cinci crengi pe planta sau sa nu aiba toate aceeasi dimensiune. Taiati crengile pana la 5-7 muguri catre baza. Taietura se aplica de preferat deasupra unui mugure orientat catre exterior.
Folositi o foarfeca de gradina.

Tunderi vara
Tunderea de vara la trandafiri ineamna indepartarea uscaturilor si florilor trecute. Cu cat sunt mai multe indepartate cu atat se va stimula o noua inflorire. Acest lucru se aplica in mod deosebti la trandafirii cu flori mari. Indepartarea florilor trecute opreste planta s amai consume energie cu dezvoltarea semintelor. Scurtati crengile pana la primele frunze.

Unele flori de trandafiri se conserva prin uscare fiind ulterior folosite pentru decoratiuni. Acestea nu se taie.

Tundere in octombrie si noiembrie
Toamna tarziu dupa inflorire puteti sa cosmetizati usor tufele, insa nu foarte scurt. Crengile taiate prea scurt pot sa inghete peste iarna.


Trandafiri pentru garduri vii

Tundere in februarie-martie
Februarie si martie sunt lunile ideale in care puteti sa rariti trandafirii pentru garduri vii. Taiati crengile batrane sau scurtati intregul gard viu pana la 40 m de sol. Orice creanga deteriorarata peste iarna se indeparteaza tot in martie.
Nu se recomanda indepartarea florilor trecute la trandafirii de gard viu pentru ca fructele care se formeaza au mare valoare decorativa.


Trandafiri urcatori

Tundere in februarie-martie
Trandafirii urcatori nu au nevoie de tundere in primii cativa ani dar la un moment dat vor necesita tundere pentru ca vor deveni foarte inalti si dezordonati. Foliajul atractiv si florile simpatice se vor dezvolta din ce in ce mai sus in timp ce baza tufei va deveni cheala. Ca sa nu se intample acest lucru taiati cateva crengi principale pana la trei muguri de la baza, adica pana la 30-40 cm de sol in fiecare an. Selectati crengile pentru tundere de pe toata suprafata plantei pentru ca asa veti incuraja aparitia de cresteri noi. In trei ani de astfel de tunderi veti avea o planta reintinerita complet. Crengile uscate se indeparteaza primavara devreme.

Crengile laterale care au inflorit deja in anul anterior se scurteaza pana la 2-3 cm de tulpina principala. Nu indepartati lemnul verde pentru ca el va produce flori. Taiati crengile principale cam o treime.

Tundere vara
Tunderea de vara la trandafiri inseamna indepartarea florilor trecute. Cu cat sunt mai atent indepartate cu atat tufele vor produce alte flori. Aceasta tundere previne formarea fructelor si a semintelor cu care planta isi copnsuma din energie. Scurtati tulpinile pana la primele frunze.


Trandafiri miniaturali

Tunderi in februarie- martie
Si trandafirii miniaturali beneficiaza de tunderile de primavara. Asa plantele raman tinere si viguroase.

Tunderile de vara
Tunderea de vara la trandafiri inseamna indepartarea florilor trecute. Cu cat sunt mai atent indepartate cu atat tufele vor produce alte flori. Aceasta tundere previne formarea fructelor si a semintelor cu care planta isi consuma din energie. Scurtati tulpinile pana la primele frunze.


Trandafiri standard

Tunderi in februarie-martie
Pentru cele mai bune rezultate lasati cinci crengi principale dupa tundere. Taiati crengile groase pana la al saptelea mugure de jos, iar cele mai subtiri pana al cincilea. Cel mai inalt mugure este de preferat sa aiba orientare exterioara. Puteti de asemenea sa indepartati in martie crengile afectate de ger.

Tunderile vara
Tunderea de vara la trandafiri inseamna indepartarea florilor trecute. Cu cat sunt mai atent indepartate cu atat tufele vor produce alte flori. Aceasta tundere previne formarea fructelor si a semintelor cu care planta isi consuma din energie. Scurtati tulpinile pana la primele frunze.


Trandafiri floribunda

Tunderi in februarie si martie
Trandafirii floribunda pot fi tunsi in februarie sau martie in functie de vreme. Nu e o idee buna sa-i tundeti pe ger pentru ca pot sa inghete. La momentul potrivit indeparatati toate crengile uscate sau afectate de iarna, pana la lemn verde. 
 
Va recomandam sa nu lasati mai mult de cinci lastari pe o planta.Daca sunt mai multe crengi se recomanda sa aiba dimensiuni diferite. Taiati crengile groase pana la al saptelea mugure de jos, iar crengile mai subtiri pana la al cincilea mugure de jos. De preferat mugurele situati cel mai sus sa aiba orientare catre exterior asa incat noile cresteri sa fie aerisite. Pentru tunderea trandafirilor folositi foarfeci de gradina.

Tunderea de vara
Tunderea de vara la trandafiri inseamna indepartarea florilor trecute. Cu cat sunt mai atent indepartate cu atat tufele vor produce alte flori. Aceasta tundere previne formarea fructelor si a semintelor cu care planta isi consuma din energie. Scurtati tulpinile pana la primele frunze.
Anumite varietati sunt alese tocmai pentru fructele lor decorative. In mod evident, in aceste cazuri, florile nu se indeparteaza de pe tulpini.

Tunderi in octombrie si noiembrie

Daca doriti sa cosmetizati usor tufa inainte de iarna, puteti face acest lucru toamna, dupa ce perioada de inflorire s-a incheiat. Trandafirii flroibunda nu se tund scurt pentru ca pot sa inghete peste iarna.
Ocazional portaltoiul produce lastari gurmanzi. Ei nu vor produce flori frumoase, sunt practic lastari salbatici, asa ca trebuie indepartati complet. Taiati lastarii cat mai aproape de tulpina cu putinta.

Frunzele lastarilor salbatici arata diferit in comparatie cu cei de la altoi (cei pe care ii doriti), asa ca sunt usor de identificat.



loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...