CE ESTE VARICELA?
Denumita popular varsat de vant, varicela este o boala infectioasa eruptiva foarte contagioasa cauzata de virusul Varicella-Zoster care se manifesta prin aparitia unui exantem (eruptie cutanata) constituit din macule (pete) mici de culoare rosie care devin proeminente (papule) si se transforma in vezicule (basicute) pline cu lichid. In evolutie, acestea se usuca si se formeaza cruste (cojite) care se desprind natural.
CUM SE TRANSMITE VIRUSUL VARICELEI ?
Bolnavii cu varicela sunt foarte contagiosi si pot transmite boala prin urmatoarele cai:
- Pe calea aerului - prin secretii nazo-faringiene (picaturi de saliva);
- Prin contact direct cu continutul veziculelor inainte ca acestea sa fie acoperite de cruste;
- De la mama bolnava la fat (prin intermediul placentei), cu risc maxim in trimestrul II de sarcina.
Varicela este contagioasa incepand cu 1-2 zile inaintea aparitiei eruptiei cutanate si pana la formarea crustelor, aproximativ 14 zile (crustele nu sunt infectante). Astfel, copiii din colectivitati (camine, gradinite, scoli) necesita izolare la domiciliu in medie 2 saptamani (pana la desprinderea complete a crustelor).
Epidemiile de varicela apar iarna si la inceputul primaverii in cicluri de 3-4 ani, afectand mai ales copiii intre 2 si 10 ani, rar pe cei mai mici de 6 luni (datorita protectiei conferite de anticorpii materni pana la aceasta varsta).
La copiii cu sistem imunitar bun, varicela este rareori severa. In schimb, in cazul nou-nascutilor, a pacientilor imunodeprimati (cancere, HIV, corticoterapie) si a gravidelor evolutia poate fi grava, chiar fatala.
Dupa vindecare, varicela genereaza imunitate permanenta (pe viata). Exista insa si un numar limitat de cazuri in care imunitatea se pierde si are loc un al doilea episod de boala.
Perioada de incubatie a bolii este de aproximativ 14 zile. Cu alte cuvinte, primele semne ale bolii apar la 2 saptamani de la contactul cu persoana infectata.
Varicela debuteaza adesea prin simptome precum: febra (38-38,5°C), cefalee (dureri de cap) si inapetenta (lipsa poftei de mancare). Ulterior apare exantemul (eruptia cutanata) in 2-3 valuri eruptive care se succed la 1-3 zile, fiecare val eruptiv fiind insotit de un croset febril (cresterea febrei).
Leziunile cutanate au initial aspect de macule (pete) rosii ce in decurs de cateva ore devin papule (bubite), ulterior se transforma in vezicule (basicute) cu lichid clar, asemanatoare “boabelor de roua”. In cateva zile, continutul veziculelor devine tulbure si acestea incep sa se usuce rezultand cruste (cojite) mici brun-negricioase. Eruptia este de regula pruriginoasa (determina mancarimi). In mod obisnuit, crustele se desprind fara a lasa urme (in afara cazurilor in care veziculele sunt rupte sau se suprainfecteaza).
Leziunile cutanate apar initial la nivelul fetei sau toracelui, apoi se extind pe tot restul corpului. Eruptia este “in valuri”, adica macule (pete) noi apar cu putin timp inainte ca cele anterioare sa fi format cruste. De obicei incepand cu ziua a 5-a nu mai apar leziuni noi.
Eruptia poate fi prezenta si pe mucosae (enantem) putand afecta: mucoasa bucala – veziculele se rup imediat si apar dureri la inghitit, conjunctiva palpebrala (interiorul pleoapelor), mucoasa genitala sau pe cea rectala
CUM DIAGNOSTICAM VARICELA ?
Diagnosticul se bazeaza in general pe semnele clinice. Consultul unui medic pediatru este insa necesar pentru deferentierea varicelei de boli precum: zona zoster, herpes, eczema, impetigo difuz, infectii cu rickettsii s.a.
Masurarea nivelului de anticorpi din sange si alte teste de laborator sunt rareori necesare.
CARE SUNT COMPLICATIILE VARICELEI ?
Infectii bacteriene secundare ale veziculelor (cel mai frecvent streptococica sau stafilococica)
Pneumonie variceloasa
Miocardita
Meningita, encefalita, cerebelita;
Artrita
Diagnosticul se bazeaza in general pe semnele clinice. Consultul unui medic pediatru este insa necesar pentru deferentierea varicelei de boli precum: zona zoster, herpes, eczema, impetigo difuz, infectii cu rickettsii s.a.
Masurarea nivelului de anticorpi din sange si alte teste de laborator sunt rareori necesare.
CARE SUNT COMPLICATIILE VARICELEI ?
Infectii bacteriene secundare ale veziculelor (cel mai frecvent streptococica sau stafilococica)
Pneumonie variceloasa
Miocardita
Meningita, encefalita, cerebelita;
Artrita
CUM TRATAM VARICELA ?
Masuri generale:
Masuri generale:
Izolare la domiciliu pana la desprinderea completa a crustelor ( in medie 14 zile);
Odihna activa;
Imbaierea este permisa insa se recomanda evitarea frecarii pielii cu buretele de baie in favoarea gelurilor blande aplicate fin, cu palma. Dupa baie pielea se sterge cu un prosop curat prin tamponare;
Unghiile copilului se taie scurt si se evita ruperea veziculelor cu lichid intrucat aceasta conduce la formarea de cicatrici permanente si chiar la suprainfectare bacteriana;
Se recomanda un aport lichidian adecvat (apa, ceaiuri, supe, sucuri naturale de fructe) si o alimentatie usoara, variata, adaptata varstei;
Tratament medicamentos:
Fiind o boala de natura virala, varicela nu se trateaza cu antibiotice, insa acestea pot fi necesare in cazul suprainfectarii leziunilor.
Febra se trateaza cu antitermice (Paracetamol, Ibuprofen);
Pruritul (mancarimea) se combate cu antihistaminice (Claritine®, Aerius®, Zyrtec®) administrate per os. Local se indica aplicatii cu alcool mentolat 1%, solutii apoase cu clorhexidina (Dermobacter®) sau lotiuni cu calamina (Calamine®).
Tratamentul antiviral (Aciclovir, Valacyclovir, Famciclovir) nu se indica tuturor bolnavilor ci doar unor categorii speciale, numai la indicatia medicului.
Cazurile grave de boala se interneaza in spital.
CUM PREVENIM VARICELA ?
In prezent exista in Romania 2 vaccinuri anti-varicela care, desi nu sunt obligatorii nici gratuite, sunt recomandate de pediatri tuturor copiilor ce urmeaza sa intre in colectivitate (camine, gradinite, scoli) pentru evitarea epidemiilor de varicela:
- rata de protective impotriva varicelei este de 98%;
- se indica pentru protectie activa tuturor subiectilor sanatosi;
- este bine tolerat, reactiile locale sunt frecvent usoare;
- la copiii cu varsta cuprinsa intre 9 luni si 12 ani inclusiv, se administreaza o singura doza, subcutanat;
- incepand cu varsta de 13 ani se indica 2 doze la un interval de minim 6 saptamani.
2. Vaccinul Priorix-Tetra
- protejeaza impotriva varicelei, rujeolei, rubeolei si oreonului;
- se utilizeaza la copiii cu varsta cuprinsa intre 11 luni si 12 ani inclusiv.
Sursa:www.pediatrutecuci.com
Niciun comentariu :
Impartaseste din experienta...