duminică, 15 noiembrie 2015

Pediatrul te invata: Cum sa tratezi raceala la copii

Niciun comentariu.


Copiii sunt in special expusi la racelile comune in mare parte deoarece intra frecvent in contact cu alti copii raciti. De fapt, in primul an de viata, cei mai multi bebelusi contacteaza intre 7 si 10 raceli, asa incat mamicile devin destul de repede experte in tratarea infectiilor obisnuite de cai respiratorii superioare.

Racelile sunt aproape invariabil provocate de virusuri, prin urmare nu se trateaza cu antibiotice. Totusi, in cazul unei suprainfectii bacteriene, antibioterapia va fi indicata de medic.

Racelile se raspandesc cel mai usor pe cale orala. Atunci cand un bolnav tuseste sau stranuta, imprastie virusul prin picaturile infectate, in aerul pe care ceilalti il rspira.

Racelile se pot transmite si prin contactul mainilor. In plus, unele virusuri pot trai pe obiecte timp de cateva ore, astfel incat jucariile contaminate constituie o alta sursa de infectie.


Semnele racelii la copii

Un copil racit va avea cel mai probabil nasul infundat sau cu secretii. Secretiile nazale sunt de obicei limpezi la inceput, apoi galbene, se ingroasa si pot capata chiar culoarea verde deschis. Dupa cateva zile, mucusul devine iar limpede si fluid.

Racelile pot fi insotite de stare subfebrila (37,5-38 grade Celsius) sau chiar febra. Copilul stranuta, tuseste, poate ragusi sau i se inrosesc ochii.

In cazul bebelusilor, stranutul frecvent, sforaitul si nasul infundat nu constituie neaparat semne de raceala. Narile bebelusilor sunt foarte mici, iar o cantitate minima de mucus este suficienta pentru infundarea lor. Astfel, infundarea nusului poate fi cauzata chiar si de unii factori iritanti precum aerul uscat din incapere si fumul de tigara.


Cand trebuie sa ma prezint cu bebelusul la pediatru?

Daca bebelusul este mai mic de 3 luni, prezentati-va la medic de indata ce observati primele semne de raceala. La nou-nascuti o raceala banala poate evolua rapid spre pneumonie, otita si alte boli mai serioase. Chiar si absenta acestor complicatii, racelile sunt greu tolerate de sugari deoarece nasul infundat ingreuneaza alaptarea si capacitatea de a manca din sticluta cu tetina, ceea ce poate duce la deshidratare.

Consultati medicul daca:
  • bebelusul sub 3 luni are temperatura mai mare de 38 grade Celsius.
  • copilul pare a avea dureri de urechi - copiii mai mari comunica prezenta durerii, in timp ce sugarii duc frecvent mana la ureche, se trag de urechea bolnava, sunt mai agitati si mai plangaciosi decat de obicei.
  • copilul are ochii rosii si secretii oculare.
  • copilul are o tuse persistenta.
  • secretia nazala este groasa, verzuie pentru mai mult de 5 zile.

Semne de gravitate:
  • copilul refuza sa manance sau sa bea
  • copilul respira mai repede
  • tusea este insotita de varsaturi sau schimbari ale culorii pielii


Ce puteti face acasa

Lasati copilul sa se odihneasca. Majoritatea copiilor isi limiteaza singuri activitatea in timpul bolii. Nu este nevoie sa fortati copilul sa stea in pat daca micutul se simte suficient de bine incat sa se deplaseze. In ceea ce priveste colectivitatea, trebuie sa stiti ca racelile au cea mai mare contagiozitate cu 1-2 zile inaintea aparitiei simptomelor, prin urmare nu este nevoie sa tineti copilul acasa pana la disparitia tuturor manifestarilor. Cand copilul se simte suficient de bine, trimiteti-l la invatat!

Oferiti copilului lichide. Aportul suficient de lichide sub forma laptelui, sucurilor naturale de fructe, ceaiurilor sau supelor este important in timpul bolilor pentru evitarea deshidratarii. Daca copilul racit este alaptat, nu intrerupeti alaptarea.

Subtiati mucusul. Daca secretiile nazale sunt vascoase, curatati nasul copilului cu solutii saline (apa de mare). Acestea nu sunt scumpe si se elibereaza din farmacii fara reteta.

Pentru a ajuta bebelusul sa manance mai bine, administrati cate 1-2 picaturi de solutie salina in fiecare nara cu 15 minute inainte de masa. Dupa ce mucusul s-a subtiat, aspirati sau curatati narile.

Aspirati narile copilului. Aspirarea secretiilor din nas se poate face cu ajutorul unei pipete din cauciuc. Aceasta metoda functioneaza de obicei in cazul copiilor mai mici de 6 luni. Pentru aceasta, presati intre degete pipeta pentru a elimina aerul, apoi introduceti bland varful ei in nara copilului. Eliberati incet pipeta tinand-o pe loc pana cand extrage tot mucusul existent. Scoateti apoi pipeta si goliti-o pe un servetel. Repetati de cate ori este nevoie pentru fiecare nara. La final, curatati pipeta cu apa si sapun.

Umidifiati aerul. Folosirea unui umidificator poate fi foarte utila in cazul nasului infundat la bebelusi si copiii mici. Daca dispuneti de un umidificator folositi-l conform instructiunilor si nu indreptati niciodata dispozitivul spre patut pentru ca altfel riscati umezirea acestuia. De asemenea, pentru a preveni aparitia mucegaiului, schimbati apa zilnic si curatati umidificatorul regulat.

In cazul in care nu aveti umidificator, pentru fluidifierea secretiilor nazale, asezati copilul timp de cateva minute, inainte de somn, langa o baie fierbinte de aburi.

Medicatia pentru raceala si gripa. In niciun caz nu administrati medicamente pentru raceala si gripa fara reteta copiilor mai mici de 2 ani. Pentru copiii mai mari, puteti folosi medicatie antitermica (Paracetamol) si antiinflamatoare (Ibuprofen) conform indicatiilor de pe prospect.





Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...