miercuri, 18 noiembrie 2015

De ce au unii bebelusi limba alba

Niciun comentariu.


Limba alba a bebelusilor tradeaza adesea existenta unei micoze cu specii de Candida, infectie  cunoscuta sub numele de candidoza bucala.

La bebelusii cu candidoza veti observa prezenta unor pete de culoare alba, cu aspect cremos sau branzos, localizate pe limba, obraji, gingii, uneori chiar si pe cerul gurii, amigdale sau partea din spate a faringelui care poarta numele de orofaringe.

Leziunile de la nivelul limbii pot fi insotite de usturime si chiar durere, simptome care sunt permanente sau apar doar atunci cand copilul mananca sau bea apa. De aceea, micutul cu candidoza bucala poate refuza sa se alimenteze, respingand chiar si laptele. Totusi, daca singurul semn sugestiv pentru infectia cu Candida este albirea limbii, se poate ca bebelusul sa nu aiba candidoza. Limba alba poate avea drept cauza si consumul exclusiv de lapte, la sugari inaintea inceperii diversificarii.

Pentru a va asigura  ca limba alba este urmarea consumului de lapte, si nu este cauzata de o infectie fungica, adresati-va pediatrului. Daca va constata ca este vorba despre candidoza, medicul va prescrie micutului un medicament antifungic.

Atentie!
In timpul alaptarii bebelusul cu candidoza bucala poate transmite infectia mamei.

Femeile cu infectie candidozica la nivelul sanilor pot avea urmatoarele semne si simptome:

  • roseata, senzatie de mancarime si sensibilitate a sfarcurilor
  • durere la nivelul intregului san
  • durere in timpul suptului si chiar intre alaptari

Daca sugarul are candidoza bucala si este alaptat, atat micutul cat si mama trebuie sa urmeze tratament antifungic pentru a nu transmite infectia de la unul la celalalt.
De obicei, medicul prescrie bebelusului o solutie antifungica pentru badijonaj bucal, iar mamei o crema pentru sani cu aceleasi proprietati.

Sfat!
Daca oferiti bebelusului suzeta sau este hranit cu biberonul, clatiti tetinele si suzetele intr-un amestec de apa si otet in parti egale pentru a preveni dezvoltarea fungilor. 
La fel trebuie sa procedati si cu pompele de san pentru extragerea laptelui.



loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...