marți, 8 decembrie 2015

Constipatia la bebelusi

Niciun comentariu.


Conform definitiei, daca bebelusul tau are mai putin de 3 scaune pe saptamana si/sau scaune mai consistente decat de obicei, este posibil sa fie constipat. Datorita sistemului digestiv care nu este inca complet dezvoltat si a alimentatiei, copilul poate avea doar un tranzit intestinal mai lent, situatie care poarta denumirea de constipatie falsa. Avand in vedere ca atat cea falsa cat si cea functionala se trateaza la fel, iata cateva sfaturi despre tratamentul constipatiei la bebelusi.

Cum stii ca e constipat

La fel ca toti bebelusii si al tau probabil se stramba si se incordeaza cand face caca. Asta nu inseamna neaparat ca are probleme. De obicei se considera ca bebelusul este constipat daca are mai putin de 3 scaune pe saptamana. Alte simptome ale constipatiei sunt: abdomen ferm si tare, scaune patate cu sange datorita fisurilor anale, scaune dificil de eliminat, scaune sub forma de pietricele cu eliminare de gaze.

De ce este constipat

Cel mai frecvent bebelusii se constipa cand li se introduce in alimentatie laptele praf si cand li se diversifica alimentatia. Pana li se obisnuieste organismul cu noile alimente este posibil ca in primele zile de la schimbarea regimului alimetar bebelusul sa fie constipat. Bebelusul se poate constipa si daca nu consuma destule lichide. Un regim alimentar sarac in fibre sau care contine prea multe alimente care predispun la constipatie (branza dulce, banane, orez fiert etc.) pot fi de asemenea o cauza.O alta varianta este aceea a constipatiei cauzata de motive medicale. Daca bebelusul elimina scaunele greu si cu dureri duceti-l la medic.

Bebelusii alaptati

In cazul bebelusilor alaptati, constipatia se datoreaza compozitiei laptelui matern si prin urmare tratamentul vizeaza alimentatia mamei. De cele mai multe ori, in astfel de cazuri si mama sufera de aceasta afectiune. Adapteaza-ti regimul alimentar astfel incat sa consumi mai mult fibre, bea mai multe lichide, fa exercitii fizice si evita sa mananci alimente care cresc consistenta scaunului precum banane, orez fiert, morcov fiert etc.

Bebelusi cu alimentatie diversificata

Daca bebelusul tau a ajuns deja in etapa diversificarii alimentatiei, tratamentul il priveste direct pe el si regimul sau alimentar. Pentru a trata constipatia evita sa-i dai sa manance in cantitati prea mari banane, orez fiert, morcov fiert, paine prajita, branza dulce care predispun la constipatie. Sunt indicate fructele, sucurile de fructe si bineinteles cerealele bogate in fibre.

Masaj si miscare pentru toti bebelusii

Exercitiile fizice recomandate mamei sunt indicate si pentru cel mic pentru a pune lucrurile in miscare. Maseaza-i incet burtica circular, in sensul acelor de ceasornic. Combina masajul cu binecunoscuta “bicicleta”: ridica-i piciorusele pe jumatate indoite si misca-le ca si cand ar pedala o bicicleta.

Te sfatuim:

Da-i cateva lingurite de piure de prune dar nu inainte de a te consulta cu medicul.
Adauga putin zahar brun sau sirop de porumb in mancarea bebelusului tau sau da-i zaharul dizolvat in apa.



loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...