vineri, 27 noiembrie 2015

Ingrijirea florilor pe timp de iarna

Niciun comentariu.


Cea mai buna strategie pentru a avea flori frumoase primavara sau vara este sa le rasfeti tot timpul anului, inclusiv iarna. Acopera toamna cu un strat protector plantele perene. In zonele unde ninge din noiembrie si se asterne un strat de zapada ce persista pana in primavara, e necesara mai putina protectie a perenelor dar pentru cele care au de infruntat ingheturi si dezgheturi sau vanturi puternice, o protectie atenta pe parcurcul toamnei si iernii te va recompensa cu mai multi supravietuitori.

Udare si fertilizare

Uda florile ca de obicei pana la primul inghet, pentru a asigura radacinilor suficienta umiditate pe timpul iernii. Opreste activitatea de fertilizare a perenelor cu o ultima fertilizare pe la jumatatea sau sfarsitul lui august.

Mutare

Pune in ghivece muscatele, galbenelele, si alte plante sensibile pentru a fi „pastrate” la adapost. Depoziteaza-le in casa, sera sau garaj si uda-le pana isi revin dupa socul mutarii. Pune-le la fereastra si lasa-le sa se acomodeze cu mediul din interior cam o saptamana inainte de a da drumul la caldura.

Taiere

Crizantemele vor ramane probabil inflorite pentru cateva saptamani dar cele mai multe plante perene vor muri.Taie-le pana aproape de sol si acorda-le timp sa-si revina. Lasa-le cam de un centimetru doi pentru a le putea identifica. Curata spatiul din jurul lor de frunze, crengute sau alte resturi.

Strat protector

Acopera plantele proaspat taiate cu un strat de 1-2 centimetri de amestec de pamant cu fertilizator dupa ce da primul inghet, cand solul are sub -15 grade Celsius. Asta ar trebui sa le tina la adapost pe timpul iernii. Acopera tuberculii si rizomii plantelor perene precum bujorii cu un strat mai gros de amestec din sol si fertilizator. La fel si trandafirii de gradina.

Hartie sau folie

Infasoara bulbii (precum cei de trandafiri) cu hartie sau folie ca sa ii protejezi pe durata iernii. Bulbii mai rigizi ca cei de liliac nu necesita acoperire cu hartie, dar cei mai sensibili, e recomandat sa ii acoperi ca sa fii sigura ca vor rezista peste iarna. Daca au nevoie de extra nutrienti mai adauga compozit de fertilizare.

Dezvelire

Indeparteaza stratul protector inainte de a da caldura, cam pe la sfarsitul iernii. Asta le va permite plantelor perene sa se acomodeze cu temperatura si sa isi ia suficienta apa odata cu topirea zapezilor. Daca lasi stratul protector prea mult timp aceste ar putea incepe sa creasca mai devreme decat e cazul, si s-ar putea ofeli datorita socului termic. Acoperamantul de plastic va crea un efect de sera si va incalzi plantele pe timpul toamnei, si le va forta sa se „trezeasca” mai devreme decat trebuie, rezultand astfel niste plante slabite care se pot ofili repede.



loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...