luni, 26 octombrie 2015

Cum sa-ti protejezi copilul de tuberculoza

Niciun comentariu.
tuberculoza-copii


Tuberculoza este o boala infectioasa, cunoscuta in vechime sub denumirea de oftica sau ftizie, care afecteaza cel mai frecvent plamanii (tuberculoza pulmonara), insa poate afecta si alte organe: tuberculoza osoasa, tuberculoza renala, tuberculoza aparatului urogenital s.a..

Numarul de decese cauzate de tuberculoza este mai mare decat cele provocate de orice alta boala infectioasa. Se estimeaza ca 1/3 din populatia planetei este infectata cu bacilul tuberculozei si in fiecare an, pe glob, din cauza acestei patologii decedeaza 3-4 milioane de persoane, 500.000 dintre acestea fiind copii.


Atentie!
Netratat, un bolnav de tuberculoza poate molipsi anual 10-15 persoane (in special membrii familiei). 

Info! 
O persoana infectata cu bacilul tuberculozei nu este neaparat bolnava.


Cauzele tuberculozei

Tuberculoza este produsa de un microb denumit bacilul Koch (Mycobacterium tuberculosis), dupa numele savantului care l-a descoperit. Bacilii Kock isi gasesc cele mai prielnice conditii de viata in plamani, dar boala poate sa apara si la alte organe precum: rinichi, oase si articulatii, creier si chiar ochi.
Tuberculoza nu mai este considerata o boala a saraciei, oricine poate contacta bacilul Koch. Totusi, copiii sub 3 ani, varstnicii si persoanele cu sistem imun slabit contacteaza mult mai usor boala.


Transmiterea tuberculozei

Tuberculoza se transmite prin aer. Un bolnav de tuberculoza raspandeste bacilii cand tuseste, stranuta, vorbeste sau rade. Persoanele din jurul pot inspira aerul cu microbi si astfel se infecteaza.

Atentie!
Tuberculoza nu se transmite prin mancare, prin vase sau tacamuri, nu se transmite prin sarut sau relatii sexuale.

Transmiterea este favorizata de contact intim si prelungit cu sursa de infectie. Astfel, in 75% din cazuri, copiii se infecteaza de la membrii familiei (parinti, bunici, unchi etc.) si doar 25% intamplator (prieteni de familie, transport public s.a.).


De la infectie la boala...

Din momentul primului contact cu microorganismul pana la infectare trec aproximativ 11-12 saptamani. 
Testul cutanat la tuberculina ( IDR PPD) este metoda standard de a determina daca o persoana este sau nu infectata cu Mycobacterium tuberculosis.
Testul se realizeaza prin injectarea intradermica a 0,1 ml tuberculina pe fata interna a antebratului stang. Citirea se face la 72 de ore.
Reactia se considera pozitiva cand peste 48-72 de ore la locul injectarii apare o induratie de peste 10 mm, de culoare roz-pal pana la rosu inchis, care se diminueaza in 4-7 zile. Imbolnavirea poate surveni in urmatoarele luni sau ani.
Riscul de transformare al infectiei in boala este mai mare la copiii mai mici de 5 ani si in special in primul an de viata.


Simptomele tuberculozei

Tuberculoza este o boala care se instaleaza pe tacute (asimptomatic), nu doare si nu deranjeaza in mod particular. Adesea simptomatologia include:
  • Temperatura 37-37,5ºC
  • Tuse cu durata mai mare de 3 saptamani
  • Inapetenta
  • Scadere in greutate
  • Fatigabilitate (oboseala)
  • Transpiratii nocturne
La copiii de varsta mica tuberculoza pulmonara se manifesta uneori doar prin incetinirea cresterii. Celelalte semne depind de localizarea bolii.
Diagnosticul se stabileste in urma testului cutanat la tuberculina, examenului radiologic si depistarii sursei de infectare (persoane mature din anturajul apropiat al copilului).


Complicatiile tuberculozei

Tuberculoza slabeste organismul in general, sporind probabilitatea ca persoana afectata sa contacteze alte boli sau determina agravarea celor existente.


Tratamentul tuberculozei

Tratamentul tuberculozei dureaza minim 6 luni, este gratuit si implica o schema cu mai multe tipuri de medicamente. Se recoamanda ca tratamentul sa fie inceput la spital, pe perioada cand bolnavul este contagios. Dupa faza intensiva a tratamentului (primele 2-3 luni), cand bacilii nu se mai gasesc in sputa, urmeaza faza de continuare (4-6 luni).
In cazul in care copilul are senzatie de grata, voma sau apar eruptii pe piele dupa administrarea medicamentelor, trebuie consultat cat mai repede medicul.
Tratamentul incorect sau abandonarea lui poate duce la dezvoltarea unei forme mai grave de tuberculoza, care poate deveni incurabila sau duce la deces.
Tuberculoza tratata corect de la inceput si pe toata durata necesara, se vindeca fara urme la marea majoritate a bolnavilor.
Dupa inceperea tratamentului, bolnavii incep sa se simta din ce in ce mai bine, astfel incat dupa 1-2 luni de tratament se simt perfect sanatosi. Unii bolnavi nu inteleg de ce trebuie sa mai ia pastile cand ei se simt bine si in putere si nu se mai prezinta la medic. Din pacate, simptomele reapar dupa cel mult un an, bolnavul se interneaza din nou, reia tratamentul, de data aceasta obligatoriu cu 5 tipuri de medicamente si cu sanse mai mici de vindecare. Daca nici acum nu intelege sa urmeze tratamentul in totalitate, el devine bolnav cronic, cu sanse extrem de mici de vindecare.


Preventia tuberculozei

Intr-un fel sau altul, fiecare individ se intalneste inevitabil in timpul vietii cu persoane infectate cu tuberculoza. Fiecare organism reactioneaza insa diferit la acest fapt. Unii se imbolnavesc, altii se opun activ infectiei iar o a 3-a categorie nici macar nu observa agresorul. Totul depinde de rezervele interne, de competenta sistemului imunitar, de capacitatea de a se opune agentului patogen al bolii. Un mod de viata sanatos poate sa va protejeze de imbolnavire.
Imunizarea prin vaccin BCG, o alimentatie rationala, echilibrata, bogata in vitamine, evitarea fumatului, a abuzului de alcool, droguri precum si respectarea normelor de igiena pot preveni imbolnavirea.

Reguli generale:
  • Evitati incaperile aglomerate, prost ventilate !
  • Cand tusiti acoperiti gura cu o batista sau un servetel de hartie, recomandati si altora sa faca acest lucru!
  • Nu permiteti nimanui sa va tuseasca in fata !
  • Atunci cand o ruda sau o persoana apropiata prezinta semnele de boala sfatuiti-l sa consulte cat mai curand medicul de familie !


Sursa: www.pediatrutecuci.com






Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...