sâmbătă, 21 noiembrie 2015

Cozonac pentru masa de Craciun (Reteta clasica)

Niciun comentariu.


Deja visezi la primul cozonac pe care il vei face de Craciun? Sau poate vrei sa incerci o alta varianta, fata de cel pe care il prepari in mod obisnuit? Vezi aici aluat de cozonac reteta de baza, pe care poti folosi o multime de umpluturi!


Ingrediente aluat:
1 kilogram de faina
6 galbenusuri
500 ml lapte
300 grame zahar
200 grame unt
50 ml ulei
2 linguri coaja rasa de la lamaie
2 linguri coaja rasa de portocala
3 fiole esenta de rom
4 fiole esenta de vanilie


Pregateste maiaua din drojdie, 2 linguri de lapte, o lingurita de zahar si o lingura de faina. Dupa ce le amesteci, vei lasa maiau la crescut.

Dupa ce a crescut maiaua, pune faina cernuta intr-un lighenus si, in acelasi timp, adauga laptele fierbinte putin cate putin. Lapte l-ai fiert in prealabil cu zaharul si cu coaja rasa de la lamaie si cea de lamaie. Bineinteles, te apuci de framantat.

Adauga galbenusurile de ou treptat si framanta continuu. Adauga untul impreuna cu uleiul, care trebuie sa fie cald (in prealabil am topit untul si peste acesta am pus uleiul).

Peste toata aceasta compozitie din lighenus adauga maiaua, apoi esentele, framantand continuu. Presara faina si lasam la crescut pana isi dubleaza faina.

Se spune ca atunci cand pregatesti aluatul de cozonac trebuie sa fii calma, sa te relaxezi, sa transmiti aluatului o stare de bine, ca sa creasca frumos. Asculta colinde si spune o rugaciune ca sa aiba un gust magic.

Foloseste ce umplutura vrei pentru acesta reteta de baza de cozonac – de la nuca si cacao, pana la rahat, alune, crema de portocale, de vanilie sau cu rom. Poti sa umpli cozonacul cu fructe uscate sau cu cocos, daca vrei un gust deosebit.

Pofta buna!



loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...