joi, 19 noiembrie 2015

De ce refuza bebelusul meu laptele?

Niciun comentariu.


Chiar si cei mai mancaciosi bebelusi au momente cand nu prea au pofta de mancare si intra in asa-numita greva a suptului, fapt care ingrijoreaza adesea tinerele mamici.

Daca bebelusul este mai mic de un an, este foarte putin probabil ca renuntarea la lapte sa fie definitiva. De cele mai multe ori greva suptului apare la varsta de 3-5 luni si are o durata de 2-3 zile, dar se poate intinde si pe o perioada de 2-3 saptamani, in functie de cauza determinanta.

Daca bebe refuza sanul cu indarjire, nu-l fortati. Altfel, se va enerva, va plange si, in final, va exista frustrare de ambele parti. Cel mai bine este sa incercati sa descoperiti motivele pentru care micutul este dintr-odata mofturos si sa gasiti solutiile potrivite pentru rezolvarea problemei.
Iata cateva posibile cauze pentru refuzul laptelui:

Mastita
Mastita inseamna inflamatia sanilor si apare mai ales atunci cand sanii nu sunt goliti la timp prin alaptare iar germenii aflati pe sani, maini sau lenjeria de corp patrund in canalele galactofore prin mici leziuni ale mameloanelor.
Sanul cu mastita se inroseste, se umfla, devine tare si dureros la atingere sau in timpul alaptarii. In plus, gustul laptelui se schimba, devine neplacut, si este lesne de inteles de ce copilul il refuza. Daca aveti astfel de probleme, contactati medicul curant.

Daca greva suptului apare intre 6 si 8 luni, se poate ca aceasta sa fie cauzata de neplacerile ce insotesc aparitia primului dintisor de lapte.
Primul dinte apare de obicei pe mandibula si este unul dintre cei 4 dinti frontali numiti incisivi. Eruptia dintilor este adesea insotita de episoade de plans, somn agitat, salivatie abundenta si durere a gingiilor. Spalati bine mainile, apoi cu degetul curat palpati usor gingia pentru a simti un eventual mugure dentar aproape de suprafata. Daca gingia este umflata, rosie si aparent dureoasa poate fi necesara administrarea unui siropel antiinflamator.

Infectii virale
Infectiile respiratorii superioare sunt insotite frecvent de secretii nazale abundente, care, neeliminate, ajung sa fie inghitite de bebelusi si sa le provoace acestora senzatie de greata insotita de scaderea poftei de mancare. Daca bebelusului ii curge nasul, are febra, este apatic si refuza alimentatia, consultati pediatrul.

Din cauza faptului ca micutii petrec foarte mult timp culcati pe spate, o parte din secretiile neeliminate din nas si gat trec prin trompa lui Eustachio si ajung in urechea medie creand aici un mediu favorabil dezvoltarii bacteriilor.
Inflamatia urechii este insotita frecvent de durere si de pierderea apetitului. Astfel, copiii cu otita sunt adesea agitati, plangaciosi, isi duc mana la urechea bolnava, isi freaca urechea de perna sau trag de ea. Atentie, deci, la semne!

Daca niciuna dintre cauzele descrise mai sus nu pare sa fie responsabila de refuzul laptelui in cazul bebelusului dumneavoastra, iata alte cateva posibilitati:

Micutul este prea comod
Trebuie sa stiti ca bebelusilor nu le prea place sa se eforteze si prefera hrana obtinuta usor. Daca in primele saptamani de viata sau cateva zile la rand bebelusul este hranit cu biberonul, acesta va ajunge sa prefere tetina in locul sanului mamei, si asta pentru ca prin orificiile tetinei laptele se scurge mai usor, iar efortul depus pentru a suge este mult mai mic decat in cazul sanului.

Daca micutul a inceput deja diversificarea si tocmai i-ati introdus un aliment nou, se poate ca acesta sa fi sensibilizat sistemul digestiv al bebelusului. Astfel, daca bebe este agitat, plange, refuza alimentatia si are gaze, revizuiti-i dieta.

Atentie!
Chiar si unele alimente consumate de mama pot influenta digestia copilului alaptat.


Candidoza bucala
Infectia limbii cu Candida poate fi recunoscuta prin prezenta pe limba a unor depozite cremoase, chiar branzoase, care se curata greu. Candidoza este insotita de senzatie de usturime sau durere care poate determina bebelusul sa refuze laptele.
In cazul in care observati in gura micutului pete albicioase, consultati medicul. Daca acesta va stabili diagnosticul de candidoza orala, copilului ii vor fi prescrise medicamente antifungice.

Daca singuri nu reusiti sa depistati cauza grevei laptelui, programati o vizita la medic pentru excluderea prezentei unor boli. Intre timp, nu fortati copilul sa suga, nu-l bruscati si in niciun caz nu ridicati tonul vocii.
Detensionati sanii manual sau cu pompa pentru a nu scadea productia de lapte si pentru a evita inflamarea sanilor.

Sursa:http://www.pediatrutecuci.com/2015/08/de-ce-refuza-bebe-laptele-greva-suptului.html



loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...