marți, 27 octombrie 2015

Lui bebe ii cresc dintisorii. Cum sa-i alin durerea?

Niciun comentariu.
cresterea dintilor la bebelusi, cresterea dintilor la copii, cresterea dintilor nu mananca, eruptia dentara copii, eruptia dentara febra, eruptia dentara la bebelusi,


GINGII INMUGURITE

Dupa cum orice mamica stie, eruptia dentara este semnalizata de incercarea micutilor de a musca din obiectele dure. De fapt, majoritatea copiilor manifesta astfel de comportamente chiar cu cateva luni inainte de eruptia primului dintisor de lapte.

Primul dinte apare, de obicei, in jurul varstei de 6-8 luni, pe mandibula, si este unul dintre cei 4 dinti frontali care poarta numele de incisivi. Cel mai frecvent, apar mai intai cei 2 incisivi inferiori centrali, urmati de cei 4 corespondenti superiori. Pana la implinirea varstei de 1 an, majoritatea bebelusilor au deja acesti 6 dintisori initiali.

Urmatorii dinti, care apar intre 18 si 24 de luni sunt urmatorii 2 incisivi inferiori, primii 4 molari si dintii ascutiti numiti canini.

Dupa implinirea varstei de 2 ani, apar restul dintilor de lapte.


CUM RECUNOASTEM CRESTEREA DINTILOR ?

Semnul clasic de aparitie a dintilor este salivarea. Totusi, la fel ca muscarea obiectelor tari, salivarea excesiva poate precede chiar si cu 2 luni aparitia primului incisiv.

Pentru majoritatea bebelusilor, cresterea celor dintai dinti este dureroasa sau, cel putin, deranjanta. Prin urmare, procesul este insotit de o iritabilitate crescuta a micutului si de episoade de plans aparent fara motiv. La cercetarea guritei, puteti observa umflarea sau inrosirea gingiilor.


TREBUIE SA MA INGRIJOREZ ?

Cresterea dintilor este un proces normal care, de obicei, nu pune probleme.

Totusi, trebuie sa stiti ca dintisorii de lapte se cariaza foarte usor. De aceea, trebuie sa va ingrijiti cu atentie de igienizarea guritei bebelusului. Astfel, primii dintisori trebuie curatati cu o periuta cu peri foarte moi, umezita cu apa (fara pasta de dinti), sau cu periuta de dinti tip degetar, din silicon, care se pune pe degetul parintelui (periuta Canpol®, degetar Dentistar®).

Pasta de dinti nu este necesara inaintea varstei de 2 ani, moment in care copilul stie sa scuipe pasta care nu trebuie in niciun caz inghitita.


ESTE NECESAR CONSULTUL MEDICAL ?

Multi parinti au si astazi credinta ca, in mod obisnuit, eruptia dentara este insotita de febra. Acest lucru nu este adevarat. In primii ani de viata, majoritatea copiilor se confrunta cu infectii virale minore care se pot insoti de febra. Uneori, acestea se suprapun eruptiilor dentare, iar febra este in mod gresit asociata cresterii dintilor.

In concluzie, eruptia dintilor nu trebuie sa fie insotita de febra sau manifestari digestive precum diareea . Daca acestea apar, consultati medicul pentru stabilirea exacta a cauzelor.


CE PUTETI FACE ACASA ?

Masati gingiile bebelusului.
Folositi degetul curat sau un material textil umed pentru masarea blanda a gingiei. Presiunea calmeaza disconfortul local si calmeaza, cel putin temporar, iritabilitatea micutului.

Asigurati-va ca are ce  “mozoli”.
Cele mai potrivite obiecte pentru muscat sunt inelele de dentitie special concepute in acest scop. Acestea sunt facute din cauciuc dur sau dintr-un material plastic cu lichid in interior. Atentie insa, cele cu lichid se pot fisura sub presiunea dintilor copilului.

Tetina biberonului se poate numara printre obiectele preferate de rontait. Daca este si cazul micutului dumneavoastra, oferiti-i biberonul umplut cu apa si nu cu lapte sau suc. Contactul prelungit cu zaharul din lapte, conduce la carierea rapida a noilor dintisori.

Raciti gingiile.
Pentru alinarea disconfortului local, raciti din cand in cand inelul de dentitie.
Nu tineti inelul in congelator. Contactul cu obiecte foarte reci, inghetate, ranesc gingiile copilului si fac mai mult rau decat bine.

Daca micutul e deja intarcat, ii puteti oferi alimente usor mai reci precum iaurtul sau piureuri de fructe.

Mentineti barbia curata.
Salivarea excesiva care insoteste eruptia dentara poate irita unghiurile gurii si barbia, de aceea este necesar sa stergeti din cand in cand saliva cu servetele igienice sau cu prosopele curate.

Apelati la medic.
Daca micutul este foarte agitat si gingiile sunt umflate si rosii, poate fi necesara administrarea de antiinflamatorii si/sau antalgice. Medicul va poate prescrie un siropel adjuvant in calmarea simptomelor suparatoare.

In niciun caz nu oferiti micutului aspirina sau medicamente pe baza de benzocaina  si evitati unguentele pentru gingii.



Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...