vineri, 4 decembrie 2015

Cozonac moldovenesc

Niciun comentariu.


Ingrediente

Aluat

10 oua
400 ml lapte
250 g unt
50 g drojdie
1 kg faina
250 g zahar
4- 5 linguri ulei
2 plicuri zahar vanilat
1 esenta de rom
coaja de la o lamaie
coaja de la o portocala
10 g sare

Umplutura
100 - 150 ml lapte
150 g stafide (brune si aurii)
250 g nuca macinata
200 g zahar
2 plicuri de zahar vanilat
4 linguri cacao

Pregatire

Inainte sa ne apucam, scoatem toate ingredientele pe masa ca sa ne asiguram ca avem totul si ca acestea au timp sa se aclimatizeze. E foarte important ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei cand ne apucam.

Maia

Ne trebuie cateva linguri de lapte incalzit bine. Intr-un bol punem doua linguri de faina si turnam laptele deasupra. Amestecam bine bine pana cand compozitia are aspect cremos de pasta. Lasam amestecul (maiaua) la caldura, sa se odihneasca.

Urmeaza sa inmuiem drojdia, separat, in lapte cald (dar nu fierbinte) cu putin zahar si lingura de faina. Punem si acest amestec la caldura pana mai creste si incepem sa observam bule de aer la suprafata. E momentul sa le amestecam cele doua compozitii si sa le batem bine.

Punem tot amestecul la cald, ferit de curent, sa creasca mare si frumos. Pana creste, batem 9 galbenusuri (1 il tinem pentru unsul de mai tarziu) cu jumatate din cantitatea de zahar si sare. Punem restul de lapte la fiert cu cealalta jumatate de zahar si zaharul vanilat.

Framantare

Cernem faina intr-un castron mare si turnam maiaua crescuta deasupra impreuna cu amestecul de galbenusuri si 5 albusuri. Apoi turnam untul cald, topit, romul, coaja de lamaie si portocala si laptele cald (cel pe care l-am fiert mai devreme).

Ne suflecam manecile bine si ne apucam de framantat ca la carte! Cu mainile unse cu ulei sau unt framantam fara oprire pentru cam 40 de minute pana cand aluatul face basici. Aluatul nostru ar trebui sa fie destul de moale, daca n-a iesit asa, ii mai punem 2 albusuri batute spuma si mai framantam o data bine. Gata, ce-a fost greu a trecut! Acum acoperim vasul cu un prosop curat si il lasam sa se odihneasca intr-un loc caldut, fara curent cam 2 ore cat ne tragem si noi sufletul si facem umplutura.

Umplutura

Punem laptele la foc si topim zaharul si zaharul vanilat in el. Oparim nuca in lapte iar apoi, la final, adaugam cele cacaoa si stafidele in amestecul delicios. Batem 2 albusuri spuma (sa stea mot) si le inglobam in umplutura. Nu ne grabim cu crema, o lasam linistita sa se raceasca inainte de a o intinde-n cozonac.

Pregatire pentru copt

Acum ca ne-am odihnit putin suntem gata pentru ultimul pas inainte de coacere. Luam aluatul de unde se odihnea, il impartim in 2 si intindem fiecare bucata cu mana pe o suprafata unsa cu ulei, pana cand avem 2 foi de 2 degete grosime.
Intindem umplutura pe fiecare foaie si le rulam. Tapetam tavile cu hartie de copt si asezam cozonacii in ele, ar trebui sa ajunga pana la treimea tavii – ca sa aiba unde creste. Amestecam galbenusul ramas cu zahar si un varf de sare, batem bine si ungem cozonacii ca sa fie luciosi si crocanti. Le mai dam cozonacilor o ultima pauza si ii lasam sa creasca in tavi intr-un loc cald, fara curent. Preincalzim cuptorul la 160 de grade.

Ultimele detalii

Punem cozonacii in cuptorul preincalzit la 160 de grade iar dupa 15 min facem focul mai mare (190 grade) si ii mai lasam 40-50 min. Cozonacii sunt gata cand trec testul scobitorii. Dupa ce ii scoatem din cuptor, ii lasam sa se raceasca la temperatura camerei, inainte de a-i devora fara mila.


loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...