Exista o serie de medicamente in sarcina lipsite de efecte adverse asupra bebelusului, insa intotdeauna este de preferat sa aveti recomandarea prealabila a medicului. Care sunt acestea alaturi de cateva sfaturi folositoare legate de utilizarea lor veti afla in continuare.
Despre medicamente in sarcina
Va puteti confrunta in timpul sarcinii cu diverse afectiuni de tip acut ce necesita medicatie fara prescriptie medicala. Unele dintre medicamente sunt sigure, in timp ce altele pot afecta dezvoltarea normala a bebelusului. Pentru a va asigura ca nu ii dauneaza in niciun fel, cel mai bine este ca la momentul cand aflati ca sunteti insarcinata, sa verificati ce categorii de medicamente sunt permise, ce alternative sunt acceptate pentru cele cu efecte adverse asupra sarcinii si in ce dozaj/cu ce frecventa le puteti utiliza (puteti realiza o lista in acest sens). Medicul/moasa care va urmareste sarcina va pune intotdeauna in balanta riscurile si beneficiile oferite de fiecare medicament in parte. Singura categorie asupra carora nu trebuie sa va faceti probleme este reprezentata de vitaminele prenatale, importante de administrat, mai ales daca prezentati diverse carente vitaminice.
Nu uitati sa ii comunicati specialistului orice tip de medicatie alternativa/suplimente urmati, chiar daca aceasta este etichetata drept naturala; un produs natural nu este obligatoriu si sigur in sarcina.
Efecte ale medicamentelor in timpul sarcinii
Trebuie sa stiti in primul rand faptul ca se cunosc putine in legatura cu administrarea medicamentelor in timpul sarcinii dintr-un motiv destul de logic/evident: studiile asupra lor nu includ femei gravide pentru a determina siguranta in utilizare. Din punct de vedere statistic, la nivelul SUA, mai putin de 10% din medicamentele produse dupa 1980 sunt aprobate in acest sens de catre Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente (prezinta suficiente informatii pentru a putea determina riscul de defecte la nastere al copilului). Medicamentele care determina defecte la nastere sunt desemnate drept teratogene (in aceasta categorie pot intra atat substante chimice, cat si diversi factori de mediu, cum sunt radiatiile).
Deoarece exista si studii desfasurate dupa punerea pe piata a anumitor medicamente, sunt cunoscute o serie ce pot cauza defecte la nastere grave; exemple sunt talidomida si isotretinoina. Ele trebuie evitate atat de gravide, cat si de femeile care doresc sa ramana insarcinate (cele din urma trebuie sa discute cu specialistul despre metode eficiente de contraceptie pentru a preveni o sarcina pe durata tratamentului). Siguranta medicamentelor utilizate in timpul sarcinii poate depinde de o multitudine de factori, cum sunt:
- doza din medicament (denumirea specializata- dozaj)
- momentul din sarcina in care este administrat (in ce trimestru)
- alte afectiuni preexistente
- alte medicamente care sunt administrate concomitant
Merita subliniat si faptul ca, tinand cont de cele prezentate anterior si in plus de faptul ca in urma sarcinii pot aparea sensibilitati suplimentare la nivel metabolic (se pot accentua cele preexistente), nimic nu poate fi considerat drept 100% sigur pentru gravide. Din acest motiv trebuie sa respectati intocmai dozajul si, pe cat posibil, sa evitati orice medicament in decursul primului trimestru de sarcina; de fapt, daca este posibil, trebuie sa evitati cat mai mult orice fel de substanta medicamentoasa.
Categorii de medicamente considerate sigure in sarcina
Pentru alergie - difenhidramina, Claritine (loratadina), clorfeniramin, cetirizina (Zyrtec)
Pentru raceala si gripa/dureri de cap – acetaminofen sau paracetamol, picaturi sau spray nazal salin si/sau gargara cu apa sarata, guaifenesin (Robitusin), dextrometorfan, Tamiflu. Nu sunt sigure preparatele cu alcool si pseudoefedrina
Antivirale – famvir, valciclovir, aciclovir
Constipatie – psyllium, metilceluloza, alte laxative (Dulcolax), creme pentru hemoroizi, bisacodil, docusat de sodiu, lactuloza, lapte de magneziu
Diaree – loperameid (Imodium)
Antispastice – drotaverina (No-spa)
Antiemetice – metoclopramid
Infectii candida si altele (gen picior de atlet) – fluconazol, clotrimazol, miconazol, tioconazol, butoconazol, terbinafina, tolnaftat, acid si derivati undecilenic
Arsuri stomacale, gaze si balonare/indigestie - antiacide de tip Maalox si simeticona pentru dureri de stomac, lansoprazol (nexium), omeprazol
Antibiotice – amoxicilina, ampicilina, Augmentin, clindamicina, eritromicina, cefalexina, metronidazol, azitromicina
Insomnie – difenhidramina, succinat de doxilamina
Prim ajutor in rani usoare – bacitracina
Iritatii – Benadryl, crema/unguent cu hidrocortizon, baie cu fulgi de ovaz
Intre organismul mamei si cel al fatului, in timpul sarcinii, exista o zona de separare numita bariera placentara. Aceasta bariera are rolul de a hrani viitorul bebelus prin permeabilitatea ei fata de substantele nutritive care trec in placenta. Totodata, bariera placentara are rolul de a proteja viitorul bebelus de factorii agresivi (bacterii, virusuri) prin blocarea acestora la nivelul exterior, nepermitand trecerea lor la nivelul placentei. Odata cu trecerea substantelor nutritive, cele care hranesc fatul, pot traversa bariera placentara o serie de multi alti compusi mai mult sau mai putin periculosi pentru fat.
In principiu, medicamentele care nu pot traversa bariera placentara sunt cele care nu dauneaza fatului pentru ca acestea nu ajung in contact direct cu fatul. Aceste medicamente sunt blocate la nivelul barierei placentare si nu isi manifesta actiunea terapeutica decat la nivelul organismului viitoarei mamici.
O categorie separata de medicamente care pot fi utilizate de catre viitoarele mamici este reprezentata de medicamentele specifice pentru pediatrie, folosite la copii de varste foarte mici (de ex: paracetamol). In general, medicamentele care pot fi administrate la copii foarte mici, sunt permise si pentru viitoarele mamici, deoarece acestea nu vor afecta sanatatea viitorului bebelus.
Totusi, orice problema ar avea viitoarea mamica, aceasta trebuie sa consulte medicul de specialitate care este singurul avizat sa stabileasca si sa prescrie un tratament corect. Dozele, intervalul intre administrari si durata tratamentului sunt stabilite tot de catre medicul de specialitate, medic care stabileste tratamentul in functie de afectiunea fiecarui pacient in parte.
Sunt foarte multe medicamente nerecomandate in timpul sarcinii datorita riscului pe care acestea il prezinta pentru viitorul bebelus. Din acest motiv este recomandat ca viitoarea mamica sa se prezinte la medicul de specialitate indiferent de afectiunea sau suspiciunea pe care aceasta o are. Sunt relativ putine medicamente care pot fi administrate fara niciun fel de restrictie in timpul sarcinii, tocmai de aceea este necesar examenul de specialitate inainte de administrarea oricarui tratament.
Terapii alternative sigure in sarcina
Unele terapii alternative s-au demonstrat sigure si eficace pentru a ameliora anumite probleme specifice sarcinii, insa este bine sa discutati cu medicul inainte de a apela la oricare din ele.
Greata la debutul sarcinii: acupunctura, acupresiune, radacina de ghimbir si vitamina B6 ajuta in mod semnificativ. De asemenea, si un sirop gros dintr-o cana de piersici, pere, fructe amestec, ananas sau felii de portocala poate ajuta.
Dureri de spate: manipularea chiropractica actioneaza rapid. O alta optiune este masajul, insa trebuie sa apelati la un terapeut specializat in masaj prenatal
Rasucirea unui bebelus in prezentatie pelviana: pot ajuta exercitiul fizic si hipnoza
Ameliorarea durerii in travaliu: epiduralele sunt cele mai eficiente, insa poate ajuta si imersia intr-o cada cu apa calda. Tehnicile de relaxare si respiratie, sprijinul emotional si autohipnoza sunt frecvent folosite. Poate functiona si acupunctura la unele femei.
Urmatoarele sunt considerate a cauza defecte la nastere si a incuraja nasterea prematura: suplimentele orale: tuia, mama padurii, cimicifuga racemosa,Caulophyllum thalictroides, crusin, Vitex agnus-castus, angelica (dong quai), chinina, coaja de bumbac, spilcuta, ginseng, gentiana, ienupar, Piper methysticum, lemn dulce, sofran, busuiocul cerbilor, rumeioara, salvie, sunatoare, siminichie, Symphytum officinale, stanjenel de balta, bujor alb, pelin, coada soricelului, stevie creata si vitamina A (doze mari pot cauza defecte la nastere).
Evitati urmatoarele uleiuri esentiale de aromaterapie: stuf, pelin, busuiocul cerbilor, salvie, perisor, busuioc, isop, smirna, maghiran si cimbru.
In final, este important de subliniat faptul ca in cazul gravidelor care sufera de afectiuni cronice/care necesita tratament de lunga durata (cum sunt diabetul, epilepsia etc.), este esential sa nu-l inceteze sau sa reduca dozajul fara a avea aprobarea medicului; in caz contrar pot pune in pericol atat propria sanatate, cat si pe cea a copilului. Unele medicamente pot fi inlocuite cu alternative cu o influenta redusa asupra sarcinii, insa doar specialistul este in masura sa va indrume in acest sens.
Niciun comentariu :
Impartaseste din experienta...