Nu poti sa te plangi ca nu ai acces la informatii referitoare la mancarea pe care o consumi. Din fericire in epoca in care traim poti afla absolut tot despre orice. Intrebarea este daca poti sa controlezi informatiile care vin prin intermediul canalelor media si care se perinda de zeci de ori pe zi la televizor, la radio, pe strada fara sa ti se ofere optiunea de a alege sa ajunga la tine informatiile aferente produsului X ?
Si intr-o zi te trezesti cumparand acel produs fara sa iti dai seama si esti ferm convinsa ca este un produs sanatos pentru tine si familia ta. De multe ori nu ai timp si rabdare sa verifici perioada de valabilitate, sa citesti etichetele ca sa fii in cunostinta de cauza ce cumperi, ce mananci si daca este intr-adevar sanatos produsul pe care il alegi. Cu toate acestea este datoria ta fata de tine si familia ta sa stii ce mananci si bei.
Ce contine iaurtul de baut cu fructe?
Citind eticheta de pe un iaurt de baut cu fructe si bazandu-ne pe increderea fata de producator, lista de ingrediente este in mare parte aceeasi cu mici variatiuni de nuante si arome: iaurt din lapte degresat si pasteurizat, zahar, suc de fructe din concentrat de fructe, dextroza, agenti de ingrosare, aditivi alimentari de reglare a aciditatii si culorii, pectina, arome obtinute artificial, bacterii Lactobacillus Casei, in unele cazuri exista si adaos de vitaminele C, B6 si D.
Ingredientele de pe eticheta sub lupa
Iaurt din lapte degresat si pasteurizat – laptele prin pasteurizare nu mai contine niciun fel de bacterii. Se transforma intr-o bautura fara substante nutritive, dar cu un numar de calorii care nu trebuie neglijat. Eliminand bacteriile rele, dar si pe cele bune prin pasteurizare, pentru a aduce laptele la fermentare se folosesc bacterii “de laborator” care sunt create si inmultite artificial.
Zahar&Dextroza – cele 2 ingrediente sunt adaugate in iaurtul de baut cu fructe pentru un gust dulce care creste numarul de calorii si creeaza dependenta mai ales in randul copiilor. Dar oare avem nevoie de acest surplus de zahar? Din punct de vedere nutritional, cu siguranta nu. Majoritatea produselor fermentate de tip iaurt natural de baut, lapte batut, sana, kefir nu contin niciun fel de adaos de zahar si sunt mult mai sanatoase din acest punct de vedere in comparatie cu un iaurt de baut cu fructe.
Suc de fructe obtinut din concentrat de fructe – aduce produsului un plus de aroma si culoare, dar niciun beneficiu din punct de vedere nutritional. Cum se obtine sucul din concentrat? Fructele sunt fierte pana se transforma intr-o pasta omogena sub forma de piure. Se pasteurizeaza si se deshidrateaza transformandu-se intr-un praf de fructe. Pentru obtinere sucului, concentratul – praful de fructe – se dilueaza cu apa. Dupa un lant lung de procesare pe langa faptul ca nu mai exista niciun fel de enzime, vitamine si minerale, produsul final este chiar nociv din cauza etapelor de procesare prin care trece.
Agenti de ingrosare – scopul folosirii acestora este clar. Cu ajutorul lor se ingroasa consistenta produsului final pana la aspectul dorit. In marea majoritate a cazurilor se foloseste amidon modificat din tapioca obtinut din tuberculul de manioc – planta erbacee tropicala. Modificat nu se refera in niciun caz la modificarea genetica. Este vorba despre procesul de obtinere a amidonului din tuberculul de manioc. Produsul in sine nu poate fi considerat nociv, dar ca si in cazul concentratului de fructe este un produs obtinut prin multe procese de prelucrare, asadar nu poate fi nici benefic.
Pectina – este o substanta care se afla in fructe si legume. Pectina este cea care prin prelucrare termica shimba consistenta dulceturilor fara a mai adauga agenti de ingrosare. In productia alimentara se extrage din fructele bogate in pectina. Pe etichete mai poti intalni pectina sub denumire de E440. Pectina mai este folosita ca agent de ingrosare, este o substanta benefica si chiar prin ingerarea unor cantitati mari, nu este daunatoare. Dimpotriva ajuta la eliminarea substantelor nocive din intestine.
Aditivi alimentari de reglare a aciditatii – citratul de sodiu (E331) si acidul citric (E330) ofera produsului mai multe beneficii: maresc termenul de valabilitate avand rol de conservant, armonizeaza gustul si aspectul produsului final. E330 si E331 sunt aditivi alimentari acceptati oficial in toate tarile UE si chiar daca sunt inofensivi trebuie sa tii cont de faptul ca sunt sintetici. Ingerarea unor cantitati mari de E330 sau E331 pot dezechilibra flora intestinala.
Arome obtinute artificial – de multe ori pe etichetele iaurturilor cu fructe nu sunt indicate detalii referitoare la procesul de obtinere al acestor arome, dar atata timp cat sunt obtinute artificial, benefice nu pot fi cu siguranta. Cu toate acestea, de ce ar avea nevoie un iaurt cu fructe de arome artificiale? Probabil pentru ca celelalte ingrediente din compozitia produsului sunt trecute prin prea multe mecanisme de procesare astfel incat sa isi mai pastreze aromele.
Lactobacillus Casei – acesta este ingredientul benefic de pe eticheta si din compozitia iaurtului de baut cu fructe. Bacteria L-Casei este naturala si este prezenta in produsele lactate obtinute prin fermentare. Ea ofera corpului probiotice care cresc imunitatea organismului. Prin urmare iaurtul trebuie baut ca atare. Aditivii alimentari enumerati nu aduc niciun beneficiu produsului final, nu fac decat sa regleze consistenta, gustul si culoarea iaurtului de baut…si sa atraga consumatorul sa cumpere.
Sa concluzionam…
Iaurtul de baut cu fructe care contine bacteria Lactobacillus Casei este un produs benefic pentru organism, dar contine multi aditivi alimentari permisi care sunt lipsiti de nutrienti si sunt sintetici. Ingerarea acestora in cantitati mari de catre copii este nerecomandata. De cele mai multe ori tocmai copii sunt victimele iaurtului de baut cu fructe pentru ca este dulce. Una dintre greselile parintilor este sa le ofere copiilor atunci cand le este sete, iaurt de baut cu fructe in loc de apa. Astfel copii isi formeaza un obicei nesanatos si cantitatea ingerata zilnic creste dramatic.
Consumarea iaurtului de baut cu fructe in cantitati mari duce la ingrasare si diabet. Mai mult decat atat, in momentul in care copilul se obisnuieste cu gusturile artificiale va refuza sa mai consume produse naturale. De aceea este foarte important sa iti obisnuiesti copilul de mic cu gustul natural al iaurtului. Acelasi lucru este valabil si pentru adulti.
Gusturile si preferinta pentru un anumit produs pot fi educate in cazul copiilor si pot fi re-educate in cazul adultilor.
Opteaza pentru un iaurt de baut natural. Pentru a atrage atentia copilului tau poti adauga cateva fructe pe care sa le pasezi in blender impreuna cu iaurtul natural. Vei obtine un iaurt cu culoare si arome naturale pe care copilul tau nu il va putea refuza si care va arata chiar mai bine decat cel din comert.
Daca folosesti fructe care sunt acre adauga in iaurt o lingurita de miere pentru a obtine un gust mai dulce. Sau amesteca in iaurtul de baut cate o lingurita de faina de migdale, seminte de canepa si miere. Astfel vei transforma iaurtul intr-o bautura energizanta, plina de nutrienti si foarte gustoasa pentru copilul tau.
Este datoria ta ca parinte sa iti educi copilul sa manance sanatos, astfel te asiguri ca atunci cand nu vei fi langa el va opta pentru un produs benefic si natural.
loading...
Niciun comentariu :
Impartaseste din experienta...