Icterul se defineste prin colorarea in galben a pielii, mucoaselor membranoase si a albului ochiului. Este un fenomen normal si tranzitoriu in cazul nou-nascutilor.
Stiati?
Mai mult de jumatate dintre nou-nascuti fac icter.
De obicei, primele semne ale icterului apar dupa 24 de ore de la nastere si se intensifica pana la 5-7 zile, urmand apoi a se atenua pana la disparitie.
DE CE APARE ICTERUL?
Coloratia icterica apare atunci cand bilirubina, rezultata din distructia normala a globulelor rosii, este produsa in cantitati mai mari decat ficatul poate prelucra.
In timp, ficatul micutilor isi intensifica procesele si produce enzimele necesare metabilizarii eficiente a bilirubinei. Odata prelucrata, bilirubina poate fi eliminata din organism prin scaun.
CONSULTUL MEDICAL
Ca regula generala, orice nou-nascut icteric trebuie supravegheat medical si nu este externat din sectia de nou-nascuti a maternitatii pana ce valoarea bilirubinei nu este in normele permise.
Totusi, daca sunteti deja cu nou-nascutul la domiciliu si observati apaitia sau intensificarea coloratiei galbene a pielii si mucoaselor (albul ochilui), trebuie sa va adresati medicului. Acesta va va cere informatii in legatura cu momentul aparitiei icterului si evolutia acestuia, va examina bebelusul si va indica teste de sange pentru evaluarea concentratiei serice a bilirubinei.
Monitorizarea bilirubinei in cazul nou-nascutilor icterici este deosebit de importanta deoarece concentratii foarte crescute ale acesteia pot provoca leziuni cerebrale grave.
Prezentati-va de urgenta la medic daca bebelusul cu icter dezvolta manifestari posibil legate de afectarea cerebrala precum:
- letargie
- hipotonie musculara
- refuzul alimentatiei
- tipat de tonalitate inalta
- iritabilitate
- febra
- convulsii
Netratata la timp, afectarea cerebrala poate conduce la leziuni ireversibile traduse prin paralizie cerebrala si retard mental.
TRATAMENTUL ICTERULUI
Formele moderate de icter nu necesita tratament. Insa, in cazurile cu concentratii mult crescute ale bilirubinei serice si risc de afectare cerebrala, este necesara supravegherea indeaproape, motiv pentru care se recomanda spitalizarea.
Sfatuiesc mamicile nou-nascutilor icterici sa alapteze bebelusul mai des decat in mod obisnuit. In medie, se recomanda 8-10 mese/zi. Astfel, excesul de bilirubina se elimina mai usor prin scaun.
In 1-2 din 100 de cazuri de icter, se pare ca de vina pentru aparitia acestuia este chiar laptele matern care poate contine o substanta care impiedica procesarea hepatica a bilirubinei.
Icterul cauzat de laptele matern debuteaza de obicei in ziua a 4-a si atinge valori maxime cam la 2 saptamani. Nu intrerupeti alimentatia naturala in cazul icterului nou-nascutului decat la indicatia medicului.
In general, icterul nou-nascutilor este tratat prin fototerapie.
Info!
Fototerapia consta in expunerea tegumentelor nou-nascutului la o
lampa cu lumina fluorescenta care ajuta la eliminarea excesului de bilirubina
din organism.
In cazurile cu concentratii extrem de ridicate ale bilirubinei, medicul poate indica transfuzii sau medicatia intravenoasa.
Sursa:http://www.pediatrutecuci.com/2014/12/icterul-nou-nascutului.html
Niciun comentariu :
Impartaseste din experienta...