vineri, 11 martie 2016

Daunatorii ardeiului

Niciun comentariu.


Paduchele verde (Myzus Persicae)

Acest daunator ierneaza sub forma de ou si incepand cu prima sau a doua decada a lunii martie, eclozeaza. acest proces poate dura intre 21-30 de zile, in functie de conditiile climatice. Un factor important este temperatura. Larvele se dezvolta la o temperatura de 24.2°C. Descriere → aceasta afida ataca agresiv samburoasele- piersici, caisi, nectarini si legumele- ardei, tomate, vinete, cartofi. Colonizeaza masiv plantele atacate, afectand cresterea si fructificarea acestora.

Atacul se manifesta direct - prin hranirea cu sucul celular din frunze si lastarii tineri sau indirect - prin transmiterea de viroze, precum: mozaicul galben al ardeiului- Alpha mosaic virus in pepper, piticirea si indesirea ardeiului- Paper rosette disease, virusul mozaicului casravetilor la ardei- Cucumber mosaic virus.

Produce pagube insemnate atat la culturile din camp cat si la cele protejate, de aceea este indicata aplicarea tratamentelor cu insecticide, inca de la aparitia primelor colonii pe frunze. Atacul direct incepe primavara, cand pe partea inferioara a frunzelor si a lastarilor sunt formate coloniile, usor vizibile cu ochiul liber. Partile atacate se deformeaza, tesuturile se necrozeaza, frunzele se rasucesc. Un atac puternic duce la ingalbenirea si uscarea frunzelor.

Omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera)

Ierneaza la adancimea de 7-25 cm, in stadiul de pupa, intr-o celula ovala. Are 2-3 generatii pe an. Adultii apar primavara, la sfarsitul lunii aprilie. O femela poate depune intre 300-3000de oua. Ciclul de dezvoltare dureaza intre 35-41 de zile. Ouale sunt depuse pe frunze si tulpini, chiar inflorescente si fructe.

Cand apar larvele acestea incep sa se hraneasca cu frunzele, bobocii si florile aparute, ajungand char si la fruct, unde patrund si se hranesc cu semintele. Dupa atacul bobocilor acestia nu se mai deschid, innegrindu-se si cazand. Florile atacate se zbarcesc si devin brune. In fructele de ardei rod galerii mari, in care se instaleaza ciuperci, ducand la putrezirea lor.

Acarianul lat (Polyphagotarsonemus latus)

In camp, in lunile calde ale anului (mai-septembrie) ataca culturile de vinete si ardei gras. In lunile iulie-august poate ataca agresiv. Descriere → este un daunator cu importanta ridicata in spatiile protejate, unde pot avea 18-20 generatii pe an. Durata unei generatii este de 4-5 zile in conditiile optime de temperatura 28°C si umidiate 70-80%. Intervalul de 21-22°C mareste ciclul de dezvoltare la 10 zile. Regasim daunatorul pe plante in toate stadiile de dezvoltare, pe tot parcursul anului.

In urma atacului, plantele stagneaza, nu se mai dezvolta, butonii florali sunt avortati, iar frunzele tinere cad.Atat adultii cat si larvele colonizeaza toate organele plantei - frunze, tulpini, boboci florali, fructe. Cea mai atacata este partea inferioara a frunzei. La cateva zile de la infestare, apar primele simptome. Frunzele se rasucesc, in jurul nervurilor se observa decolorari galben-verzui. Ulterior, pe partile atacate ale plantei apar depigmentari si se observa simptome de brunificare si suberificare a tesuturilor.

Un atac puternic poate duce chiar la compromiterea in totalitate a culturii.

Acarianul rosu comun (Tetranichus urticae)


Adultii si larvele se aseaza pe partea inferioara a frunzelor, pe care le inteapa si le sug sucul celular. In urma acestora, celulele tesuturilor se degradeaza, se golesc iar in interiorul frunzei patrunde aer, capatand un aspect de pergament. Frunzele atacate au pete cenusii, lucioase si nu se deformeaza. Daca atacul este puternic frunzele se usuca treptat si cad, iar plantele nu mai fructifica, recolta fiind redusa.

Are 6-10 generatii pe an, o generatie durand cam 15-28 de zile. O femela depune cam 120 de oua, mai ales pe partea inferioara a frunzelor, de-a lungul nervurilor. Se raspandeste foarte usor de la o planta la alta, atacul maxim fiind in lunile iulie-august. Atacurile cele mai frecvente au loc in anii cu primaveri si veri timpurii, calde si secetoase. Descriere → este un paianjen foarte raspandit in toate regiunile tarii

Molia tomatelor (Tuta absoluta)

Molia tomatelor este un daunator care ataca culturile de tomate, ardei chiar si de vinete.

Adultul este un fluture mic (molie), de 5-7mm lungime, de culoare maronie cu nuante de gri inchis. Ouale sunt mici si sunt depuse pe partea inferioara a frunzei. O femela adult poate avea pana la 250 de oua in timpul vietii. Un ciclu de viata este finalizat in 30-40 de zile, depinzand si de conditiile de mediu.



loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...