Potrivit statisticilor, nu mai putin de 8 din 10 femei prezinta simptome de tip depresiv in perioada imediat urmatoare nasterii, insa, din fericire, doar una-doua dintre acestea dezvolta adevarata depresie postpartum.
Depresia neonatala apare de obicei in primele patru-sase saptamani de dupa nastere si poate fi un episod depresiv unic sau o recadere in cadrul unei patologii mai vechi.
Depresia postpartum este intalnita mai cu seama la mame care au mai suferit episoade depresive anterior nasterii, la mame adolescente, la femei cu probleme legate de viata de familie sau in cazurile in care sarcina nu a fost planificata, nici dorita.
Manifestarile depresiei postpartum
Cele mai frecvente mainfestari ale depresiei sunt: oboseala, tristetea, iritabilitatea, insomnia, sentimentele negative fata de bebelus si neincrederea mamei in capacitatea sa de a ingriji sugarul.
Efectele depresiei postpartum asupra bebelusului
In cazul bebelusilor, comunicarea cu mama se realizeaza prin expresii faciale, voce si atingeri. Atunci cand mama nu raspunde la expresiile sugarului, ii deregleaza acestuia trairile emotionale, declansand sentimente de tristete si chiar furie, exprimate de micut prin evitarea privirii, iritabilitate crescuta si limitarea incarcarilor de a-si provoca mama cu intentia de a relua interactiunea cu care era obisnuit.
In plus, s-a observat ca bebelusii ale caror mame au suferit depresie postpartum severa sau prelungita, ganguresc mai putin, intind mai rar manutele pentru a fi luati in brate, deprind mai tarziu achizitiile psihomotorii si de imbolnavesc mai des.
Mai mult decat atat, indisponibilitatea mamei in primele luni de viata ale bebelusului poate declansa acestuia sentimente de frustrare si tristete care se pot perpetua in timp rasfrangandu-se asupra viitoarelor relatii, fiind substratul dezvoltarii ulteriare a anxietatii de separare, depresiei si agresivitatii.
Tratamentul depresiei postpartum
Diagnosticul de depresie postpartum trebuie urmat de evaluarea interactiunii dintre mama si bebelus, si asta deoarece nu de fiecare data starea de bine declarata de mama inseamna si interactiunea adecvata cu micutul sau.
Metodele de tratament pentru depresie includ psihoterapia asociata sau nu tratamentului medicamentos. In cazurile grave poate fi necesara internarea mamei intr-un centru de psihiatrie.
Sursa:www.pediatrutecuci.com
loading...
Niciun comentariu :
Impartaseste din experienta...