Cancerul de sân este o problemă reală, fiind a doua cauză de deces prin cancer la femei. De aceea controlul este foarte important, având în vedere că toate femeile sunt vulnerabile.
Totuși există anumiți factori de risc pe care nu trebuie să îi tratăm cu indiferență.
Printre cei mai importanți sunt: istoricul familial, menopauza precoce sau întârziată(după vârsta de 55 de ani), sarcini la vârste mai înaintate, obezitate după menopauză, cancer ovarian sau de endometru, expunere la radiații ionizate sau doar trecerea anilor, îmbătrânirea, pe care nu putem să o evităm.
Cauzele cancerului de sân nu sunt în totalitate înțelese, dar cu siguranță o alimentație corespunzătoare, bogată în fibre alimentare, cu un consum crescut de fructe și legume și reducerea factorilor potențiali cancerigini este de ajutor. Deși nu există studii clare în ceea ce privește consumul lor și cancerul de sân, cu siguranță o să avem doar de câștigat dacă le consumăm.
O dietă scăzută în grăsime poate să scadă riscul de cancer de sân, sunt de părere o parte din specialiști, dar datele nu sunt concludente. Teoria vine din faptul că, odată cu creșterea procentului de grăsime din alimentație, cresc și nivelele de estrogen, care ar putea promova creșterea celulelor cancerigene. Cercetătorii investighează și efectul protector al grăsimilor omega-3, grăsimi recunoascute pentru multiplele beneficii asupra organismului și găsite în surse aliemntare precum: pește, nuci, semințe.
De asemenea, forma corpului se pare că are o influență. Probabil ai auzit de formă pară și măr, adică predispoziție pentru a pune țesut adipos în zona șoldurilor sau în zona abdomenului. Cercetări recente arată că un exces de grăsime distribuită în zona abdomenului poate crește riscul de cancer de sân.
O creștere în greutate după menopauză este și ea asociată cu un risc crescut de a dezvolta cancer de sân, de aceea se recomandă un stil de viață activ pentru a vă menține la o greutate ideală.
O altă posibilă cauză poate să fie consumul excesiv de alcool, ce crește șansele de cancer de sân. Din acest motiv nu se recomandă să se depășească un consum de cel mult 330 ml bere, 150 ml vin sau 50 ml băuturi alcoolice tari/spirtoase, zilnic.
Dacă vă gândiți la terapii hormonale de substituție, întrebați medical de riscurile la care sunteți expusă. Deși acestea îmbunătățesc simptomele din menopauză și reduc riscul de osteoporoză, există o legătură între acestea și cancerul de sân.
De asemenea, nu luați niciodată medicație hormonală, și nici măcar suplimente cu fitoestrogeni fără un control medical în care să vă asigurați că nu sunteți la risc. Sunt unele situații în care nici alimentele cu fitoestrogeni, precum produsele din soia, nu sunt recomandate.
loading...
Niciun comentariu :
Impartaseste din experienta...