vineri, 4 decembrie 2015

Cozonac delicios cu ciocolata

Niciun comentariu.


Ingrediente:
50 g drojdie
1 ou
4 galbenusuri
500 ml lapte
1 kg faina
1 lingurita sare
200 g zahar
coaja de la o portocala si o lamaie rase
50 g unt

Umplutura:
500 g nuca macinata
125 ml lapte
4 albusuri
1 ou pentru uns
250 g ciocolata neagra
150 g zahar
1 plic zahar vanilat
1 esenta de rom

    Pregatire

    Cu totii stim ca anumite retete au nevoie de timp. Motiv prentru care incepem prin a lasa toate ingredientele la temperatura camerei pentru 2 ore. Hai sa-i dam drumul! Incepem prin a incalzi incet 100 ml de lapte in care punem o lingura de zahar si drojdia si lasam 10 min intr-un loc caldut. Cernem faina intr-un vas mare si facem o adancitura in mijloc.

  • Maia

    Separam 4 oua si amestecam galbenusurile cu oul intreg, sarea, coaja de la portocala si lamaia rase si restul de zahar. Punem amestecul initial (drojdie, lapte si zahar) in adancitura din faina si apoi adaugam amestecul cu galbenusuri.

    Framantare

    Manecile suflecate si hai sa ne murdarim putin mainile! Pe masura ce framantam, adaugam laptele, putin cate putin pana cand aluatul ajunge sa fie moale si framantatul (mai) usor. Aluatul nostru trebuie sa fie uniform si moale fara a fi lipicios. Asa ca, putem sa mai adaugam lapte sau faina dupa caz. La sfasit punem untul (pe care in prealabil l-am topit – atentie, se va adauga in compozitie cand este caldut, nu fierbinte, direct de pe foc) si framantam pana cand acesta intra in compozitie. Presaram faina pe deasura aluatului, il acoperim cu un stergar curat si il lasam sa se odihneasca un pic (cam o ora sau pana cand se dubleaza) timp in care facem umplutura.

    Umplutura

    Punem ciocolata la foc impreuna cu laptele si zaharul, rezistam tentatiei de a o gusta la nesfarsit (mmm, ce buna e!). Cand ciocolata e topita (de placere) adaugam nuca, zaharul vanilat si esenta de rom pe care le amestecam bine cu restul compozitiei. La urma punem in joc si albusurile batute usor. Dam crema de pe foc si o lasam sa se raceasca.

    Pregatire pentru copt

    Luam tavile de cozonac (mari daca ai) pe care le imbracam in hartie de copt. Cand aluatul e mare si crescut (dublat ca dimensiune) il luam de la locul lui caldut si il asezam pe masa de lucru. Il impartim in parti egale. Fiecare parte o impartim in doua. Fiecare bucata o intindem intr-un dreptungi chiar putin mai lung decat tava. Pe acesta distribuim uniform umplutura (in asa fel incat sa ajunga o contitate identica pe fiecare bucata de aluat). Rulam fiecare bucata de aluat cat mai strans si o punem pe o suprafata presarata cu faina- ca sa nu se lipeasca. Repetam procedeul pentru urmatoarele suluri, apoi doua cate doua, le impletim strans si le asezam tavi. Ungem cozonacii cu un ou batut si ii mai
    lasam o ora la dospit ca sa se faca si mai mari! 
  • Ultimele detalii

    Punem cozonacii la copt in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Cam dupa 10 minute dam focul putin mai mic (160 de grade) si ii mai coacem 35-40 min, pana cand sunt crescuti frumos, rumeniti si trec testul scobitorii!


loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...