Preparatele din soia
Soia este unul dintre
cei mai buni inlocuitori ai carnii in perioada de post, fiindca aduce
necesarul de proteine, dar si de fibre alimentare, lecitina, fosfolipide (grasimi bune) si antioxidanti de tipul izoflavonelor
(previn bolile cardiovasculare, osteoporoza si atenueaza simptomele
menopauzei).
Insa trebuie sa citesti
cu atentie eticheta inainte de a o cumpara, pentru a te asigura ca nu
provine din culturi de soia modificata genetic. Atunci cand ponderea ingredientelor modificate genetic depaseste 0,9% din totalul
compozitiei unui produs alimentar, producatorul este obligat sa
treaca acest lucru pe eticheta.
De asemenea, este
foarte important ca produsele pe baza de soia sa
nu contina cantitati mari de sare si multe E-uri. De aceea, este
bine sa eviti salamul, pateul si alte produse din soia care le imita
pe cele din carne. Motivul principal este ca, pentru a le da
culoare si gust asemanatoare, producatorii folosesc potentiatori de
gust, arome, coloranti artificiali, precum si grasimi vegetale
hidrogenate (margarina industriala). In plus, ceste produse au un
nivel crescut de glucide si, de aceea, trebuie evitat consumul excesiv, mai
ales in cazul persoanelor cu diabet.
Lactatele preparate din
soia sunt benefice pentru sanatate, cu conditia sa nu aiba in
compozitie adaosuri de arome si coloranti.
In ceea ce priveste
produsele din soia preparate in casa, cele mai nocive sunt cele
prajite (de tipul snitelelor), fiindca sunt greu digerabile.
Semipreparatele si
supele la plic
Tot o combinatie de
E-uri si de sare sunt si
alimentele semipreparate de post, precum si fasolea batuta, piureul
si supele la plic. Toate aceste produse industriale au, in plus, un
aport foarte mare de zaharuri, ceea ce le contraindica radical
diabeticilor. Dar si pentru persoanele sanatoase, produsele de acest
tip sunt nocive, obosind ficatul, ingreunand digestia si
dezechilibrand metabolismul.
Nici varianta naturala
a fasolei batute nu este recomandata de specialisti pentru consum
zilnic, fiindca are un aport glucidic ridicat. In plus, prin
sfaramarea boabelor, se reduce si nivelul de fibre, iar prin adaosul
de ceapa prajita, fasolea batuta devine greu de digerat.
Dulciurile de
patiserie
Potrivit celor mai
recente studii, margarina tartinabila de generatie noua din comert nu
mai contine grasimi rele, fiind produsa printr-un procedeu modern,
numit interesterificare. In schimb, in industria alimentara, la
prepararea produselor de patiserie si a dulciurilor ambalate
(biscuiti, napolitane etc.) se utilizeaza un tip de margarina
industriala obtinuta prin vechiul procedeu, de hidrogenare, care da
nastere grasimilor trans, extrem de nocive pentru sistemul
cardiovascular prin cresterea nivelului colesterolului rau.
Sfat!
Opteaza
pentru fructe si pentru deserturile facute in casa in locul celor de
la patiserie!
Ciorbele de legume
Supele si ciorbele din
care lipseste carnea sunt o varianta extrem de sanatoasa pentru masa de pranz in
perioada postului. Totusi, trebuie sa fii atent si la modul de
preparare a acestora. Astfel, ciorbele cu cartofi sau cu orez nu
trebuie acrite puternic, fiindca devin indigeste, iar in
asociere cu painea, duc la balonari si la disconfort abdominal.
Cel mai usor de digerat sunt ciorbele cu varza, telina, morcovi, conopida, broccoli, ceapa, ardei, in combinatie cu fasole boabe, linte, naut sau cu mazare.
Cel mai usor de digerat sunt ciorbele cu varza, telina, morcovi, conopida, broccoli, ceapa, ardei, in combinatie cu fasole boabe, linte, naut sau cu mazare.
Niciun comentariu :
Impartaseste din experienta...