luni, 7 martie 2016

Dieta ketogenica: mananci si slabesti

Niciun comentariu.

Desi a fost redescoperita abia recent, dieta ketogenica a fost conceputa in 1924 de Russell Wilder pentru tratarea bolnavilor de epilepsie. Astazi, dieta ketogenica este considerata una dintre cele mai sanatoase si eficiente diete pentru slabit, atata timp cat ii sunt respectate regulile de baza. Principiile acesteia sunt atipice in comparatie cu alte diete de care ai auzit sau pe care probabil le-ai incercat, dar a avut succes in randul celor care si-au dorit sa piarda in greutate, chiar daca se axeaza pe consumul preponderent de lipide.

Cum functioneaza dieta ketogenica?

Dieta ketogenica presupune reducerea cantitatii de carbohidrati consumata la aproximativ 50 de grame pe zi sau mai putin. In schimb, se vor consuma cantitatii moderate de proteine si mari de lipide.

In cele mai multe dintre cazuri, un regim alimentar obisnuit este format in proportie de 50% sau mai mult din carbohidrati. Din acest motiv, organismul ii transforma in sursa principala de energie. Rezultatul reducerii cantitatii de carbohidrati si cresterea cantitatii de lipide consumate va determina organismul sa se adapteze la o alta sursa de energie, si anume grasimea.

Deoarece nu este vorba despre o dieta care sa te ajute sa pierzi in greutate si vizeaza inclusiv tratarea unor afectiuni si imbunatatirea starii generale de sanatate, nu este recomandat s-o urmezi dupa ureche, fara sa consulti un medic specialist in prealabil, mai ales daca suferi de anumite afectiuni (diabet, boli de inima, etc.)

Cum incepi dieta ketogenica



Principiile dietei ketogenice sunt simple, cel putin la prima vedere:
un plan alimentar ketogenic presupune mentinerea consumului de carbohidrati intre 20-60 de grame pe zi;
cantitatea de proteine consumata trebuie sa fie moderata si se stabileste in functie de inaltime, sex si stil de viata (foarte activ, activ sau sedentar);
restul caloriilor consumate vor proveni din lipide;

Asa cum poti vedea si in diagrama de mai sus, dieta ketogenica va consta intr-un aport caloric de 70-75% grasimi, 20-25% proteine si 5-10% carbohidrati. In aceste conditii, nu mai este necesar sa tii evidenta numarului de calorii consumate zilnic, mai ales ca nu vei resimti senzatia de foame.

Majoritatea celor care a urmat aceasta dieta a observat o scadere a apetitului si, implicit, reducerea numarului de calorii consumate.

Cum se pot calcula procentele de macronutrienti in functie de numarul de calorii pe care le consumi

Iata cum poti stabili cate grame de grasimi, carbohidrati si proteine poti manca (70% grasimi, 20% proteine, 10% carbohidrati), la 1500 de calorii, de exemplu:
1500x .70= 1050 calorii din grasimi. Grasimea are 9 calorii per gram, ceea ce inseamna 1050/9= 116,5 grame de grasimi
1500x .20= 300 de calorii din proteine. Proteina are 4 calorii per gram, ceea ce inseamna 300/4= 75 de grame de proteine
1500x .10= 150 de calorii din carbohidrati. Carbohidratii au 4 calorii per gram, ceea ce inseamna 150/4= 38 de grame de carbohidrati

In ceea ce priveste alimentatia din timpul dietei, evita alimentele procesate cum ar fi mezelurile. De asemenea, alege cu grija carbohidratii si nu opta, in niciun caz, pentru produse de patiserie. De evitat sunt si alimentele cu un continut foarte mare de glucide sau bauturile cu zahar sau indulcitori artificiali. Trebuie sa adopti un stil de viata cat mai sanatos si sa consumi produse cat mai naturale, pentru ca dieta sa nu reprezinte un pericol pentru sanatate.

Exemple de alimente permise:

Carnuri: carne de oaie, porc, vita, pasare, peste;

Branzeturi: telemea, smantana, iaurt grecesc (cu un continut ridicat de grasimi);

Legume: toate, cu exceptia acelora foarte bogate in amidon;

Fructe: mere, pere, fructe de padure, etc. (proaspete)

Nuci: fistic, caju, etc;

Bauturi: apa, ceai verde, negru, cafea (fara zahar);

Adoptarea unei diete ketogenice inseamna o schimbare majora in procesele metabolice desfasurate in corpul tau, dat fiind faptul ca organismul va fi nevoit sa inlocuiasca principala sursa de energie, carbohidratii, cu lipidele.

Dieta ketogenica este, desi eficienta, in continuare controversata si, ca in cazul oricarei alte diete, este indicat sa iti faci un set cat mai complex de analize inainte sa iei in considerare urmarea acestei diete si, de asemenea, sa consulti un medic specialist.




loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...