marți, 27 octombrie 2015

Durerile de urechi si otita la copii

Niciun comentariu.
 durerea de ureche, durerea de ureche cauze, durerea de ureche la copii, durerea de ureche si gat, durerile de ureche tratament, durerile de urechi, durerile de urechi la bebelusi,


DE CE NE DOARE ?

Majoritatea bebelusilor si copiilor mici sufera din cand in cand de dureri de urechi. Acestea semnaliaza adesea existenta unei infectii la nivelul urechii medii cauzata de bacterii sau virusuri care ajung si se multiplica la acest nivel.

In mod normal, urechea medie este drenata printr-un canal ingust numit trompa lui Eustachio care face legatura intre aceasta si nazofaringe. Spre deosebire de adulti, la sugari si copiii mici trompa lui Eustachio este mai scurta, mai larga si orizontalizata, fapt care favorizeaza acumularea de secretii si obstructia acesteia. Astfel se perturba drenajul normal al secretiilor din casa timpanului in nazofaringe urmata de multiplicarea rapida a germenilor in lichidul stagnant.

Nu multe mamici stiu ca si alimentarea bebelusului in pozitii nepotrivite predispune la infectii ale urechii medii. Astfel, la sugarii care primesc biberonul cu lapte stand intinsi pe spate, in pozitie orizontala, se poate produce iritarea trompei lui Eustachio urmata de obstruarea acesteia.


CUM RECUNOASTEM INFECTIA URECHII ?

De cele mai multe ori, la copii, otita medie apare in urma unei infectii de tract respirator superior precum: rinofaringita, faringita sau faringoamidalita.
Simptomele otitei medii includ:
  • dureri ale urechii – in special in pozitia asezat
  • febra
  • stare de nervozitate si iritabilitate
  • episoade mai frecvente si mai prelungite de plans
  • pierderea apetitului
  • copilul trage adesea de urechea afectata
  • scaderea auzului
  • secretii auriculare
Deoarece sugarii nu pot comunica, iritabilitatea crescuta, trasul de urechi, trezitul din somn si refuzul alimentatiei sunt semne care ar trebui sa va ridice suspiciunea de infectie a urechii medii.


CE ESTE DE FACUT ?

Este necesar sa consultati medicul daca:
  • simptomele dureaza mai mult de o zi
  • durerile de urechi sunt puternice, sugarul nu doarme si plange frecvent
  • observati scurgerea de puroi sau alte secretii din urechi


CONSULTUL MEDICAL

In fata suspiciunii de otita, medicul va examina bebelusul acordand o atentie deosebita urechilor, nasului si gatului.

Daca se stabileste diagnosticul de otita, vor fi prescrise micutului antibiotice. Acestea se vor administra timp de 10 zile la sugari si copiii mici si 5-7 zile la copiii mai mari.

Medicul care consulta copilul este singurul in masura sa stabileasca care este cel mai potrivit tratament, precum si ritmul si durata administrarii medicamentelor. De aceea, este necesar sa adminstrati medicatia conform prescriptiei medicale si sa nu intrerupeti tratamentul inainte de termen chiar daca simptomatologia se remite dupa 2-3 zile de antibioticoterapie.

Pentru febra si durerea locala, medicul prescrie, de obicei, ibuprofen sau paracetamol. De asemenea, in functie de caz, medicul poate indica instilatii cu solutii auriculare.


SFATURI UTILE:
  • Nu fumati in casa. Studiile au aratat ca bebelusii expusi fumatului pasiv dezvolta mai frecvent otita.
  • Alaptati copilul in pozitie verticala sau oblica, nu culcat. Astfel veti limita riscul inflamarii si obstruarii trompei lui Eustachio.


Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...