marți, 19 ianuarie 2016

Convulsiile febrile la copii

Niciun comentariu.


Convulsiile sunt miscari involuntare, dezordonate si violente ale muschilor membrelor, ale capului sau ale intregului corp. Miscarile apar pe neasteptate si, uneori, sunt insotite de pierderea cunostintei.

Convulsiile sunt mai frecvente in primii 3 ani de viata ai copiilor, perioada in care sistemul nervos al acestora este deosebit de excitabil. Acestea pot aparea spontan sau pot fi declansate de factori precum: febra mare, intoxicatii, unele infectii (meningita) sau survin in urma unor episoade de apnee voluntara (retinerea voita a respiratiei).

Convulsiile febrile

Cea mai frecventa cauza a convulsiilor la copii este febra puternica. Convulsiile declansate de febra poarta numele de convulsii febrile si apar mai cu seama la copiii cu varste intre 6 luni si 5 ani.

Info!
Convulsiile febrile sunt intalnite mai frecvent la baietei fata de fetite.

Convulsiile febrile survin de obicei la temperaturi corporale crescute, de aproximativ 40 de grade, insa pot fi declansate de orice valoare a temperaturii mai mare de 38,5 grade Celsius.

Durata convulsiilor febrile este relativ scurta, in general sub 15 minute. Mai mult de jumatate dintre copiii care au prezentat o convulsie febrila nu vor mai suferi niciodata o alta convulsie.

Ce putem face acasa?

Cand survine primul episod de convulsii febrile, incercati pe cat posibil sa va mentineti calmul si sa tineti seama de faptul ca majoritatea convulsiilor trec de la sine in cateva minute. Intre timp, feriti copilul  de eventuale accidentari, indepartand de el obiectele care l-ar putea rani.

In timpul convulsiiilor febrile, muscarea limbii nu este frecventa, fapt pentru care este indicat sa nu incercati blocarea gurii cu mana dumneavoastra sau cu diverse obiecte care ar putea face mai mult rau decat bine. Totusi, este important sa mentineti patenta cailor aeriene. Cel mai bun mod pentru realizarea acestui lucru este asezarea copilului pe o parte sau pe spate, cu extensia usoara a capului spre spate si tragerea usoara a mandibulei.

Daca convulsia s-a oprit si copilul are febra, contactati medicul pediatru. Intre timp, pentru scaderea temperaturii, puteti administra copilului  paracetamol intrarectal (supozitoare) la interval de 6 ore. De folos in scaderea febrei  pot fi si impachetarile sau baile in apa calduta (34-35 grade Celsius).

La spital...

In centrul medical, medicul va examina copilul si va va adresa intrebari in legatura cu caracterele si durata crizei febrile. Daca febra este prezenta, medicul va cauta sursa infectiei clinic si prin investigatii paraclinice. In cazul in care este suspectata meningita, medicul va cere un examen al lichidului cefalorahidian. De asemenea, in functie de caz, ar putea fi necesara efectuarea unei electroencefalograme.




loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...