joi, 10 martie 2016

Bolile si daunatorii ciresului si visinului

Niciun comentariu.


Daca aveti macar un visin sau un cires in gradina, cu siguranta v-ati lovit de problema daunatorilor sau a bolilor. Iata cateva dintre cele mai frecvente:
Monilioza – este una dintre cele mai periculoase boli care ataca speciile de pomi fructiferi cu sambure. Este una dintre bolile care afecteaza inclusiv fructul in momentul depozitarii. Este produsa de o ciuperca, car ataca atat floarea, cat si fuctul, chiar si samburele, lastarul, frunzele si ramurile. Este una dintre cele mai daunatoare ciuperci, care poate duce la pierderea totala a recoltei de fructe. Primul semn de afectare este acela al aparitiei unor pernite de mucegai galben-cenusiu. Lastarii afectati se lasa in jos si atarna, fructele tinere se brunifica, putrezesc si cad la pamant, iar pe fructele mature apar niste pete galbui, care face ca pulpa fructului sa se inmoaie si sa putrezeasca. Boala este cunoscuta popular sub denumirea de ‘Putregai Brun’ sau ‘Putregai Negru’, in functie de conditiile de mediu in care se manifesta. Se poate combateimediat de la aparitie, prin tratamente specifice.  
Patarea rosie a frunzelor – se intalneste destul de des pe plantatiile de visini si ciresi, unde nu exista nici un fel de tratament chimic. Boala se manifesta pe frunze, prin aparitia unor puncte mici, de culoare galben-verzui, care apoi se transforma in rosu-caramiziu. De aici provine si denumirea bolii. Tesutul frunzei se ingroseaza, iar in locul petei se bombeaza. Ca masura de prevenire, se recomanda tratamente chimice de avertizare si araturile de toamna.Se combate prin tratamente specifice, prin folosirea substantelor cuprice si fungicide.
Ciuruirea bacteriana a frunzelor – este o bacterie, care afecteaza culturile de cires si visin, dar si alte specii care au fructele cu sambure. Pagubele produse asupra rodului pomului fructifer sunt inseminate. Bactaeria ataca frunzele, fructele, lastarii tineri. Inca de primavara devreme, apar pe Frunze pete mici, de culoare verde, usor mai inchise decat culoare normal a frunzei. Cu timpul, tesutul afectat de bacterie se necrozeaza, se usuca, iar frunza are un aspect ‘ciuruit’. Cu timpul, frunzele sunt atat de atacate, incat acestea cad in masa. Daca ataca fructul, in zona afectata, acesta secreta un clei, care separa tesutul afectat de cel sanatos. Se combate prin stropiri cu substante de natura cuprica, si cu fungicide.
Musca cireselor – se intalneste frecvent prin livezile de visini si ciresi. Pagubele cele mai inseminate sunt produse de larvele mustelor, care ataca pulpa fructului din jurul samburelui. In urma atacului, fructele putrezesc, si cad.Se recomanda prevenirea prin saparea de toamna foarte adanca pentru a distruge pulpele hibernate in sol, si se previne prin tratament chimic specific.
Paduchele negru – ataca lastarii si frunzele pomului. Frunzele se ofilesc, se usuca si cad. Astfel, procesul de formare al fructului este puternic influentat de neexistenta procesului de fotosinteza, la randul sau afectat de caderea timpurie a frunzelor. Se combate prin tratamente chimice specifice.


loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...