Se spune ca in timpul vietii, un om sufera de aproximativ 200 de raceli, care dureaza, in medie, noua zile fiecare, si care inseamna cam cinci ani petrecuti cu simptomele binecunoscute (nas infundat, gat dureros, tuse, dureri de cap). Totusi in aceste vremuri in care criza afecteaza o mare parte a populatiei, iar cumpararea medicamentelor poate fi deja un lux, o simpla raceala are potentialul de a produce indeajuns de multa panica. Insa lucrurile nu trebuie sa fie atat de rele precum par. In definitiv, o raceala nu e nimic altceva decat o simpla raceala, care poate fi tratata si altfel decat cu medicamente.
Uleiurile esentiale reprezinta un aliat de nadejde in lupta cu racelile, cu infectiile respiratorii specifice anotimpului rece.
Uleiurile esentiale se pot folosi sub forma de inhalatii, cu rol antiseptic, decongestionant si mucolitic la nivelul cailor respiratorii. Adauga 3-4 picaturi de ulei intr-un vas ce contine 1 litru de apa clocotita si inhaleaza timp de 10-15 minute.
Uleiul de eucalipt
Eucaliptul este un arbust originar din Australia, care se pastreaza verde tot anul. Uleiul esential obtinut din frunzele sale are proprietati antiinflamatorii, antiseptice si antibacteriene. Poate fi folosit cu succes in sezonul rece pentru tratarea racelilor si infectiilor, tocmai de aceea face parte din componenta cremelor si spray-urilor nazale. Gargara cu ulei de eucalipt si apa fierbinte este eficienta pentru tratarea afectiunilor respiratorii si a gatului iritat.
Uleiul de lavanda
Uleiul de lavanda are rol analgezic , cicatrizant , calmant si este indicat in raceala, gripa si stari febrile. Poti, de asemenea, sa adaugi 4-5 picaturi de ulei in lampa de aromoterapie din incapere, cu scopul de a purifica aerul, de a distruge microbii din aerul inspirat. Pentru relaxare, dar si pentru scaderea febrei adauga 5-6 picaturi de ulei in apa din baie. Cativa stropi din acest ulei picurati pe perna pot ajuta in procesul de insanatosire, protejeaza pielea de infectii si induc un somn placut si usor.
Uleiul esential de pin
Uleiul esential de pin si cel de brad au actiune antiseptica si dezinfectanta puternica la nivelul cailor respiratorii, antivirala si bronhodilatatoare. Ele sunt utile in caz de afectiuni ale aparatului respirator (faringita, traheita, bronsita). Administrarea se face intern sau sub forma de inhalatii, bai sau masaj. De asemenea, uleiul esential de cedru poate fi utilizat sub forma de inhalatii sau in lampa de aromoterapie avand efecte benefice in tuse, bronsite si catar respirator.
Atentie: inainte de a folosi un ulei volatil pentru uz intern, cititi cu atentie eticheta si prospectul. Exista si uleiuri volatile numai pentru uz extern, care sunt semisintetice si foarte daunatoare organismului, administrate intern. In cazul in care in timpul tratamentului apar simptome cum ar fi ameteala, durerea de cap, greata, usturimea la urinare, se intrerupe administrarea.
loading...
Niciun comentariu :
Impartaseste din experienta...