Un obicei traditional de Paste este sa vopsesti ouale, fie in rosu, fie in multe alte culori. Simplu sau cu ornamente de frunze sau modele facute cu ceara, este o activitate pentru intreaga familie. Daca vrei sa eviti vopselele artificiale din magazine, poti sa folosesti culori naturale.
Pasul 1: Pregateste ouale
Cumpara oua proaspete de la magazin. Ai grija sa le scoti cu cateva ore inainte de a le vopsi din frigider pentru a ajunge la temperatura camerei. Astfel vei reduce riscul de a se crapa la fierbere. Spala-le cu apa si putin detergent de vase pentru a indeprta murdaria si stratul natural protector al cojii de ou ce poate impiedica imprimarea culorii. Clateste-le bine in apa si da-le apoi prin apa cu putin otet pentru a imbunatati imprimarea vopselei.
Pasul 2: Fierbe ouale
Pune ouale la fiert intr-o oala cu apa rece. Fierbe-le 5-10 minute pentru a fi tari.
Pasul 3: Pregateste vopseaua
Pune intr-o oala apa la fiert impreuna cu foi de ceapa rosie (pentru albastru), cafea sau coji de nuca (pentru crem – maro in functie de cat pui), praf de chili sau morcovi (pentru portocaliu), sfecla (roz), vin rosu (violet), ceai de galbenele (galben), frunze de spanac (verde). Fierbe intre 15-30 de minute in functie de culoarea dorita. Daca vrei o culoare mai inchise, fie pui mai multa plante, fie fierbi apa pana se scade mai mult. Ai grija insa sa remai cu destula apa pentru a putea pune ouale.
Pasul 4: Vopseste ouale
Adauga in apa 10 lingurite de otet/litru de apa pentru a fixa culoarea. Pune ouale in vasul cu apa colorata si lasa-le pana obtii culoarea dorita.
Pasul 5: Finisare
Dupa ce ouale au capatat culoarea dorita, scoate-le si pune-le la uscat pe o suprafata care sa nu absoara culoarea de pe ele. Dupa ce s-au uscat ungele cu putin ulei pentru a luci frumos. Ai grija ca lichidul sa acopere ouale in totalitate pentru a se vopsi uniform si peste tot.
loading...
Niciun comentariu :
Impartaseste din experienta...