joi, 10 decembrie 2015

Afla care sunt cele mai frecvente cauze ale ciclului menstrual neregulat

Niciun comentariu.


Sentimentul de panica propulsat de intarzierea menstruatiei il cunoaste orice femeie. In cele mai multe cazuri ne gandim la posibilitatea unei sarcini neprogramate, dar exista situatii cand dereglarea ciclului menstrual nu tine de acest aspect.

Cert este faptul ca intarzierea menstruatiei este un semnal de alarma ca organismul lupta cu dereglari interne cauzate de factori externi. Trebuie sa afli totul despre ciclul menstrual neregulat!

Ciclul menstrual normal

In cazul femeilor ajunse la maturitate ciclul menstrual depinde de stabilitatea si specificului nivelului de hormoni din corp . In fiecare luna pe peretele intern al uterului se formeaza endometrul. – epiteliu uterin care permite fixarea ovulului fecundat. In cazul in care acest lucru nu se intampla si sarcina nu se produce, endomentrul este distrus si eliminat . Astfel are loc fenomenul menstruatia.

Ciclul menstrual normal variaza de la femeie la femeie. In mod normal ciclul menstrual dureaza 28-30 de zile. In cazul unor femei exista devieri care se pot inregistra in intervalul 26-32 de zile, acesta fiind considerat un ciclu menstrul regulat daca luna de luna se repeta dupa aceeasi formula. Intarzierea ciclului cu 1-2 zile este o normalitate si se incadreaza in parametrii ciclului menstrual regulat.

Ciclu menstrual neregulat

Menstruatia este un mecanism extrem de fin care este influentat de factori externi. De aceea pot aparea mici dereglari ale ciclului menstrual care se caracterizeaza prin aparitia menstruatiei inainte sau dupa termenul stabilit cu cateva zile. Din punct de vedere medical ciclul menstrual dereglat este considerat atunci cand fenomenul menstrual se produce cu o diferenta de 5 zile ininte sau dupa termenul stabilit.

Anual se pot inregistra 2-3 intarzieri menstruale acestea nefiind patologice. Dereglarile in cauza se produc in functie de starea generala a sanatatii corpyului si datorita factorilor externi: alimentatie, stres si efort fizic. In cazul in care dereglarile menstruale se repeta si variaza de la luna la luna, apar durerile sau intarzierea depaseste limita de 5 zile, programeaza-ti imediat o consultatie la medicul genicolog.

Motive si cauze ale intarzierilor menstruale

Primul lucru la care se gandesc femeile in cazul intarzierilor menstruale, este sarcina. In esenta aceasta este cea mai evidenta cauza. Pentru a indeparta stresul unei sarcini neprogramate medicii recomanda testul de sarcina cu amendamentul ca sensibilitatea dispozitivelor variaza si rezultatul poate fi unul inselator. Daca rezultatul este negativ si menstruatia intarzie sa apara, repeta testul de sarcina dupa 3-5 zile si consulta medicul ginecolog. Intarzierile menstruale care depasesc 5 zile indica o problema cauzele careia le poate stabili doar un specialist.

In cazul in care sarcina nu este motivul intarzierilor menstruale, urmatorii pe lista sunt factorii externi care pot infrunta dramatic ciclul menstrual dereglandu-l.

Stresul

Daca modul tau de viata este unul stresant, iar tu esti mereu nervoasa, irascibila si nemultumita, dereglarile menstruale nu vor intarzia sa apara. In cazul unor schimbari radicale sau socuri psihologice menstruatia poate sa dispara pentru o anumita perioada de timp. Astfel de dereglari pot aparea in perioada de sesiune, perioade in care esti presata de timp sa predai un proiect la serviciu, in urma unor evenimente cu incarcatura emotionala puternica: divort, pierderea unei persoane dragi si chiar inainte de casatorie.

In cazul in care consideri ca stresul ar putea fi cauza intarzierilor menstuale pe care le experimentezi, este foarte important sa mentionezi acest lucru atunci cand mergi la medicul ginecolog. Modul de viata dezorganizat, somnul insuficient, diversele afectiuni ale sanatatii care se repta si petrecerile zbuciumate seara de seara constituie un stres pentru corpul tau si pot fi cauzele dereglarilor menstruale cu care te confrunti.

Greutatea corporala

Sanatatea aparatului reproducator feminin depinde de greutatea corpului. Din cauza greutatii corpului excesive multe femei se confrunta cu imposibilitatea de a ramane insarcinate. Astfel exista o stransa legatura intre greutatea corpului si ciclul menstrual. Pierderea brusca a unui numar mare de kilograme poate influenta ciclul menstrual prin disparitia menstruatiei pentru o perioda de timp sau provoaca intarzierea menstruatiei. Aceste transformari la nivelul aparatului reproducator se explica prin deficitul estrogenului si progesteronului. Excesul de estrogen in cazul unei ingrasari bruste actioneaza negativ asupra ciclului menstrual. Menstruatia poate avea o intarziere de 5-7 zile, pot aparea durerile menstruale.

Dietele drastice in sine sunt un stres pentru corp din punct de vedere psihologic. Daca in urma unei diete se si pierde brusc un numar semnificativ de kilograme, stresul fizic se resimte asupra corpului semnificativ influentand ciclul menstrual sau chiar poate duce la neputinta de a ramane insarcinata pentru o lunga perioada de timp. De aceea daca vrei sa fii sanatoasa fii extrem de atenta la greutatea ta pastrand o alimentatie echilibrata. Daca vrei sa slabesti adopta o dieta care sa streseze cat mai putin corpul si sa te ajute sa pierzi kilogramele in plus treptat fara sa iti afecteze sanatatea.

Bolile si surmenajul

Surmenajul fizic produs de orele in sir petrecute la sala, ridicarea greutatilor mari si sportul de performanta influenteaza in mod direct ciclul menstrual si menstruatia. Aceste activitati ajuta la cresterea nivelului de adrenalina si a testosteronului care depasesc nivelul hormonilor feminini din organism, rezultatul fiind dezechilibrarea ciclului menstrual si intarzierea menstruatiei.

Dezechilibrul hormonal poate duce la boli aferente ficatului si rinichilor pentru ca aceste doua organe participa direct la metabolizarea hormonilor . Mai multe decat atatt, un rol important in functionarea ovarelor il au bolile cronice ale ovarelor, uterului si endometriozei.

Schimbarea conditiilor climaterice sau meteorologice pot provoca intarzieri menstruale. Aceste schimbari bruste constituie un stres de adaptare pentru corp cu influenta directa asupra ciclului menstrual.

Medicamentele

Administrarea pilulelor anticonceptionale cu rolul de a preveni o sarcina nedorita sau intreruperea administrarii actioneaza direct asupra ciclului menstrual. Sub influenta contraceptiei externe se actioneaza direct si invaziv asupra nivelului de hormoni, se perturba functionarea normala a ovulelor si glandei hipofize. Rezultatul poate fi un stres pentru aparatul reproducator cu influenta directa asupra ciclului menstrual si a menstruatiei.

Medicamentele antidepresive, diuretice si antiulceroase administrate in mod necontrolat actioneaza asupra ciclului menstrual. Daca suferi de o boala si esti nevoita sa administrezi un tratament medicamentos anunta medicul genicolog. Acesta iti va aduce la cunostinta in ce fel tratamentul pe care il iei iti poate influenta ciclul menstrual.

Dereglarile menstruale indica o problema cu care se confrunta corpul tau. Daca dereglarile se repeta mai multe luni la rand, nu amana vizita la medicul ginecolog. El este cel mai in masura sa depisteze cauzele intarzierii menstruatiei si iti va recomanda solutia si tratamentul adecvat in functie de diagnostic.


Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...