duminică, 14 februarie 2016

Pericolele ascunse in borsul la plic

Niciun comentariu.


La televizor suntem învățați că borșul la plic nu conține conservanți și conține legume într-o proporție variabilă, lăsând să se înțeleagă că este natural și sănătos. Însă firmele producătoare nu fac reclamă la faptul că acest borș conține monoglutamat de sodiu (potențiator de gust) sau acidul lactic care nu mai sunt așa de naturale și sănătoase. Exact ca în cazul sucurilor acidulate din fructe care conțin o imensa cantitate de suc de …. 0,01 %.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat produse tip borș la plic, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

Iata rezultatele:
La 100% dintre produsele analizate s-a folosit acidul citric;

La 85% dintre produsele analizate s-a folosit acidul lactic;

La 77% dintre produsele analizate s-a folosit monoglutamatul de sodiu. 

La 77% dintre produsele analizate s-a regăsit grăsime vegetală de palmier (nu s-a menționat de către producător dacă grăsimea este parțial hidrogenată sau nehidrogenată). Uleiul de palmier parțial hidrogenat și/sau hidrogenat conține acizi grași de tip trans, aceștia pot crește nivelul colesterolului nociv (LDL), fapt ce poate duce la apariția afecțiunilor cardiace și a cancerului la colon;

E270 – Acidul lactic este folosit ca stabilizator si conservant. Poate produce reacţii alergice ca mâncărimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiraţie greoaie, secreţii nazale, favorizează subţierea smalţului dentar şi apariţia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producând diverse afecţiuni digestive.

E304 – Palmitat de ascorbil este un antioxidant care poate ataca smalțul dinților.

E327 – Lactat de calciu este folosit drept conservant, în special împotriva drojdiilor şi fungilor, mai este folosit pentru a creşte stabilitatea antioxidanţilor şi pentru a preveni uscarea diferitelor produse. Poate provoca stări de hipercalcemie şi insuficienţă renală.

E330 – Acidul citric
este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților.
Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.

E621 – Monoglutamat de sodiu – poate produce dureri de cap, slăbiciune, greață si arsuri gastrice. Nu trebuie consumat de către femeile însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci;

E635 – Ribonucleotid disodic poate provoca alergii și trebuie evitat de persoanele astmatice.

loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...