luni, 26 octombrie 2015

Afla totul despre boala numita pojar la copii

Un comentariu.
rujeola-copii,rujeola-la-copii,rujeola-simptome,pojar,rujeola-tratament


Rujeola este o boala infectioasa foarte contagioasa ce apare la copiii nevaccinati in lunile reci ale anului (februarie-mai), cei mai afectati fiind sugarii, urmati de grupa de varsta 1-14 ani.

Agentul cauzal al bolii este virusul rujeolic care se transmite de la persoana bolnava la cea sanatoasa direct - prin tuse si stranut (picaturi de secretie nazo-faringiana), dar si indirect prin curenti de aer si prin contactul cu obiecte sau suprafete contaminate (jucarii, tacamuri, vesela, piese de mobilier).


Semnele si simptomele rujeolei

Dupa o perioada de incubatie de 8-14 zile, apar primele semne si simptome ale bolii:
  • Febra (39° C), precedata sau nu de frison.
  • Afectare oculo-nazala: congestie conjunctivala, edematierea ploapelor, lacrimare intensa si scurgere nazala abundenta seroasa sau mucoasa ce confera bolnavului “facies de copil plans”.
  • Disfonie (raguseala), insotita frecvent de tuse seaca, iritativa sau productiva.
  • Congestie difuza velo-faringo-amigdaliana (gat rosu), cu puncte hemoragice de 3-5 mm si contur neregulat ( “enantem stropit”).
  • Limba saburala (incarcata) cu deposit albicios central si marginile rosii.
  • Tulburari digestive: varsaturi, scaune diareice, epigastralgii.
  • Semnul Koplik este patognomonic pentru rujeola si apare la 2-4 zile de la debutul simptomelor pe mucoasa jugala sau gingivala sub forma uneia sau mai multor papule albicioase cu diametrul de 1-2 milimetri si aspect de “graunte de gris”, izolate sau grupate, diseminate pe fond eritematos (rosu).
  • Tulburari nervoase: iritabilitate, cefalee (dureri de cap), convulsii tonico-clonice (la sugar si copilul mic).

Eruptia cutanata se dezvolta dupa 3-5 zile de la aparitia semnului Koplik si se prezinta sub forma unor maculo-papule congestive (bubite rosietice), uneori pruriginoase, cu diametru variabil, cuprins intre 2 mm si 3 cm ce apar initial la nivelul fetei, pre-si retro-auricular si pe partile laterale ale gatului, apoi se extind pe trunchi si membre, inclusive pe palme si talpi.

In perioada de varf a bolii, temperatura poate creste atingand chiar 40°C, iar starea generala a copilului este influentata. Dupa 3-5 zile, simptomele se amelioreaza, febra scade iar elementele eruptive dispar in ordinea aparitiei lor, lasand in urma o pigmentatie aramie ce ulterior se descuameaza.

Rujeola determina rar complicatii, cele mai frecvente fiind determinate de suprainfectia bacteriana cu posibila dezvoltare a unor conjunctivite purulente, sinuzite, stomatite, angine sau otite supurate.

Diagnosticul de rujeola nu necesita in mod obisnuit investigatii paraclinice, sprijinindu-se in general pe istoricul de contact cu o persoana bolnava si pe semnele clinice mai sus descrise. 

Examenele biologice sanghine pot releva in cazul rujeolei: leucopenie (scaderea numarului globulelor albe din sange) si limfocitoza (cresterea numarului limfocitelor sangvine). In stadiul acut al bolii se observa cresterea numarului Ig M rujeolice iar in faza de convalescenta creste nivelul anticorpilor Ig G.


Tratamentul rujeolei

Tratamentul rujeolei necomplicate consta in:
  • Izolare la domiciliu 7-10 zile;
  • Repaus la pat in perioada febrila;
  • Spalaturi oculare;
  • Hidratare adecvata cu lapte, apa minerala plata, ceaiuri, sucuri de fructe - conform varstei;
  • Combaterea febrei cu antipiretice: Paracetamol sau Ibuprofen (Nurofen, Brufen);


Atentie! 
Aspirina nu se administreaza persoanelor sub 20 de ani din cauza posibilei aparitii a sindromului Reye.

  • Tusea productiva se calmeaza cu siropuri expectorante (Bioflu, Humex, Clarix, Imunotus) si ceaiuri caldute;
  • Varsaturile se calmeaza cu antiemetice;
  • Vitamina C si cele din grupul B se recomanda copilasilor cu carente anterioare.
  • NU se indica antibiotice in cazul rujeolei necomplicate, afectiunea fiind de natura virala.


Preventia rujeolei

Preventia actuala a bolii se realizeaza prin administrarea triplului vaccin ROR (vaccin anti- rujeola, oreion si rubeola), la varsta de 1 an, cu rapel (revaccinare) la 7 ani (in clasa I).

In cazul copiilor sub 1 an expusi la rujeola, cazul copiilor cu boli maligne aflati sub radio- sau chimioterapie, a copiilor cu imunitate scazuta si a persoanelor cu risc crescut de dezvoltare a unei forme severe de boala, se apeleaza la imunizarea pasiva cu Imunoglobuline in primele 6 zile de la expunere.










Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Un comentariu :

  1. Iată un medic excelent pe bază de plante care m-a vindecat de Hepatită B. Numele său este Dr. Imoloa. Am suferit Hepatita B timp de 11 ani, eram foarte slabă cu dureri pe tot corpul, stomacul mi s-a umflat și cu greu puteam mânca. Și într-o zi fratele meu a venit cu un medicament pe bază de plante de la medicul Imoloa și mi-a cerut să beau și am băut, deci, nu există nicio speranță și iată că, după 2 săptămâni de la luarea medicamentului, am început să simt alinare, stomacul meu umflat a început să se micșoreze și durerile dispăruseră. Am devenit normal după finalizarea medicamentului, am mers la spital și am fost testat negativ, ceea ce înseamnă că m-am vindecat. De asemenea, poate vindeca următoarele boli cu ajutorul medicamentelor sale pe bază de plante ... lupus, febră de fân, rujeolă, dureri corporale, tuse uscată, hepatită diabetică ABC, ulcer bucal, cancer de gură, boală cu sare biliară, deficiență folică, diaree, boli cardiovasculare, Neoplasme, boli respiratorii cronice, tulburări mentale și de comportament, inflamatorii hepatice / renale, cancer de ochi, boala cancerului de piele, malarie, boli renale cronice, hipertensiune arterială, otrăvire alimentară, boală parkinson, cancer intestinal, cancer osos, tumori cerebrale, astm, artrita, epilepsie, fibroza chistica, boala lyme, dureri musculare, holera, oboseala, dureri musculare, lipsa de respiratie, tuberculoza, boala alzhemerului, artrita reumatoida, tulburari de anxietate, dureri de spate, boala Crohn, insuficienta renala cronica, leucemie mieloida acuta, acuta pancreatită, boală inflamatorie cronică articulară, boală inflamatorie intestinală, boala Addison, acnee la spate, cancer de sân, bronșită alergică, boală Celia, boala bulimia, congeni bolile de inimă, ciroza, spectrul alcoolului fetal, constipația, infecția fungică a unghiilor, fabromialgia, (vraja de dragoste) și multe altele. este un mare om de plante. Contactați-l pe e-mail; drimolaherbalmademedicine@gmail.com. Puteți ajunge și la el pe whatssap- +2347081986098.

    RăspundețiȘtergere

Ai incercat reteta ? Impartaseste din experienta...