miercuri, 28 octombrie 2015

5 Vegetale super-sanatoase care se cultiva toamna

Niciun comentariu.


Suntem obisnuiti ca toamna sa recoltam ceea ce cultivam primavara. Dar de ce sa urcam sculele in pod, cum e vorba din popor, si sa nu profitam de temperaturile medii pentru a obtine si cea de-a doua recolta? Sunt si cateva avantaje daca va apucati de gradinarit acum – prezenta cu mult redusa, daca nu chiar zero, a insectelor daunatoare si imbunatatirea organica a solului cu ajutorul celei de-a doua recolte, la timp pentru insamantarea din primavara. Iata mai jos cateva legume care se cultiva toamna pentru o dubla recolta si un sfarsit de an imbelsugat.

Sfecla rosie este usor de cultivat si de intretinut, dezvoltandu-se fara probleme in ciuda fluctuatiei de temperatura de afara. Puteti consuma atat radacina cat si frunzele la salate sau muraturi, surse importante de vitamina A si C. Cultivati-le la o adancime considerabila pentru a le feri de un eventual inghet timpuriu si nu le lasati sa creasca mai mari de 8-10 centimetri daca vreti sa le folositi pentru consumul propriu, altfel radacina devine lemnoasa.

O alta leguma plina de calitati este broccoli, bogata in vitamine si minerale si o planta rezistenta in fata daunatorilor, indiferent de sezon. Profitati de temperaturile moderate de afara pentru a o cultiva intrucat broccoli iubeste racoarea toamnei si a primaverii pentru a se dezvolta armonios. Puteti sa le cultivati in interior, la racoare, in recipiente, incepand din august-septembrie si apoi sa le mutati afara cand temeperaturile scad.

Varza este o alta prezenta de sezon, iubitoare de temperaturi medii. Cultivati-o in sol umed, intretinut cu apa in mod regulat, fara a exagera insa. Este nevoie de 2-3 luni pentru a obtine o noua recolta asa ca, in functie de zona unde locuiti, calculati bine perioada ideala pentru insamantare. Varza kale si conopida sunt alte doua optiuni pentru o recolta de toamna plina de rod.

Morcovii sunt si ei pe lista legumelor de toamna, o prezenta obisnuita in alimentatia noastra. Pentru a putea culege cea de-a doua recolta toamna tarziu, imediat dupa caderea primei brume, este indicat sa il cultivati cel tarziu in luna iulie.

Mizati, de asemenea, pe ridichi in anotimpul ploios, mai ales acestea se dezvolta foarte repede, in unele cazuri chiar si la trei saptamani dupa cultivare. Daca optati pentru ridichea neagra de iarna, atunci tineti cont ca planta are nevoie de intre 30 si 55 de zile pentru a se dezvolta.




Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...