Cand vine vorba despre secretiile vaginale fiecare femeie vrea sa stie tot: ce? cand? cum? de ce?… Tinand cont de faptul ca fiecare vagin are propria personalitate, trebuie sa afli totul despre normalitatea propriilor secretii vaginale.
Orice se intampla in corpul uman are un scop bine definit, asadar secretiile vaginale au menirea lor: ajuta sperma sa ajunga mai usor la ovule in perioada ovulatiei, lubrifiaza penisul in timpul contactului sexual si elimina microorganismele daunatoare care pot provoca infectii vaginale. Secretiile vaginale au in compozitie si bacterii sanatoase, proteine si mucus care pot fi protejate printr-o igiena intima corecta.
Secretiile vaginale variaza in functie de culoare, consistenta, cantitate, aspect si miros pe tot parcursul vietii unei femei.
Caracteristicile normale ale secretiei vaginale la 20 de ani nu au nicio legatura si nu vor fi o normalitate la varsta de 50. Vei depista modificari ale secretiilor vaginale in perioada ciclului menstrual, la menopauza, in timpul sarcinii si in timpul actului sexual. Caracteristicile secretiilor vaginale pot suferi transformari pe perioada administrarii unui tratament medicamentos, in urma folosirii unor produse necorespunzatoare, in timpul dusului, in cazul unor boli, alergii sau in perioada administrarii pilulelor anticonceptionale.
Orice femeie care a avut parte de experienta unei infectii vaginale stie foarte bine ca acest lucru poate fi neplacut. Indiferent ca este vorba despre vaginita, candida, trichomoniaza sau orice alta infectie cu transmitere sexuala. Odata ce iti cunosti corpul si secretiile propriului vagin iti va fi mai usor sa depistezi cand ceva este in neregula. Asadar, spala-te pe maini, cauta in casa un loc cu lumina buna si studiaza-ti propriile secretii vaginale.
Culoare
Daca secretia este incolora sau albicioasa este ceva normal. In cazul in care secretia este din punct de vedere cantitativ putina si mai vascoasa poate capata o culoare galben pal. Daca culoarea secretiei este gri, verzuie, galbena, rose sau rosie ceva nu este in regula. O secretie cu nuante de rosu-sangeriu este un semn care indica o posibila sarcina.
Miros
In mod normal, secretiile vaginale nu au niciun miros. In cazul in care simti un miros neplacut care de multe ori devine mai pregnant atunci cand urinezi sau esti intr-un mediu umed, trebuie sa mergi la ginecolog.
Consistenta
Textura secretiilor vaginale variaza in perioada ovulatiei si in timpul actului sexual. Daca esti la ovulatie secretia vaginala este lipicioasa si poate fi intinsa uniform intre 2 degete. In orice alta perioada a lunii are o consistenta apoasa. In cazul in care secretia vaginala are consistenta branzei de vaci sau este spumoasa, trebuie sa iti programezi un control ginecologic.
Cantitate
Cantitatea secretiilor vaginale variaza in functie de varsta, ovulatie si in timpul contactului sexual. Volumul de secretie va creste in perioada ovulatiei si in timpul actului sexual si va scadea la menopauza. Un semnal de alarma poate fi atunci cand volumul secretiei vaginale este la fel ca in perioada ovulatiei pe durata intregii luni si esti nevoita sa porti absorbante zilnice mereu. In perioada menopauzei volumul secretiilor vaginale scade din cauza reducerii cantitatii de estrogen care nu mai produce secretii, astfel vei experimenta senzatia de vagin uscat.
Orice schimbare a caracteristicilor normale enumerate mai sus acompaniata de mancarimi, usturimi, roseata, eruptii cutanate, senzatie de arsura sau durere este un semn al unei infectii vaginale sau o posibila alergie la sperma sau spermicide ori, poate fi vorba de o alta problema medicala. In oricare din cazurile de mai sus nu amana vizita la medicul ginecolog.
Dr. Oz recomanda:
Ai grija de igiena vaginala folosind apa din abundenta si un sapun cu ph neutru.
Sterge si usuca bine zona vaginala dupa dus sau daca ai inotat in mare/piscina.
Nu folosi suvoiul de apa de la dus in zona vaginului.
Nu folosi pudra de talc sau spray-uri parfumate pentru igiena vaginala.
In timpul somnului evita sa porti lenjerie care te incomodeaza sau te strange. Opteaza pentru varianta „slipless” pentru mai mult confort.
Evita lenjeria din materiale sintetice. Opteaza pentru cea din bumbac.
Adopta o alimentatie care sa asigure corpului tau probiotice pentru a echilibra numarul bacteriilor benefice organismului. Este recomandat sa iti ajuti corpul cu suplimente de probiotice de la farmacie in cazul in care ai facut un tratament cu antibiotice, deoarece acestea distrug flora bacteriana.
Foloseste prosopul in directia fata-spate pentru a evita potentiale infectii.
Niciun comentariu :
Impartaseste din experienta...