miercuri, 28 octombrie 2015

Zaharul din fructe ne saboteaza dieta?

Niciun comentariu.


Un anumit tip de zahăr, care se găsește în sucuri, sosuri pentru salată, în miere, dar și în fructe, crește pofta de alimente bogate în calorii, au observat experții de la Școala de Medicină Keck, din cadrul Universității din California de Sud.

Rezultatele au arătat că efectul este provocat de consumul de fructoză. Acest tip de zahar a generat creșterea activității în anumite regiuni ale creierului responsabile cu procesarea recompenselor, dar și cu starea de foame și cu pofta de mâncare.

La experiment au participat 24 de voluntari, care au fost rugați să consume o băutură îndulcită cu fructoză. Cercetătorii au prelevat mostre de sânge pentru a analiza nivelul de hormoni ce reglează pofta de mâncare.

Apoi participanții au fost rugați să privească imagini atât cu feluri de mâncare apetisante, cât și cu diverse obiecte și să evalueze nivelul poftei pe care o simt. În timp ce priveau fotografiile, creierul lor a fost scanat cu ajutorul unui dispozitiv de imagistică prin rezonanță magnetică. De asemenea, au fost rugați să aleagă între a primi o recompensă imediată, constând într-un fel de mâncare apetisantă, ori o recompensă în bani pe care o vor primi peste o lună.

La scurt timp după acest test, voluntarii au revenit pentru un experiment similar, doar că, de data aceasta au consumat o băutură îndulcită cu glucoză.

„Atunci când au consumat fructoză, participanții la studiu au avut o tendință mai mare de a renunța la bani pentru a obține imediat mâncarea bogată în calorii, spre deosebire de situația în care au consumat glucoză”, a declarat una dintre autoarele studiului, dr. Kathleen Page, profesor asistent de medicină clinică. „Fructoza nu reușește să stimuleze hormoni, precum insulina, care sunt importanți în a ne ajuta să ne simțim sătui”, a explicat aceasta.

Fructoza se găsește în mod natural și în fructe și legume, însă acest lucru nu ar trebui să descurajeze consumarea lor, susțin autorii. „Nu opriți consumul de fructe. Au o cantitate relativ mică de zahăr, în comparație cu alimentele procesate și cu băuturile carbogazoase – poate 5 grame într-o portocală, comparativ cu 25 de grame într-o doză de 335 de mililitri de suc. Și conțin și fibre, care ajută la încetinirea absorbției mâncării, lucru care te face să te simți sătul”, a declarat dr. Page pentru The New York Times.

Studiul are și câteva minusuri, iar descoperirile făcute trebuie susținute prin cercetări ulterioare. „Consumul izolat de fructoză și glucoză este foarte diferit de consumul lor în cazul unor alimente în care avem alți nutrienți ce interacționează și pot afecta digestia”, a declarat Pria Tew, reprezentantă a Asociației Britanice de Stomatologie (BDA), pentru BBC. Aceasta a oferit drept exemplu fructele. Fructoza din acestea este eliberată mai lent în sânge, datorită conținutului bogat de fibre, a cantității de apă și a timpului necesar pentru mestecarea și digerarea lor.



Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...