luni, 11 ianuarie 2016

Afla ce se intampla daca nu mananci zahar o saptamana

Niciun comentariu.


Jurnalista Janissa Delzo, de la Medical Daily, a inițiat un experiment pentru a observa schimbările resimțite în corpul său, în urma eliminării oricărei surse de zahăr din dietă timp de șapte zile. Concluziile experienței au ajutat-o să ia hotărâri importante în ceea ce privește regimul alimentar pe care îl va urma în viitor.

Înainte de a începe regimul fără zahăr, Delzo s-a documentat temeinic în legătură cu ceea ce înseamnă o astfel de dietă și a descoperit că „multe alimente despre care nu credeam că au un conținut bogat de zahăr, de fapt aveau”, scrie ea în articolul său pentru Medical Daily. De exemplu, citirea cu atenție a ingredientelor produselor alimentare i-a arătat că zahărul conținut de acestea este mascat printr-o serie de denumiri, de la sirop și malț, până la compuși care se termină în „-oză”.

După finalizarea documentării, Delzo și-a pus la punct noua dietă (care a exclus chiar și fructele și anumite legume cu conținut de zahăr) și a început să țină un jurnal al planului alimentar unde și-a notat produsele pe care le-a consumat zilnic și greutatea corporală.

Cele mai dificile zile ale experimentului au fost cele de weekend, când Delzo a ieșit împreună cu prietenii ei. „În acest timp, am fost tentată să mă răsfăț cu mâncăruri grase după o seară lungă petrecută în oraș, dar am trecut peste”, mărturisește jurnalista.

În schimb, în zilele lucrătoare, care presupuneau aceeași rutină, ținerea dietei fără zahăr a fost mult mai ușoară. Ea a observat că noul plan de nutriție nu i-a diminuat nivelul de energie necesar pentru a urma același regim de sport anterior schimbării alimentare. Totodată, pe tot parcursul săptămânii fără zahăr nu s-a simțit ghiftuită și, în plus, a reușit să slăbească la final puțin peste un kilogram.


„Per total, săptămâna mea fără zahăr a fost o experiență grozavă”, susține Delzo.

Mai mult, experimentul a ajutat-o să își privească mai atent propriile obiceiuri de alimentație și să ia decizii necesare pentru sănătate. „Nu plănuiesc nici să mănânc o duzină de gogoși, dar nici să elimin complet zahărul din dietă, ci să păstrez un echilibru sănătos”, susține jurnalista.

Un experiment similar a început și Tracy Saelinger, jurnalistă la publicația Women’s Health. Pentru ea, prima zi a regimului alimentar fără zahăr a fost dificilă. „După-amiază mă simțeam epuizată și mă durea capul”, susține ea. Cu toate acestea, la finalul experienței de șapte zile, Saelinger a descoperit câteva beneficii ale acestei diete. „În ultima zi, pe lângă faptul că aveam mai multă energie, simțeam că sunt mai puțin iritabilă și nu mai aveam căderi bruște la mijlocul zilei, am pierdut, de asemenea, 1,36 kilograme”.

Nici Saelinger nu plănuiește să renunțe complet la zahărul din alimentație. Cu toate acestea, ea susține că va fi mult mai atentă la cantitatea de zahăr pe csre o consumă.

Pentru unii, evitarea oricărei surse de zahăr timp de o săptămână poate părea o sarcină dificilă, pe de-o parte din cauza faptului că acesta este conținut într-o formă sau alta de o serie de alimente, dar și din cauza dependenței create. Însă familia Schaub a reușit să renunțe complet la orice sursă de zahăr vreme de un an.

„Prima zi a fost cea mai grea, deși nici după aceea nu a fost niciodată ușor. Dacă fata cea mică, de 6 ani, era mai flexibilă și înțelegătoare, cea mare, de 11 ani, actrița familiei, era de multe ori supărată pe mine. I-am sugerat să țină un jurnal în care să își treacă emoțiile. În final s-a îndrăgostit de proiect și simțea că o face specială”, își aduce aminte Eve Schaub, cea care a avut și ideea de a începe acest experiment.

Eve a scris o carte în care povestește întreaga experiență a vieții fără zahăr. Unul dintre beneficiile descoperite în urma acestui experiment a fost faptul că ea și familia ei au avut mai puține probleme de sănătate. „Ne simțeam mai sănătoși, ne îmbolnăveam mai rar și ne făceam bine mai repede. Copiii au lipsit mult mai puțin de la școală”.


loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...