Conform calendarului sărbătorilor legale, stabilit de Codul Muncii, în anul 2016 vom avea dreptul la 13 zile libere legale, atât pentru sărbătorile publice, cât și pentru sărbătorile religioase.
Dintre cele 13 zile libere legale, șapte vor fi în timpul săptămânii, iar șase vor fi în weekend.
Zile libere în 2016
Anul Nou: 1 – 2 ianuarie
Ziua Unirii: 24 ianuarie
Paștele: 1 – 2 mai
Ziua Internațională a Muncii: 1 mai
Rusaliile: 19 – 20 iunie
Adormirea Maicii Domnului: 15 august
Sfântul Andrei: 30 noiembrie
Ziua Națională a României: 1 decembrie
Crăciunul: 25 – 26 decembrie
Cinci minivacanţe în 2016
În ceea ce privește minivacanţele, anul viitor românii vor beneficia de cinci weekenduri prelungite, la care s-ar putea adăuga și ziua liberă (sau zilele libere) prilejuite de Ziua Națională a României – 1 decembrie 2016. Anul viitor, toate minivacanţele vor fi formate din cel mult trei zile, zilele libere legale fiind fie în weekend, fie legate de o zi de weekend.
Prima minivacanţă din 2016 va fi cea de Anul Nou, în perioada 1 – 3 ianuarie 2016. Astfel, anul viitor, Anul Nou va cădea într-o zi de vineri (1 ianuarie 2016), iar împreună cu weekendul (2 – 3 ianuarie 2016), românii vor beneficia de trei zile libere.
Cea de-a două minivacanţă, tot de trei zile, de care vom beneficia va fi cea de Paște, în perioada 30 aprilie – 2 mai 2016. Ca în fiecare an, prima zi a Paștelui ortodox se sărbătorește într-o zi de duminică, iar anul viitor Paștele va avea loc în perioada 1 – 2 mai 2016, iar împreună cu prima zi de weekend (30 aprilie), vom avea parte de trei zile libere (30 aprilie – 2 mai 2016).
A treia minivacanță de care vom avea parte anul viitor este cea de Rusalii, în perioada 18 – 20 iunie 2016. Anul viitor, această sărbătoarea creștină se va sărbătorii în zilele de duminică, 19 iunie și luni, 20 iunie, iar împreună cu prima zi de weekend, 18 iunie, vom putea beneficia, din nou, de trei zile libere.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului oferă prilejul celei de-a patra minivacanţă de anul viitor, în perioada 13 – 15 august 2016. Astfel, anul viitor ziua de 15 august, când are loc această sărbătoare religioasă, va cădea într-o zi de luni, iar împreună cu weekendul dinaintea ei, 13 – 14 august, românii vor beneficia de încă trei zile libere.
Ultima minivacanță din 2016 este cea de Crăciun, în perioada 24 – 26 decembrie 2016. În fiecare an, creştinii sărbătoresc Nașterea Domnului în perioada 25 – 26 decembrie. Anul viitor, prima zi de Crăciun va pica într-o zi de duminică (25 decembrie), iar a doua zi legală liberă de Crăciun va fi într-o zi de luni (26 decembrie). Cum Crăciunul cade la sfârșitul săptămânii, împreună cu prima zi de weekend (24 decembrie), vom avea parte, din nou, de trei zile libere.
În plus, dacă Guvernul României va decide, prin ordonanță de urgență, să declarate ziua de 2 decembrie, care va pica într-o zi de vineri, zi liberă de la Stat, atunci românii ar mai putea beneficia de încă o minivacanţă de patru zile: Ziua Națională a României – 1 decembrie (joi) – 2 decembrie (vineri) și weekendul de 3-4 decembrie 2016.
Potrivit Codului Muncii, sărbătorile legale sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât cele din weekend. De asemenea, conform procedurii, şi pentru personalul bugetar ziua este declarată liberă, cu excepția instituțiilor publice a căror activitate trebuie asigurată.
De asemenea, conform aceluiași document, salariații care sunt nevoiți să lucreze în zilele declarate sărbători legale, trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau trebuie să primească un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
loading...
Niciun comentariu :
Impartaseste din experienta...