marți, 27 octombrie 2015

Cum tratam diareea la bebelusi

Niciun comentariu.
diareea cauze, diareea la bebelusi, diareea la copii, diareea la sugari, diareea tratament, scaune apoase si varsaturi, scaune apoase urat mirositoare, scaune moi dese, scaune moi scaune apoase copii,


DIAREEA – PROBLEMA COMUNA A BEBELUSILOR

La sugari, numarul scaunelor variaza atat de mult incat limitele normalitatii sunt dificil de stabilit. Daca unii micuti au un scaun la 2 zile, altii pot avea, in mod normal, chiar si 5 scaune pe zi.
Bebelusii care sunt hraniti exclusiv la san au scaune mai frecvente si mai moi decat cei hraniti cu lapte praf sau formule de lapte.
Pe scurt, diareea se caracterizeaza prin cresterea rapida sau progresiva a numarului de scaune si scaderea consistentei acestora.


CAUZELE DIAREEI

Adesea diareea este cauzata de virusuri precum : rotavirus, echovirus, enterovirus, virusul rujeolic s.a..
Diareea de cauza virala poate fi insotita de simptome precum: febra, nas infundat, scurgere nazala apoasa si stare de oboseala sau iritabilitate crescuta. De obicei, diareea virala se vindeca in 3-4 zile, insa in cazul rotavirusului aceasta se poate prelungi pana la 6 zile in absenta terapiei simptomatice. Diareea virala este insotita mai frecvent de varsaturi.

Diareea poate fi provocata si de bacterii cum ar fi E. coli, Salmonella si Shigella.
Bacteriile provin de cele mai multe ori din alimente sau apa contaminate iar infectiile bacteriene sunt adesea severe la sugari.
Scaunele foarte numeroase, de consistenta apoasa care contin si firicele de sange ridica suspiciunea unei infectii bacteriene.

Parazitii intestinali precum Giardia reprezinta de asemenea o cauza frecventa de diaree la copii, in special la cei care merg la camine sau gradinite.

In cursul tratamentelor cu antibiotice prescrise micutilor pentru alte patologii, acestia pot face diaree ca urmare a modificarii tranzitorii a florei intestinale.

Alergia la lapte poate fi vinovata de aparitia diareei in unele cazuri. Aceasta apare din cauza faptului ca unii copii au cantitati limitate din enzima necesara pentru digestia laptelui numita lactaza. Astfel, in urma consumului de lapte, acesti copii vor prezenta diaree insotita de dureri abdominale si balonare.

Diareea poate avea si drept cauza si erori alimentare precum diversificarea incorect condusa, dar si alergiile alimentare.


ARE BEBE DIAREE ?

Daca schimbati mai multe scutece decat de obicei, iar scaunele sunt mai moi decat in mod obisnuit sau apoase, este posibil ca bebelusul sa aiba diaree.
In cazul infectiilor, diareea poate fi insotita de varsaturi si febra. Infectiile de natura bacteriana pot conduce la aparitia sangelui in scaun si dureri abdominale.


TREBUIE SA MA INGRIJOREZ ?

Principala complicatie a diareei este deshidratarea. Copiii se deshidrateaza mult mai usor decat adultii, mai ales daca diareea este insotita de febra si varsaturi.


CONTACTEZ PEDIATRUL ?

Consultul medical este necesar daca :
  • Bebelusul are scaune numeroase, moi sau apoase;
  • Observati prezenta sangelui in scaun;
  • Bebelusul este agitat, pare a avea dureri abdominale (“pozitia covrigel”) si face febra;
  • Micutul prezinta semne de deshidratare precum: secretie lacrimala redusa, cantitati mai mici de urina, buze uscate, ochi infundati in orbite;
  • Copilul este somnolent sau mai putin activ decat de obicei.


CONSULTUL MEDICAL

La cabinet, medicul pediatru va va adresa intrebari referitoare la debutul simptomelor, frecventa si consistenta scaunelor, alimentatia micutului.
Examenul clinic se va axa pe gradul de deshidratare si pe examinarea abdomenului.
Pentru detreminarea cauzei exacte a diareei, medicul poate indica efectuarea unor investigatii paraclinice printre care : hemoleucograma, ionograma, coprocultura, coprocitograma, examen coproparazitologic.
In cazul infectiilor bacteriene madicul va prescrie tratament antibiotic. Diareea de cauza virala va fi tratata cu simptomatice iar cea parazitara cu antihelmintice.
Diareea cronica necesita o evaluare amanuntita a scaunelor, teste de sange, ecografie si radiografie abdomniala.


CE PUTETI FACE ACASA ?

Tratamentul diareei incepe prin administrarea unor lichide speciale denumite solutii de rehidratare orala (HIPP ORS200 – Morcov si orez® sau HIPP ORS200 - Mar® potrivite sugarilor si copiilor mici incepand cu varsta de 4 luni) sau saruri de rehidratare orala (Prolyte® - pentru copii si adulti).
In cazul diareei la bebelusi, nu este recomandat sa se foloseasca pentru rehidratare bauturi precum ceai, sucuri de fructe, supe sau bauturi acidulate, deoarece acestea au concentratii neadecvate de zahar si saruri. In plus, excesul de zahar din dulciuri precum si unele sucuri din comert cum ar fi cel de mere sau de pere contin sorbitol (aditivul E 420) care agraveaza diareea.
Solutiile de rehidratare orala trebuie administrate in cantitati mici scazand treptat doza odata cu imbunatatirea aspectului scaunului si se stopeaza in momentul opririi definitive a diareei.

Daca bebelusul are constipatie moderata si ii este foame, nu este necesar sa-i controlati alimentatia.
Sugarii pot fi hraniti in continuare la san – nu este necesara intreruperea alaptarii! Totusi, evitati sa dati micutului prea mult lapte. Acesta contine multa lactoza si pentru ca bebelusii pierd in cursul episoadelor diareice cantitati crescute de lactaza – enzima necesara digestiei lactozei – laptele nu poate fi digerat corespunzator.

Cand starea se imbunatateste, daca bebe mananca hrana solida, oferiti-i alimente neiritante, bogate in pectine precum: morcov (supa de morcov), orez (mucilagiu de orez), cartofi (piureuri), banane, suc natural de mere sau morcovi.

Scaunele diareice au o aciditate crescuta si sunt foarte iritante. Prin urmare, este indicat sa protejati pielea funduletului folosind creme protectoare inca de la primele scaune moi. Daca pielea este deja iritata si au aparut rani, evitati unguentele si mentineti zona scutecului cat mai uscata.



Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...